Sendikalardan, Asgari Ücret ve Emekli Aylığı Talebi: Acilen Artış Yapılmalı

Türkiye'de etkili sendika konfederasyonları Türk-İş, DİSK ve Hak-İş, ortak bir basın toplantısı düzenleyerek asgari ücret ve en düşük emekli aylığı konusunda artış taleplerini dile getirdi.

Sendikalardan, Asgari Ücret ve Emekli Aylığı Talebi: Acilen Artış Yapılmalı

Türkiye'de etkili sendika konfederasyonları Türk-İş, DİSK ve Hak-İş, ortak bir basın toplantısı düzenleyerek asgari ücret ve en düşük emekli aylığı konusunda artış taleplerini dile getirdi.

09 Temmuz 2024 Salı 12:04
Sendikalardan, Asgari Ücret ve Emekli Aylığı Talebi: Acilen Artış Yapılmalı

Türkiye'de etkili sendika konfederasyonları Türk-İş, DİSK ve Hak-İş, ortak bir basın toplantısı düzenleyerek asgari ücret ve en düşük emekli aylığı konusunda artış taleplerini dile getirdi. Toplantıda, mevcut ekonomik koşullar altında asgari ücretin yetersizliği ve emeklilerin yaşadığı ekonomik zorluklar vurgulandı.

Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, konuşmasında mevcut asgari ücretin yaşam maliyetlerini karşılamaktan uzak olduğunu belirterek, "10 bin ile 17 bin ile 1 ayı bırakın, 1 hafta geçinme şansınız yok. Market fiyatları ve diğer temel giderler göz önünde bulundurulduğunda, işçiler, emekliler ve işsizler olarak zor durumdayız" dedi. Atalay, TÜİK'in enflasyon rakamlarının gerçekçi olmadığını ve ekonomik dengesizliklerin büyük çoğunluğun aleyhine işlediğini ifade etti.

Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan ise özel sektördeki üç vardiya çalışmalarına rağmen, emekçilerin milli gelirden aldığı payın azaldığını vurgulayarak, "Ücretlilerin payının sürekli azalması, Türkiye'nin büyümesiyle paralel gitmiyor. Bu durumun düzeltilmesi gerekiyor" şeklinde konuştu.

Sendikaların ortak talepleri arasında yer alan 10 maddelik liste ise en düşük emekli aylığının asgari ücret seviyesine yükseltilmesi ve enflasyon karşısında güçlü bir asgari ücret artışı yapılması bulunuyor. DİSK Başkanı Arzu Çerkezoğlu, asgari ücretin artırılması gerektiğini ve sabit gelirli kesimin enflasyon yükünü çekmemesi gerektiğini belirterek taleplerini destekledi.

Son dönemde ekonomi yönetiminden asgari ücrette artış yapılmayacağına dair sinyaller gelirken, sendika liderleri ise taleplerini ve toplumsal adalet için önem arz eden bu konuyu sürekli gündemde tutmaya devam edeceklerini ifade etti. Önümüzdeki süreçte sendikaların bu taleplerinin nasıl karşılık bulacağı ve toplum nezdinde nasıl bir yankı uyandıracağı merakla bekleniyor.

1- Ücretlerin vergilendirilmesinde mevcut sistem ücretleri mağdur ediyor. Vergi sistemi yeniden yapılandırılmalı. Çalışanlar üzerindeki doğrudan ve dolaylı vergiler azaltılmalıdır.

2- Ücretleri düşük tutarak bunu sağlayamazsınız. İşçi, memur ve emekli maaşları TÜİK'in hesaplamalarına göre artırılıyor. Yaşanan enflasyonla açıklanan enflasyon arasında büyük bir fark var. Henüz zamlar ücretlere yansımadan elektriğe yüzde 38 zam yapıldı.

Asgari ücret acilen artırılmalı

3- Asgari ücret acilen artırılmalıdır. Çalışanların neredeyse yarısı asgari ücret seviyesinde ücret almaktadır. İstisnai olması gereken asgari ücret artık ortalama ücret haline geldi. Ülkedeki yüksek enflasyon sebebi sermayenin bitmek bilmeyen kâr hırsıdır, dar gelirli işçiler değildir. Enflasyonu düşürmek için işçilerden fedakârlık beklenemez. İşçiler enflasyonun sebebi değil mağdurudur.

4- Kamuda ücret dengesizliğine son verilmeli. Kamuda ücret farkı hat safhada. Buradaki ücret dengesizliği sona erdirilmeli.

En düşük emekli aylığı asgari ücret seviyesinde olmalı

5- En düşük emekli aylığı asgari ücret seviyesinde olmalı. Milyonlarca emekli, asgari ücretin çok altında aylık alıyor. Emekli aylıkları hesaplanırken büyüme tümüyle hesaba katılmalıdır.

6- Sendikal örgütlenmenin önündeki hakların kaldırılması: Mevzuatımızda yer alan düzenlemelere rağmen sendika üyesi olan işçilerin topluca işten çıkarılmasının önüne geçilmelidir.

7- 696 KHK'nin kapsamı dışındaki taşeron işçiler derhal kadroya alınmalıdır. Bu işçilerin sürekli kadroya geçirilmesi ve kamuda taşeron işçi statüsüne son verilmelidir.

8- Tasarruuf tedbirleri gerekçesiyle çalışanların hakları aşındırılmamalı. Tasarruf adı altında işçinin emeğinin karşılığı olarak hak ettiği ücretten kesintiye gidilmesi ve sosyal haklarının azaltılması kabul edilemez.

9- İnsan onuruna yakışan bir çalışma için mesleki hastalıkları azaltan ve çalışma şartlarını iyileştiren bir sistem yaratılmalıdır.

10- Çalışma hayatında ayrımcılık son bulmalıdır.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner39

banner37

banner38