Bir yılda '1 triyon dolar' kaçtı

Son 13 ayda gelişen ülke piyasalarından 1 trilyon dolara yakın sermaye çıkışı yaşandı. Bu tutar, 2008 krizindeki yaşanan kaçışın tam iki katı..

Bir yılda '1 triyon dolar' kaçtı

Son 13 ayda gelişen ülke piyasalarından 1 trilyon dolara yakın sermaye çıkışı yaşandı. Bu tutar, 2008 krizindeki yaşanan kaçışın tam iki katı..

19 Ağustos 2015 Çarşamba 17:49
 Bir yılda '1 triyon dolar' kaçtı
 Geride kalan 13 ayda ekonomilere olan güvenin düşmesiyle birlikte gelişmekte olan ülke piyasalarda yaşanan sermaye çıkışının 1 trilyon doları bulduğu ortaya çıktı. Bu 2008'deki finansal krizden sonra yaşanan sermaye çıkışının tam iki katına karşılık geliyor. 
Uzmanlar para birimi yuanı bir haftada yüzde 4 devalüe eden Çin korkusunun sermaye çıkışını daha da körükleyeceğini düşünüyor.
Krizde 480 milyar dolar çıkmıştı
Yatırım bankası NN Investment Partners'ın hazırladığı rapora göre, en büyük 19 gelişen ülke piyasasındaki  toplam net sermaye çıkışı 940 milyar 200 milyon dolarla, 2008/09 mali krizi üç çeyreği boyunca dışarı akan 480 milyar dolarlık nakitin iki katına ulaştı. 
'Daha büyük çıkışlar yaşanacak'
Financial Times'ın haberine göre NN Investment Partners'ın Kıdemli Gelişmekte olan Piyasalar Stratejisti Maarten-Jan Bakkum, "Bu sermaye çıkışlarının çok daha büyükleri yaşanacak" dedi. 
NN Investment Partners Temmuz 2009 tarihinden itibaren geçen yılın haziran ayının sonuna kadarki altı yıllık süreçte 2 trilyon dolarlık sermayenin 19 gelişen ülke piyasalarına aktığını belirtti. Ancak fonların ters yönlü akışı kısır döngüyü tetikliyor. Kurlar dolar karşısında aşırı değer kaybı yaşıyor. Gelişen ülke ihracatında büyük gerilemeler başgösteriyor. Capital economics verilerine göre haziranda gelişmekte olan ülke ihracatı geçtiğimiz yılın aynı dönemine oranla yüzde 13,2 oranında düştü. 
'Fırtınaların en kötüsüyle karşı karşıya'
Öte yandan Societe Generale Stratejisti Bernd Berg, "Gelişen ülkelerin para birimleri şu anda tüm fırtınaların en kötüsüyle karşı karşıya," dedi. 
ABD Merkez Bankası'nın (Fed) eylülde faiz artırımına gideceği beklentisi, Çin ekonomisi korkusu ve  Türkiye, Rusya, Brezilya ve Malezya'da yükselen politik tansiyon gelişen ülkelerde ekonomiye güveni düşüren faktörler arasında yer alıyor.  


Son Güncelleme: 19.08.2015 17:51
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner39

banner37

banner38