VERGİ VE KOMİSYONLAR AYAKLI BORSAYA YARADI

Ayaklı Borsa’da pandemi öncesi 5-10 milyon dolar civarında seyreden günlük ortalama işlem hacmi, döviz işlemlerine getirilen vergi ve komisyonlar nedeni ile 40 milyon dolara ulaştı.

VERGİ VE KOMİSYONLAR AYAKLI BORSAYA YARADI

Ayaklı Borsa’da pandemi öncesi 5-10 milyon dolar civarında seyreden günlük ortalama işlem hacmi, döviz işlemlerine getirilen vergi ve komisyonlar nedeni ile 40 milyon dolara ulaştı.

25 Ağustos 2020 Salı 11:39
VERGİ VE KOMİSYONLAR AYAKLI BORSAYA YARADI

Bölgede hizmet veren simsarlar, işlem hacminin bazı günler 100 milyon dolara kadar çıktığını söyledi...

Dövizde yılbaşından bu yana devam eden yükselişin geçtiğimiz haftalarda hızlanması ve ardından döviz işlemlerine getirilen vergi ve komisyonlar, Kapalıçarşı’da 1970’li yıllardan bu yana hizmet veren ayaklı borsanın en hareketli dönemlerinden birini yaşamasına yol açtı. Günlük işlem hacminin 4 kat arttığını dile getiren ayaklı borsa simsarları, son haftalarda özellikle alış ağırlıklı olmak üzere günlük işlem hacminin 5-10 milyon dolarlardan ortalama 40 milyon bazı günler ise 100 milyon dolarlara kadar çıktığını belirti. 2019’da evini, arabasını satıp döviz almaya gelenlerin ise bu dönemde yerini kredi çekip döviz almaya gelenlere bıraktığı dile getiriliyor.

300 milyon dolara kadar çıktığı oldu

Bölgede hizmet veren simsarlardan biri, kriz dönemlerinde ayaklı borsada el değiştiren döviz miktarının 300 milyon dolara kadar çıktığını belirtti. Özellikle 2008 dünya ekonomik krizinde bu rakamlara ulaşıldığını belirten simsar, dijital bankacılığın gelişmesi gibi etkenler ile birlikte bu rakamın son yıllarda düştüğünü, pandemi sonrası getirilen vergi ve komisyonlar ile de yeniden yükselişe geçtiğini anlattı. Ayaklı borsa hakkında bir kitap yazan ve aynı zamanda İstanbul Mücevherciler Kuyumcular ve Sarraflar Derneği Başkan Yardımcısı da olan Mehmet Ali Yıldırımtürk de elektronik bankacılık öncesi bölgede günlük işlem hacminin 150 milyon dolar olduğuna dikkat çekti.

“Asıl sebep altın alışverişi”

O dönemde ayaklı borsanın tüm Türkiye’deki döviz fiyatlarını belirleyen konumda olduğunu söyleyen Yıldırımtürk’e göre bu dönemde artan hacmin asıl sebebi ise altın alışverişi. Yıldırımtürk, “Son dönemde döviz işlemlerine uygulanan vergiyi ödemek istemeyen vatandaşlar yeniden bölgeye gelmeye başladı ancak yükselişin asıl sebebi altın talebinden kaynaklanıyor. İstanbul Altın Borsası’na kayıtlı üyeler fiyatları sabit tutabilmek için aldıkları altın karşılığı dövizle işlem yapma ihtiyacı duydu” dedi. Bölgedeki hacmin altın alışverişine bağlı olduğunu anlatan Yıldırımtürk, altın alışının azalması durumunda hacmin de düşeceğini söyledi.

Son Güncelleme: 26.08.2020 20:33
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner34

banner39

banner37

banner38