Dolar, TL karşısında 3 liraya çıktı

Birleşik Krallık'ta yapılan referandumda seçmenlerin ülkenin AB'den ayrılmasına karar vermesinin ardından sterlini son 31 yılın en düşük seviyesini gördü. Dolar, TL karşısında 3 liraya çıktı. Borsalarda yüzde 10'u bulan kayıplar var.

Dolar, TL karşısında 3 liraya çıktı

Birleşik Krallık'ta yapılan referandumda seçmenlerin ülkenin AB'den ayrılmasına karar vermesinin ardından sterlini son 31 yılın en düşük seviyesini gördü. Dolar, TL karşısında 3 liraya çıktı. Borsalarda yüzde 10'u bulan kayıplar var.

24 Haziran 2016 Cuma 09:29
Dolar, TL karşısında 3 liraya çıktı
 Piyasalarda referandum depremi

Birleşik Krallık'ta yapılan referandumda seçmenlerin ülkenin AB'den ayrılmasına karar vermesinin ardından sterlini son 31 yılın en düşük seviyesini gördü. Dolar, TL karşısında 3 liraya çıktı. Borsalarda yüzde 10'u bulan kayıplar var.

Birleşik Krallık'ta dün yapılan referandumda seçmenlerin ülkenin Avrupa Birliği'nden (AB) ayrılmasına karar vermesinin ardından İngiliz Sterlini son 31 yılın en düşük seviyesini gördü.

Referandumda ilk açılan sandıklardan itibaren İngiliz sterlini gece boyu oynaklığını sürdürdü. Sabah saatlerinde AB'den çıkma yönünde oy kullanan 17 milyon seçmenin yüzde 52'lik oy oranını yakalamasıyla birlikte İngiliz Sterlini ABD Doları karşısında yüzde 9,88 oranında değer kaybederek 1,3408 seviyesine geriledi.

Birleşik Krallık'tan gelen ayrılık kararının küresel piyasalarda da sert etkileri oldu. Japonya’da Nikkei 225 endeksi yaklaşık yüzde 7,5 gerilerken, Brent petrol ve Batı Teksas petrolünün fiyatı ortalama yüzde 5,8 düştü.

AB referandumunun öncesinde İngiliz Merkez Bankası (BoE) seçimden çıkabilecek her sonuca uygun şekilde gerekli adımların atılacağı yönünde sözlü mesajlar vermişti. Referandumda birlikten ayrılık kararının alınmasının ardından piyasalarda İngiltere Merkez Bankası’nı atacağı adımlar yakından takip edilecek.

London Capital Group Kıdemli Piyasa Analisti İpek Özkardeşkaya, “Bu sonucun ardından gözler İngiltere Merkez Bankası’na çevrilecek. Piyasaların bu tarihi anda yolunu bulabilmesi için bir elin yardımına ihtiyacı olabilir. Sterlinde, borsada ve tahvil piyasalarındaki yüksek oynaklığın azaltılması amacıyla hızlıca bazı tedbirler uygulanabilir. Bu arada İngiltere ve Avro Bölgesi’ndeki negatif faiz ortamı oldukça dar bir manevra alanı bırakıyor.” ifadelerini kullandı.

AB referandumunda tercihini birlikte kalmaktan yana kullanan 15 milyon 812 bin seçmenin oy oranı ise yüzde 48'de kaldı. İki taraf arasında 1 milyondan fazla oy farkı oluşurken, kalan 5 seçim bölgesindeki oylar referandumun sonucunu değiştirmeyecek.

 

Euronun geleceği tehlikede

Avrupa Birliği ve euronun geleceğini tehdit eden bu gelişme Fed tarafından faizlerin bu yıl planlanan şekilde artırılmasını da engelleyebilir ve merkez bankalarının acil önlemler olarak daha fazla parasal genişlemeye gitmesine neden olabilir.

Japonya dışındaki Asya Pasifik borsalarını takip eden MSCI endeksi yaklaşık yüzde 5 düşerken, Japon Nikkei endeksi yüzde 8'e yakın kayıp yaşadı.

Ayrıca Hong Kong'da işlem gören İngiliz bankaları da büyük kayıplar yaşadı. HSBC yüzde 9 değer kaybederken, Standard Chartered yaklaşık yüzde 10 düştü.

IG piyasa stratejisti Bernard Aw, "Döviz piyasalarındaki kan dökümü, ayrılık yanlılarının arayı açmaya devam etmesi durumunda daha da artabilir" dedi.

Bu sabah itibariyle BBC, İngiltere'nin AB'den ayrılma yönünde seçimini kullandığını açıkladı. İngiltere'de şu ana kadar 382 bölgenin 304'ünden gelen sonuçlara göre ayrılık yanlıları yüzde 51.5 ile yüzde 48.5'te seyreden kalma yanlılarının önünde.

ABD'de ise dün piyasa kapanışı itibariyle İngiltere'nin AB'de kalacağı beklentisi öne çıkarken, sabah saatleri itibariyle S&P 500 vadelileri yüzde 4.8 ve Nasdaq endeksi vadelileri ise yüzde 4.7 düşüş yaşadı.

 

Sterlin 1985'teki seviyeye indi

İngiliz sterlini bugüne kadar yaşadığı en dalgalı işlem seanslarından birisini geçirirken, AB referandumunda ayrılık yanlılarının önde gitmesi ve kazanma ihtimalinin gittikçe artması üzerine 1985'ten bu yana en düşük seviyelerine geriledi.

Sterlinin yanında euro da dolar karşısında yüzde 3'ten daha fazla bir değer kaybı yaşadı.

Sterlin, dolar karşısında yaklaşık yüzde 9.4 düşüşle 1.3462 dolar seviyesine geriledi ve Eylül 1985'ten bu yana en düşük seviyeye indi.

Sterlin yen karşısında da yüzde 13 düşerek 135.30 yen ve 160.14 yen aralığında hareket ederken, en son 137.32 yenden işlem gördü.

Sterlin karşısında yüzde 6 değer kazanan euro, dolar karşısında ise yüzde 3.6 gerileyerek 1.0975 dolar oldu. Avrupa para birimlerinde yaşanan bu düşüş dolar endeksini ise yüzde 3 yükseltirken, 1978 yılından bu yana en büyük günlük artışa işaret etti.

 

Dolar 3 lirayı gördü

Dolar, Türk Lirası karşısında, İngiltere'deki AB referandumunun ilk sonuçlarına göre "ayrılma" (Brexit) yanlılarının hafif ağır basması sonucu ortaya çıkan endişelerle, sabah saatlerinde 3.00 seviyesinin üzerini gördü. Dolar/TL, 3.0032 seviyesine kadar çıktıktan sonra, 2,97'ye geriledi.

 

Altın yükselişte

Tüm dünyada piyasalar, kamuoyu araştırmaların tersine, Brexit yanlılarının ilk sonuçlarda önde gitmesine sert tepki verdi. Güvenli liman nitelğindeki varlıklar güç kazanırken, risk varlıklarına satış geldi. Yen, ABD hazine tahvilleri ve altın değer kazanırken, aralarında TL'nin de olduğu gelişen piyasa para birimler, hisse senetleri, sterlin ve euro sert düşüşler gösterdi. Altın sabah saatlerinde ons fiyatı olarak 1300 doların üzerine çıktı.

 

Son Güncelleme: 24.06.2016 09:32
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner34

banner39

banner37

banner38