Türkiye ile Ukrayna arasındaki ticari ve ekonomik ilişkilerin sürdürülebilir olması ve karşılıklı iş imkanlarının güçlü bir yapıya kavuşturulabilmesi amacıyla, Kocaeli Ticaret Odası (KOTO), Doğu
Marmara Kalkınma Ajansı (MARKA), Avrasya Ekonomik İlişkiler Derneği (EkoAvrasya) ve Uluslararası Türk Ukrayna İşadamları Derneği (TUİD) işbirliğiyle düzenlenen “Türkiye-Ukrayna İşadamları Forumu” başladı.
KATILIM YOĞUN OLDU
Kocaeli Ticaret Odası’nda başlayan ‘Türkiye-Ukrayna İşadamları Forumu’nun ilk gününde açılış konuşmaları, Ukrayna Ülke Yatırım ve İş Fırsatları Bilgilendirme Toplantısı ve ikili iş görüşmeleri gerçekleştirildi. Kocaeli Ticaret Odası Başkan Vekili Zihni Yılmaz’ın, KOTO yönetim kurulu ve meclis üyeleriyle birlikte ev sahipliği yaptığı programa; Ukrayna Ankara Büyükelçisi Sergiy Korsunskyi, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, DEİK Türkiye - Ukrayna İş Konseyi Başkanı Ruşen Çetin, Doğu Marmara Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mustafa Ayhan, EkoAvrasya Başkanı Hikmet Eren, Türk Ukrayna İşadamları Derneği(TUİD) Başkanı Burak Pehlivan, Ukraynalı milletvekilleri, Kocaeli Ticaret Odası üyesi işadamları ve Ukraynalı işadamları katıldı.
YILMAZ: UKRAYNA PAZARINI ÖNEMSİYORUZ
Türkiye ile Ukrayna arasındaki ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi amacıyla 1-4 Haziran tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan forumun açılış konuşmasını KOTO Başkan Vekili Zihni Yılmaz gerçekleştirdi. “Yatırımcılarımızın şehre gelmesi amacıyla programlar düzenliyoruz” diyen KOTO Başkan Vekili Zihni Yılmaz, “Ukrayna pazarını önemsiyoruz. 46 milyonluk bizim için büyük bir pazar. Ürün ve hizmetler açısından bakıldığında rekabet eden ekonomiler sayılmaz. Bize benzeyen yönleri, tarım adına devasa sahalara sahip olması, batı ile doğu arasında bir köprü olması. Bizim istediğimiz durum sadece uluslararası ticaret değil karşılıklı yatırımların artmasıdır” dedi.
PEHLİVAN: UKRAYNA, TÜRKİYE’NİN
DESTEĞİNE İHTİYAÇ DUYUYOR
Uluslararası Türk Ukrayna İşadamları Derneği Başkanı Burak Pehlivan ise yaptığı konuşmada, Türk ve Ukrayna iş dünyalarının son beş yılda birçok ilke imza attıklarını ifade ederek, “Ukrayna SSCB'den ayrılışının ardından bugün yeniden inşa ediliyor. Haliyle Türkiye de artık eski Türkiye değil. İşte bu noktada Türkiye Ukrayna'nın yeniden inşa sürecinde çok daha güçlü bir şekilde söz sahibi olabilir. Bu forum son yıllarda yapılanların en önemlisi olacak. 25 yıllık Ukrayna Türkiye ekonomik ilişkiler tarihinde sanayi temasıyla gerçekleşmiş bugüne kadar hiçbir forum gerçekleştirilmedi. Tarihte ilk kez düzenlenecek Türkiye-Ukrayna İşadamları Forumu'nun sonuçları itibarıyla kurumsallaşacağı ve devamlılık kazanacağı düşüncesindeyim. Dost ve komşu ülke Ukrayna, bugün Türkiye'nin desteğine hiç olmadığı kadar ihtiyaç duyuyor” dedi.
EREN: TEMENNİMİZ SERBEST TİCARET ANLAŞMASI
EkoAvrasya Başkanı Hikmet Eren de forumun açılışında yaptığı konuşmasında Ukrayna'nın Türkiye için çok önem arz eden ülkeler arasında bulunduğunu vurgulayarak, “Ukrayna 24 Ağustos 1991 tarihinde bağımsızlığını kamuoyuna duyurduğu an itibariyle bağımsızlığını tanıyan ülkelerin başında Türkiye geldi. 25 yıllık süreçte elbette ki çok önemli sosyal, ekonomik çalışmalar söz konusu oldu. Öte yandan, Ukrayna ile Türkiye arasında serbest ticaret anlaşmasının gerçekleşebilmesi adına Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yapmış olduğu ikili görüşmeler neticesinde çok önemli mesafeler kat edildi. Ümit ediyorum ki hızını yakalamış, 2023 hedeflerine kilitlenmiş güçlü ve istikrarlı bir Türkiye, çok kısa bir süre içerisinde Ukrayna ile serbest ticaret anlaşmasını gerçekleştirerek bölgede çok önemli bir işbirliğine de imza atmış olacaktır. Avrupa’nın en önemli topraklarına sahip olan Ukrayna geleceğe emin adımlarla yol almakta” dedi.
