İzmit Körfezi’ne 7/24 çevre denetimi

Büyükşehir Belediyesi İzmit Körfezi’nin temizliği için Türkiye’ye model hizmetler üretiyor

İzmit Körfezi’ne 7/24 çevre denetimi

Büyükşehir Belediyesi İzmit Körfezi’nin temizliği için Türkiye’ye model hizmetler üretiyor

11 Mayıs 2016 Çarşamba 11:22
İzmit Körfezi’ne 7/24 çevre denetimi

 İzmit Körfezi’ne 7/24 çevre denetimi

 

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, İzmit Körfezi’nin temizlenmesi, atıklardan arındırılması ve korunması için gece gündüz demeden çalışıyor. İzmit Körfezi’nin havadan ve karadan 7 gün 24 saat kontrol eden Büyükşehir, TÜBİTAK-MAM ile deniz suyu kalitesi izleme çalışmaları, acil müdahale konteynerleri, deniz süpürgeleri gibi uygulamalar ile Körfezin temiz olmasını sağlıyor.

 

HAVADAN KONTROL UÇAĞI

Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı, Türkiye’ye model olan çalışmalar kapsamında 2006 yılından bu yana İzmit Körfezi’nde gemilerden ve diğer deniz araçlarından kaynaklanan deniz kirliliğine yönelik tespit ve idari yaptırım kararı verme görevini yürütüyor. Büyükşehir Belediyesi, gemilerden ve deniz araçlarından kaynaklanan deniz kirliliği denetimlerinde kirliliğine neden olan unsurların tespitine yönelik olarak 2007 yılından bu yana deniz kontrol uçağı ile havadan denetimler yapıyor.

 

423 GEMİYE 13 MİLYON TL CEZA

Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı ekipleri, deniz kirliliğine sebep oldukları gerekçesiyle 2006 yılından bu yana toplamda 423 deniz taşıtına yaklaşık 13 milyon TL tutarında para cezası kesti. Havadan ve denizden yapılan denetim ve uygulanan cezalar sayesinde denizi kirleten gemilerin sayısında önemli miktarda düşüş yaşandı. Yılda ortalama 10 bin geminin giriş yaptığı Körfez’de ilk başlarda yıllık 90’ın üzerinde gemiye ceza kesilirken, 2016 yılının ilk beş ayında bu sayı 4’te kaldı.

 

İHBARLAR DEĞERLENDİRİLİYOR

Öte yandan yapılan rutin kontrollerde veya tarafımıza iletilen ihbarlar üzerine kıyı tesislerinden, endüstriyel tesislerden veya limanlardan kaynaklı bir olumsuzluk tespit edildiğinde bu durum hakkında gerekli değerlendirmelerin yapılması hususunda konu ilgisi gereği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne iletilmektedir.

 

3 ADET DENİZ SÜPÜRGESİ

İzmit Körfezi sınırları içerisinde çeşitli yerlerde yüzer halde bulunan veya birikinti yapan katı ve sıvı atıkların temizlenmesi amacı ile 2007 yılından itibaren Deniz Süpürgesi hizmeti veriliyor. Daha önceleri 1 adet olan deniz süpürgesi son 5 yıldır 3 adet olarak hizmet sunuyor. Deniz süpürgeleri ile 20 tonu 2016 yılında olmak üzere toplamda 600 ton atığın deniz yüzeyinden toplanması ve İZAYDAŞ Tesislerinde bertaraf edilmesi sağlandı.

 

DERELERE SABİT BARİYER

İzmit Körfezine dökülen bazı derelerde özellikle yağışlar sonrası İzmit Körfezi’ne gelen yüzeysel atıkların denize ulaşmadan toplanarak bertaraf edilmesine ve oluşabilecek sıvı atıkların toplanmasına yönelik olarak sabit bariyer sistemi kurulması ise 2014 yılından bu yana uygulanıyor. İzmit sınırlarındaki Kumla ve Kiraz derelerinin denize dökülmeden önceki bölümlerine sabit bariyer yerleştirildi. Söz konusu sabit bariyerler sayesinde, özellikle yağışlı havalardan sonra dereler vasıtası ile İzmit Körfezi’ne dökülen yüzeysel katı atıklar denize ulaşmadan toplanıyor. Sabit bariyerler ile, 5 tonu 2016 yılında olmak üzere toplamda 9 ton atığın dere yüzeyinden toplanması ve İZAYDAŞ Tesislerinde bertaraf edilmesi sağlandı.

