14 Mayıs’ta kapılarını açarak her yıl Türkiye’nin en büyük kitap fuarı olma özelliğine kavuşan “Kocaeli Kitap Fuarı”, 7’den 70’e herkesin ilgisiyle karşılaşıyor. Kitap Fuarının mimarlarından ve kentimize kazandırılmasında öncü olan Türk Dünyası Belediyeler Birliği ve Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, “Kentimizin en büyük kültürel şenliğinde bütün vatandaşlarımızın buraya gelerek bu güzel atmosferden yararlanmasını istiyorum. Unutmayalım en güzel hediye kitaptır. Yakınlarımıza, eşimize ve sevdiklerimize kitap alalım” diyerek önemli bir hatırlatma yaptı.
TÜRKİYE’NİN EN BÜYÜK KİTAP FUARI HALİNE GELDİK
380 yayınevi, 48 sahaf ve 67 STK’nin katılımıyla üç ayrı holde kurulan 8. Kocaeli Kitap Fuarı’nda, stantları gezen ve vatandaşlarla bir araya gelerek sohbet eden Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, geleneksel hale gelen kitap fuarı için vatandaşların duyduğu memnuniyeti yerinde gördü. Emek ve destek verenleri, tüm yayınevleri ve sahaflarımızı, Büyükşehir Belediyemizin ilgili birimlerini, her eseri okuyarak anlamlı hale getiren bütün kitapseverleri kutluyorum diyen Başkan Karaosmanoğlu, “Tam 8 yıldır, Kocaeli’de bahara, kitap kokuları eşlik ediyor. Türkiye’nin sanayi başkenti olan şehrimiz, artık kitabın da başkentidir. Kocaeli bir kitaplar şehridir. Fuarımız; Her yıl artan bir ilgi, artan bir teveccühle büyüdü. Türkiye’nin en büyük kitap fuarı haline geldi” açıklamasını yaptı.
EN BÜYÜK VE ANLAMLI HİZMETİMİZ KİTAP FUARIMIZDIR
Çevre şehirlerden, İstanbul’dan ve yurtdışından yüzbinlerce insanın bu fuarı dört gözle beklediğini dile getiren Başkan Karaosmanoğlu, “Ben de dört gözle bekleyenlerden biriyim. Kitaplar arasında dolaşmak, sahaflar arasında bir kitabın ilk baskısını bulmak, yıllar evvel yazılmış bir esere ulaşmak, kitaplarından tanıdığım bir yazarla tanışmak, benim için her zaman büyüleyici olmuştur. Size çok samimi bir şey söyleyeyim. 12 yıldan beri Sayın Cumhurbaşkanımızın ve siz değerli hemşehrilerimizin de desteğiyle gece gündüz demeden çalışıyoruz. Yollar, köprüler, barajlar, parklar, bahçeler. binlerce eser ve hizmet. İşte hemen şurada; Dünyanın en büyük asma köprülerinden biri yükseldi. Hepsi önemli, hepsi çok değerli fakat en büyük icraatlarınız nelerdir? deseler, hiç düşünmeden şunları sayabilirim: Biri, Halk Üniversitesi diye tabir ettiğim KO-MEK. Bir diğeri Kocaeli Gençlik Organizasyonlarını ifade eden Kılavuz Gençlik, 23 Nisan Çocuk Şenliği ve Eğitim Fuarı ve elbette Kocaeli Kitap Fuarı” dedi.
MEDENİYETİMİZİN İLK EMRİ OKU’DUR
Medeniyetimizin üstünde yükseldiği o görkemli sütunlar, Maddi - manevi bütün fetihler, o parlak zaferlerin hepsi kitapların eseridir ve okumak en büyük eylemdir şeklinde açıklamalarına devam eden Başkan Karaosmanoğlu, “Bizler,
Medeniyetinin ilk emri ‘oku’ olan bir milletiz. Bunun için Fuarımızın bu yıl ki teması Medeniyet Mirasımız. Şüphesiz çok yüksek bir medeniyetin varisiyiz. Mirasa sahip çıkmak için önce mirasın ne olduğunu bilmeliyiz. Bunu anlamanın yolu da okumaktan geçiyor. Diğer yandan Türk Dünyası Belediyeler Birliği’mizin de destekleriyle, Kültür Coğrafyamızdan dostlarımız da stantlarıyla fuarımızı zenginleştirdik. Bosna’dan, Kıbrıs’tan, Türkmenistan’dan, Azerbaycan’dan ve Kırgızistan’dan selâm getirdiler” şeklinde konuştu.
KİTAP, SU VE HAVA GİBİ YAŞAMSAL BİR İHTİYAÇTIR
Benim de naçizane tavsiyem, Bir insan kaç yaşında olursa olsun, nerede olursa olsun daima okumalı diyerek önemli hatırlatma yapan Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, “Cemil Meriç söylüyor, yanlış hatırlamıyorsam: “İyi kitaplardan oluşan bir kütüphane, birkaç üniversite diplomasından değerlidir.” Bu söz çok anlamlı. Üniversite tahsili çok önemli ama kitap olmadan olmuyor. Kitapla hemhal olmayan, kitaptan nasibini almayan bir zihin kendini de, ülkesini de, dünyayı da idrak edemiyor. Kitap, su ve hava gibi yaşamsal bir ihtiyaçtır” değerlendirmesini yaptı.
HAYATINIZDAN KİTAP EKSİK OLMASIN
Kocaeli Kitap Fuarı boyunca; Kitapların ürettiği oksijeni teneffüs edeceğiz. Kitaplardan gıdamızı alacağız ifadelerini kullanan Başkan Karaosmanoğlu, “380 yayınevinin katılımıyla, 500’den fazla imza günü ve söyleşiyle, panel ve konferanslarla büyük bir kültür hadisesine tanıklık edeceğiz. Fuarımıza katkı sunan, emek veren herkese tekrar teşekkür ediyor, fuarımızın şiir tadında geçmesini diliyorum. Hayatınızdan kitap eksik olmasın” diyerek açıklamalarını sonlandırdı.