Tanzim satış noktalarından alışverişe gelen yoğun ilgiden sonra şimdi ise internet üzerinden gıda ürünleri için tanzim satış başlatılıyor. Belediyeler aracılığıyla 65 farklı noktaya kurulan çadır ya da mobil araçlarda domates, biber, patlıcan, salatalık, soğan ve patates düşük fiyattan satışa sunuluyor.
MİLLİ PAZAR YERİ
Devlet şimdi de tarım ürünlerinin vatandaşa ulaşma sürecinde aracıları ve sıra bekleme derdini ortadan kaldıracak online tanzim satış hizmetini başlatmaya hazırlanıyor. Konuyla ilgili dün bir açıklama yapan ulaştırma ve altyapı Bakanı Cahit Turhan, “Vatandaşlarımıza ekonomik fayda sağlamak amacıyla uygulamaya koyulan tanzim satışlarını yakın zamanda Türkiye’nin Milli Pazaryeri Platformu www.epttavm.com’da başlatıyoruz” dedi.
BAKLİYAT DA OLACAK
Cahit Turhan, “www.epttavm.com internet adresinde e-tanzim olarak hizmete sunulan meyve ve sebzeler tanzim fiyatları ile satılırken, tüm ürünler PTT kargo aracılığı ile vatandaşımıza ulaştırılacak. Milli pazaryeri platformu www.epttavm.com olarak sorumluluk üstlendik” dedi. TMO Genel Müdürü Ahmet Güldal da “yakında bakliyat ürünlerimiz de TMO fiyatlarıyla yani piyasanın yüzde 40 altında tanzim satış noktalarında olacak” diye konuştu.
İŞTE TANZİM FİYATLARI
Havuç 2.50
Ispanak 4.00
Maydanoz 2.25
Salatalık 4.00
Biber 6.00
Patlıcan 4.50
Soğan 2.00
Patates 2.00
UCUZ SEBZEYE, ÜRETİCİLERDEN TAM DESTEK
Tanzim satışa tüketicilerin yanında üreticiden de destek geldi. Ankara ve İstanbul’daki tanzim satış noktalarına Antalya’dan 3 günde 1000 ton domates, biber, patlıcan, salatalık, kabak gönderildi. Antalyalı üreticiler, “Biz de tüketicinin ucuz mal yemesini, ucuz domates, biber yemesini istiyoruz. Tanzim satışlara karşı değiliz. Üretici karşıymış gibi gösterilmeye çalışılıyor. Bu doğru değil” diyor.
KOMİSYON ALINMIYOR
Tarım Kredi Kooperatifleri Antalya Bölge Birliği Müdürü Yakup Kasal, ürün tedariğinde problem yaşamadıklarını, çiftçilerin isteyerek ürünlerini kendilerine getirdiğini söyledi. Günlük sevkiyatın giderek arttığını dile getiren Kasal, “Ağırlıklı olarak domates gönderiyoruz. Sebzeleri o günkü hal fiyatları ile alıyoruz. Minimum maliyetlerle alıp sevk ediyoruz. Kesinlikle kar ve komisyon almıyoruz” dedi.
ÇİFTÇİ DE MEMNUN
Çiftçinin aynı ürünü hale götürmesi halinde komisyon kesintisi olacağına dikkat çeken Yakup Kasal, “Biz komisyon kesmediğimiz için fiyat avantajı var. Parasını alma garantisi var. üreticiden aldığımız ürünün 15-20 gün içinde parasını ödemeyi planlıyoruz” diye konuştu. Üreticiler de daha erken ödeme aldıkları ve komisyon ödemedikleri için uygulamadan memnun olduklarını söyledi.