AYHAN: TARİHİ BİR FORUM
MARKA Genel Sekreteri Mustafa Ayhan, “Bugün ilimizde tarihi bir forumun gerçekleştirilmiş olmasından ve böyle bir organizasyonda Doğu Marmara Kalkınma Ajansı olarak, paydaş olarak yer almaktan mutluluk duyduğumuzu ifade etmek istiyorum. Karadeniz kıyısında kader birliği yapması gereken iki ülkenin, bugün bu birlikteliğinin adımlarının Kocaeli’nde atılması son derece önemlidir. Karadeniz’in iki yakasında yer alan işadamlarını bugün burada buluşturmakta emeği geçen oda ve derneklerimize teşekkür ediyorum” dedi.
ÇETİN: 10 MİLYAR DOLAR TİCARET HEDEFİMİZ VAR
DEİK Türk Ukrayna İş Konseyi Başkanı Ruşen Çetin ise konuşmasında, Karadeniz üzerinden komşu olan Ukrayna ile Türkiye arasındaki işbirliğinin büyük önem taşıdığını ifade ederek, “Türkiye devleti ve Türk özel sektörü Ukrayna'yı her zaman haklı mücadelesinde destekledi. İki ülke arasındaki ticari ve ekonomik ilişkilerin gelişmesi için şu an yürütülen serbest ticaret anlaşması büyük öneme sahiptir. Serbest ticaret anlaşmasının yürürlüğe girmesinden sonra karşılıklı ticaret hacmimizin kısa dönemde 10 milyar dolara daha sonra da gelecek yıllarda 20 milyar dolar seviyelerine çıkacağını umut ediyoruz” ifadelerine yer verdi.
KARAOSMANOĞLU: KARDEŞ BELEDİYE
İLİŞKİLERİNİ GÜÇLENDİRMEK İSTİYORUZ
Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu konuşmasında, “Yerel yönetimler arasındaki kardeş belediyecilik anlayışını önemsiyorum. İnanıyorum ki bu ticari ilişkileri hızlandıracaktır. Şu anda yerel yönetimler arasındaki kardeş belediyecilik yeterli düzeyde değil. Dernek başkanlarımızla, birlik başkanlarımızla, yerel yönetim birlikleriyle görüşüp kardeş belediye ilişkilerini güçlendirmek istiyoruz. Ticari ilişkilerimiz de önümüzün açılmasına fayda sağlayacaktır. Forumun iki ülke için faydalı olmasını temenni ediyorum” dedi.
KORSUNSKYİ: TÜRKİYE ÖRNEĞİ OLMAYAN BİR ÜLKE
İki ülke arasındaki ilişkilerin her alanda çok dinamik bir şekilde gelişmeye devam ettiğine dikkati çeken Ukrayna Ankara Büyükelçisi Sergiy Korsunskyi ise, “Ekonomik açıdan Türkiye'nin çok özel, örneği olmayan bir ülke olduğunu vurgulamak istiyorum. Çünkü şu an Türkiye'den Ukrayna piyasasına gelen yatırımlar açısından herhangi bir sınır görmüyoruz. Ayrıca, sadece Türk sermayesinden bahsetmiyoruz, aynı zamanda çok büyük bir Arap sermayesi de gündemde. Günümüzde birçok Arap ülkesi Ukrayna'ya ilgi ve alaka gösteriyorlar fakat aynı zamanda direkt temaslardan çekinip Türkiye üzerinden yatırımları yapabilirler. Dolayısıyla, buna ayrıca bakmamız lazım. Ukrayna için Türkiye, doğu ülkeleriyle bir köprü görevini yürütmektedir çünkü hem Afrika ülkelerinde hem de İran ve Irak gibi doğu ülkelerin de, Arap dünyasında Türkiye çok aktif bir rol üstlenmiştir. Bu ülkelerde Ukrayna'nın aktif politikası için bazen zaman kısıtlaması var, bazen kaynaklarımız yetersiz fakat Türkiye ile işbirliği yaparak hızlı bir uzantısı olarak da bunu görebiliriz. Aramızdaki ilişkilerin gelişmesine herhangi bir sınır yok. Bunlar savunma sanayisinden ticarete, kültürel ilişkilerden ulaşıma kadar her alanda geçerli” dedi. Konuşmaların ardından, Ukrayna Ülke Bilgilendirme Toplantısı yapıldı. Daha sonra iki ülkenin iş adamları ikili iş görüşmeleri gerçekleştirdi. Forum fabrika ziyaretleri ve ikili iş görüşmeleriyle 4 Haziran’a kadar devam edecek.