Yeni Vergi Paketi. Meclis'e Sunuldu

TBMM'ye sunulan yeni vergi paketi, Türkiye'de vergi düzenlemelerinde önemli değişiklikler içeriyor.

Yeni Vergi Paketi. Meclis'e Sunuldu

TBMM'ye sunulan yeni vergi paketi, Türkiye'de vergi düzenlemelerinde önemli değişiklikler içeriyor.

17 Temmuz 2024 Çarşamba 11:12
Yeni Vergi Paketi. Meclis'e Sunuldu

TBMM'ye sunulan yeni vergi paketi, Türkiye'de vergi düzenlemelerinde önemli değişiklikler içeriyor. Paket, vergi adaletinin güçlendirilmesini, doğrudan vergi payının artırılmasını, vergilemede güvenliği sağlamayı, kayıt dışı ekonomiyle mücadeleyi ve vergiye uyumu artırmayı amaçlıyor.

Emekli Maaşlarına Yükseltme Düzenlemesi

Düzenleme kapsamında en düşük emekli maaşı 10 bin liradan 12 bin 500 liraya yükseltildi. Bu artışın emeklilik maaşlarında seyyanen değil, ödenen prim, ödenen süre ve yaşla ilgili belirlenen formüle göre yapıldığı açıklandı. 16 milyon 180 bin emekliden 3 milyon 703 bin 788'inin bu düzenlemeden etkileneceği ve kamuya maliyetinin 6 aylık dönem için 33 milyar 200 milyon lira olacağı belirtildi.

Prim Desteği Kaldırılıyor

Yeni teklif ile kısa vadeli sigortalarda prim oranı yüzde 2,25'e çıkarılırken, Cumhurbaşkanı'na da bu oranı yüzde 2,5 olarak belirleme yetkisi veriliyor. Bu değişiklikle asgari ücretin işverene maliyetinin işçi başına 50 lira artması öngörülüyor. Ayrıca, EYT'li olup aynı işyerinde çalışanlar için verilen 5 puanlık Sosyal Güvenlik Destek Primi indirimi de kaldırılıyor.

KOİ Projeleri ve Kurumlar Vergisi Oranları

Yap İşlet Devret modeliyle yapılan kamu özel ortaklığı projelerinden elde edilen kazançların kurumlar vergisi oranı yüzde 25'ten yüzde 30'a çıkarıldı. Ayrıca, serbest bölgede faaliyet gösteren işletmelerin vergi istisnası kapsamı daraltılarak sadece ihracata yönelik üretime uygulanacak.

Diğer Vergi Düzenlemeleri

Düzenleme ile yurt içinde faaliyet gösteren şirketlere yüzde 10 oranında asgari kurumlar vergisi getirilmesi, küresel şirketlere ise yüzde 15 oranında küresel asgari kurumlar vergisi uygulanması kararlaştırıldı. Ayrıca, kayıt dışıyla mücadele kapsamında elektronik ticaret hizmet sağlayıcılarına ve hizmet sağlayıcılarına yapılan ödemeler vergi kapsamına alındı.

Bu düzenlemelerle birlikte Türkiye'de vergi politikalarında önemli bir dönüşüm yaşanırken, AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, yapılan düzenlemelerin vergi adaletini güçlendirme, kayıt dışı ekonomiyle mücadele ve vergiye uyumu artırma amacı taşıdığını belirtti.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner39

banner37

banner38