 

SU KALİTESİNE YAKIN TAKİP

Büyükşehir Belediyesi tarafından İzmit Körfezi deniz suyu kalitesine olan etkilerini izleyebilmek ve buna yönelik güncel veri sağlayabilmek amacı ile 2007 yılı sonlarından bu yana “İzmit Körfezi Su Kalitesinin ve Karasal Girdilerin İzlenmesi Ve Kirliliğin Önlenmesine Yönelik Önerilerin Geliştirilmesi” projesi TÜBİTAK-MAM ile birlikte yürütülüyor. İzlemeler toplam 6 deniz istasyonunda bir yıl süresince mevsimlik (4 kez) olarak belirli derinliklerde gerçekleştiriliyor. Ayrıca; Körfeze deşarj olan 8 dereden numuneler alınarak bu kapsamda izlenmesi sağlanıyor.

 

ACİL MÜDAHALE KONTEYNERLERİ

Acil müdahale gerektirecek deniz kirliliklerine, kirlenme ve bozulmanın önlenmesi, sınırlandırılması, giderilmesi ve çevrenin iyileştirilmesi için etkin bir şekilde müdahale edilerek önlem alınması için “Deniz Kirliliği Acil Müdahale Konteynırları” temin edildi. Acil Müdahale Konteynırları bünyesinde; deniz bariyeri, petrol ve yağ emici sosis bariyer ile petrol ve yağ emici pedler bulunuyor.

 

ATIKLAR ARTIK DENİZE DEĞİL, ARITMA TESİSLERİNE GİDİYOR

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi çevreye gösterdiği hassasiyet sayesinde artık İzmit Körfez’inde bile denize girilebilir olundu. Deniz Uçağı, deniz temizleme araçlarının yanı sıra, Körfez’e akan atıksıların %99’ini arıtılarak denize ulaştırmayı başardı. İzmit Körfez’i 35 yıl önceki temizliğine ve güzelliğine tekrar kavuştu. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi İSU Genel Müdürlüğü, kent genelinde hayata geçirdiği arıtma tesisleri ile Türkiye de yeni bir rekora imza attı. Kocaeli genelinde 16 tesis ile atıksuların %99’u arıtılarak denize ulaşıyor. Büyükşehir belediyesi, yatırımları ile Kocaeli’ni Türkiye’nin en fazla atıksu arıtma tesisi hayata geçiren kent haline getirmeyi başardı. Bu tesislerin 7’si ise ileri biyolojik arıtma tesisi olma özelliğini taşıyor.

 

AMFİBİK SULAK ALAN TAŞITI

Kocaeli sınırları içerisinde bulunan göl, gölet ve derelerin, bakım ve temizlik çalışmalarını gerçekleştirmek üzere, deniz ve göl kıyılarında, açık kanalet içlerinde, dalyanlarda, bataklık ve sazlıklarda saz ve ot biçme, toplama, tırmık ve kepçe kullanmak suretiyle tarama faaliyetinde bulunacak çok işlevli, karada ve suda hareket kabiliyetine sahip amfibik sulak alan taşıtı ve yardımcı ekipmanları 2015 yılı içerisinde satın alındı. Söz konusu yüzergezer sulak alan taşıtıyla İzmit Körfezi’nin çeşitli alanlarında ve özellikle Halk Plajları’nda etkin bir şekilde yosun toplama çalışmaları yürütülüyor.

 

Son Güncelleme: 11.05.2016 11:23
Anahtar Kelimeler:
DenizDenetim
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner34

banner39

banner37

banner38