Esnafın Kredi Kartı Komisyonları Nedeniyle Fiyat Politikası Değişti

Kredi kartı komisyonlarındaki artışlar, esnafı zor durumda bırakırken, farklı fiyat uygulamaları yasal cezalara neden oldu.

Esnafın Kredi Kartı Komisyonları Nedeniyle Fiyat Politikası Değişti

Kredi kartı komisyonlarındaki artışlar, esnafı zor durumda bırakırken, farklı fiyat uygulamaları yasal cezalara neden oldu.

06 Ekim 2024 Pazar 08:37
Esnafın Kredi Kartı Komisyonları Nedeniyle Fiyat Politikası Değişti

Kredi kartı komisyonlarındaki artışlar, esnafı zor durumda bırakırken, farklı fiyat uygulamaları yasal cezalara neden oldu. Esnaf bu kez fiyat artışını tüm ödeme yöntemlerine yansıtarak çözüm buldu.

Fiyat Politikalarında Değişim: Kart ve Nakit Ödemelere Aynı Fiyat

Bankaların kredi kartı komisyon oranlarındaki yükseliş, esnafın fiyat politikalarını değiştirmesine neden oldu. Daha önce kredi kartı ödemelerinde yüzde 10 ila 30 arasında ek ücret talep eden işletmeler, bu uygulamanın yasaya aykırı bulunarak ceza almaları sonrası tüm ödeme yöntemlerinde aynı fiyatı uygulamaya başladı. Ancak bu kez fiyatlara yüzde 20 ila 30 oranında zam yaparak maliyetleri tüm ödeme şekillerine yansıttılar. Örneğin, İstanbul Beşiktaş'taki bir kuaför, eskiden nakit ödemelerde 200 TL, kredi kartı ödemelerinde ise 250 TL alıyordu. Şimdi ise her iki ödeme yönteminde de tek fiyat olan 250 TL uygulanıyor.

Komisyon Maliyetleri Fiyatlara Eklendi

Esnaflar, komisyon oranlarının artması ve bankaların ödemeleri 45 gün gibi uzun bir süre sonra yapmasının işletmeleri zor durumda bıraktığını belirtiyor. Günlük cirolar üzerinden alınan komisyonlar, kârlarını ciddi şekilde azalttığı için bu farkı ürün ve hizmet fiyatlarına eklemek zorunda kaldıklarını ifade ediyorlar.

Cezalar 200 Bin TL’ye Kadar Ulaşabiliyor

Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Başkanı Bendevi Palandöken, esnafın uyguladığı bu fiyat politikasının hem etik hem de yasal olmadığını vurgulayarak, denetimlerin arttığını ve cezaların 200 bin TL’ye kadar çıkabildiğini belirtti. Tüketici Konfederasyonu Başkan Vekili İbrahim Güllü ise bu tür uygulamaların ticari ahlaka aykırı olduğunu ve tüketicilerin bu durumu şikâyet etmeleri gerektiğini söyledi.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner34

banner39

banner37

banner38