KSO Başkanı Zeytinoğlu, bütçe gerçekleşmelerini  değerlendirdi

Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın açıkladığı mayıs ayı bütçe gerçekleşmelerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

KSO Başkanı Zeytinoğlu, bütçe gerçekleşmelerini  değerlendirdi

Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın açıkladığı mayıs ayı bütçe gerçekleşmelerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

24 Haziran 2024 Pazartesi 12:37
KSO Başkanı Zeytinoğlu, bütçe gerçekleşmelerini  değerlendirdi

Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın açıkladığı mayıs ayı bütçe gerçekleşmelerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Zeytinoğlu, mayıs ayında bütçe gelirlerinin 1 trilyon 7,1 milyar TL, bütçe giderlerinin ise 787,7 milyar TL olarak gerçekleştiğini belirtti. Ayrıca, mayıs ayında bütçenin 219.4 milyar TL fazla verdiğini ifade etti.

Zeytinoğlu, ocak-mayıs döneminde ise bütçe açığının 471,9 milyar TL olduğunu açıkladı. Bu verilerin ekonomik durumunun genel bir göstergesi olduğunu belirten Zeytinoğlu, bütçe gerçekleşmelerinin ülke ekonomisi üzerindeki etkilerini değerlendirdi. Ayrıca, bütçe açığının kontrol altında tutulması ve ekonomik istikrarın sağlanması için alınması gereken önlemlere dikkat çekti.

Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, bütçe gerçekleşmelerinin yanı sıra haziran ayı kapasite kullanım oranlarına da değindi. Sanayi sektöründe kapasite kullanım oranlarının artmasıyla birlikte üretimin ve ekonomik büyümenin desteklendiğini vurgulayan Zeytinoğlu, sanayi odası olarak sektörün gelişimine katkı sağlamak için çalışmaların devam edeceğini belirtti.

Zeytinoğlu açıklamasında,  “Mayıs ayında bütçe gelirlerdeki artış yüzde 83.3 olurken, giderlerdeki artış oranı yüzde 83.0 olarak gerçekleşti. Alt kalemlerine baktığımızda gelir ve kazanç üzerinden alınan vergilerde yüzde 70.2’lik, dahilde alınan KDV’de yüzde 108.3’lük, ÖTV’de yüzde 86.3’lük artışlar olduğunu görüyoruz. Mayıs ayında bütçenin fazla vermesinde kurumlar vergisi ödemelerinin de etkisi oldu. Mayıs ayında vergi gelirleri 898,4 milyar TL olarak gerçekleşti.  Giderler tarafında ise personel giderlerinde yüzde 133.6’lık ve cari transferlerdeki yüzde 106.3’lük artışlar dikkat çekiyor” ifadelerini kullandı.

KAPASİTE  ORANI

Kocaeli Sanayi Odası (KSO) Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, T.C Merkez Bankası ve Kocaeli Sanayi Odası verilerine göre haziran ayı imalat sanayi kapasite kullanım oranlarını da değerlendirdi. Zeytinoğlu, “Türkiye genelinde kapasite kullanım oranı bir önceki aya göre değişiklik göstermeyerek yüzde 76.3 oldu. Geçen yılın aynı ayına göre ise 0.5 puan azaldı. Türkiye genelinde, Kurban Bayramı nedeniyle çalışma günü sayısının az olması, kapasite kullanımını sınırladı. Oda olarak her ay düzenli açıkladığımız Kocaeli imalat sanayi kapasite kullanım oranı ise haziranda geçen yılın aynı ayına göre değişmedi ve 71,8 oldu, mayıs ayına göre ise 0.2 puan arttı. Sektörlere baktığımızda ise haziran ayında otomotiv, inşaat, kimya ve metal sektörleri kapasite kullanım oranları genel ortalamanın üzerinde gerçekleşen sektörler olarak karşımıza çıkıyor” diye konuştu.

Son Güncelleme: 24.06.2024 17:41
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner34

banner39

banner37

banner38