II. İSTANBUL KARBON ZİRVESİ
Çevre ve Şehircilik, Enerji ve Tabii Kaynaklar, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlıklarının yanı sıra çok sayıda kamu kurum ve kuruluşunun desteğiyle Sürdürülebilir Üretim ve Tüketim Derneği (SÜT-D) ve Enerji Verimliliği Derneği (ENVER) tarafından düzenlenen II. İstanbul Karbon Zirvesi Grand Cevahir Otel Kongre Merkezi’nde gerçekleştirildi.
KARBON SALINIMINI AZALTMAK
Karbon salınımını azaltmak için ülkelerin ne tür politikalar ve araçlar geliştirmesi gerektiğinden temiz teknolojiye geçiş ve enerji tasarrufu yoluyla sektörlerde nasıl azaltım sağlayabileceğine kadar çok farklı konuların tartışıldığı zirvede Türkiye’nin mevcut durumu ile olası hedefler de uzmanlar tarafından ele alındı.
FARKLI SEKTÖRLER BULUŞTU
II. İstanbul Karbon Zirvesi, çimentodan otomotive, enerjiden demir-çelik ve kimyaya kadar birbirinden farklı sektörlerin tepe yöneticilerine çeşitli oturumlarla ev sahipliği yaptı. "Karbon Yönetimi ve Endüstri" başlıklı oturumda İZAYDAŞ Genel Müdürü Muhammet Saraç bir sunum gerçekleştirdi. İZAYDAŞ’ın Çöp Gazından Enerji Üretim Tesisi projesi ile ilk karbon kredisini alarak çevre ve hava kalitesine ciddi katkı sağladığını belirten Saraç, bu tesisin 75.000 ton CO2 emisyon azaltımı ile yaklaşık 75.000 adet ağacın ömrü boyunca sağlayacakları toplam emisyon azaltımının sağlandığını kaydetti.
HEDEF; TOPLUMUN KONUYU BİLMESİ
İTÜ Öğretim Üyesi ve Sürdürülebilir Üretim ve Tüketim Derneği (SÜT-D) Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Filiz Karaosmanoğlu ise zirvede firmaların üst düzey yöneticilerinin karbon yönetimlerini anlatarak, sürdürülebilirlik iş kültürlerine dair görüş ve önerilerini paylaştıklarını belirtti. Prof. Dr. Karaosmanoğlu, üretim ve tüketimde karbon yönetimini mükemmel başaranları, düşük karbon ekonomisi için uğraş verenleri desteklemeyi ve böylece toplumda konunun bilinirliğini artırmayı hedeflediklerini anlattı.