Bu merkezde her gün 12 farklı deprem yaşanıyor
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Sismolojik İzleme ve Deprem İzleme Merkezi bünyesinde bulundurduğu simülasyon cihazı ile 12 farklı depremi gerçek hareket ve ses kayıtları eşliğinde vatandaşlara yaşatıyor. Deprem bilincinin ve farkındalığının oluşturması amacı ile yapılan çalışma ile bugüne kadar 4 yılda ortalama 16 bin kişi depremi birebir yaşadı.
DEPREM BİLİNCİ OLUŞTURMAK İÇİN
Son olarak 17 Ağustos 1999 depremi ile sarsılan Kocaeli, tarih boyunca aralıklarla depremi yaşayan bir kent oldu. Büyükşehir Belediyesi de bu acıların bir kez daha yaşanmaması için önemli yatırımlar hayata geçirdi. Yatırımlarla beraber deprem bilincini oluşturmak amacı ile eğitim çalışmaları da sürdüren Büyükşehir, bu hizmeti Sismolojik İzleme ve Deprem İzleme Merkezi bünyesindeki sürdürdüğü çalışmalarla pekiştirdi.
EV ORTAMI KONSEPTİ
Büyükşehir Belediyesi İmar ve Şehircilik Daire Başkanlığı bünyesinde hizmet veren Sismolojik İzleme ve Deprem İzleme Merkezi, 2012 yılında kuruldu. Merkezde sismolojik izlemeler sağlanırken, özel simülasyon cihazı ile de özellikle öğrencilere yönelik deprem eğitimi veriliyor. Ev ortamı şeklinde kurulu simülasyon cihazı yukarı-aşağı, ileri-geri ve sağa-sola hareket etme özelliği ile deprem öncesi, sırası ve sonrasında neler yapılması gerektiğinin bilgileri uygulamalı olarak veriliyor.
GERÇEK SES KAYDI
Simülasyon cihazı ile 12 farklı deprem ölçekli olacak şekilde bire bir katılımcılara yaşatılıyor. Deprem üstünde duyulan ve yerin 17 kilometre derinlikteki fayın kırılma sesinin verildiği cihazda katılımcılar depremi yaşayarak öğrenebiliyor. 30 santimetrelik bir hareket alanına sahip cihaz ile Kocaeli, Bolu, Adıyaman, Elazığ, Gebze, Tekirdağ, Bala, Simav gibi depremlerin sarsıntıları yaşatılabiliyor. Büyükşehir Belediyesi 2004 yılından itibaren 55 bin kişiye deprem eğitim verdi. Sismolojik İzleme ve Deprem İzleme Merkezi’nin kurulduğu 2012 yılından itibaren ise ortalama 16 bin kişiye simülasyon cihazı ile depremi yaşayarak neler yapılması gerektiği konusunda bilgilendirilme yapıldı.