ÇÖLYAK, ÇOCUKLUK HASTALIĞI DEĞİLDİR

İzmit Belediyesi, Kocaeli Met-Der ve Nustil firması işbirliğiyle Glutensiz Türkiye Projesi kapsamında bir dizi etkinlik gerçekleştirildi.

ÇÖLYAK, ÇOCUKLUK HASTALIĞI DEĞİLDİR

İzmit Belediyesi, Kocaeli Met-Der ve Nustil firması işbirliğiyle Glutensiz Türkiye Projesi kapsamında bir dizi etkinlik gerçekleştirildi.

11 Haziran 2015 Perşembe 11:44
 ÇÖLYAK, ÇOCUKLUK HASTALIĞI DEĞİLDİR

 Belsa önündeki gösterilerin ardından meclis salonunda Gastroentorohepatoloji uzmanı Doç. Dr. Mesut Sezikli “çölyak ve gluten duyarlılığı”, diyetisyen Nihan Ezgi Güneş de  “sağlıklı beslenme ve çölyak hastalığında diyetin önemi” konularında bilgilendirmede bulundular.

UZUN VE YORUCU BİR HASTALIK

Çölyak hastaları ve yakınlarının yanı sıra çok sayıda sivil toplum kuruluşu temsilcisi, Glutensiz gıda firması Nustil yöneticileri, halk sağlığı müdürlüğü temsilcileri, Kocaeli Kent Konseyi ve İzmit Kent Konseyi temsilcilerinin takip ettiği seminerde çölyak hastalığının maddi ve manevi açıdan yorucu bir hastalık olduğu, bu hastalığı taşıyanların yaşam biçiminde değişiklik yapmaları ve bunu sürdürmeleri gerektiğine dikkat çekildi. Konuşmacılar, çölyak da tek tedavi biçiminin ömür boyu diyet uygulamak olduğuna da dikkat çekerek”  çölyak hastalığında tanı süreci zaman alabiliyor. Tüketilen ürünler ithal, oldukça pahalı ve erişmek zordur. Hasta ve çevresinin bilinç düzeyinin artırılması gerekiyor. Çölyak,  buğday, arpa, çavdar ve yulafta buluna gluten isimli proteine karşı ince bağırsağın ömür boyu süren kronik emilim bozukluğu hastalığıdır.

BELİRTİLERİVE TEDAVİSİ

 Görülme sıklığı yüzde 1’dir. Sanıldığı gibi çocukluk hastalığı değildir. Tanı her yaşta alınabilir. Belirtileri, şişkinlik, ishal, kusma, kansızlık, karın ağrısı, kilo kaybı, yorgunluk, kemik ve eklem ağrıları, depresyon, mide bulantısı ve hazımsızlıktır. Tedavisi ömür boyu glutensiz diyettir. Tedavi edilemezse kısırlık, osteoporoz ve bağırsak kanseri riski artar. Genetik ve çevresel faktörlerin etkileşimi sonucu ortaya çıkan, immünolojik ve multifaktöriyel bir hastalıktır. Genetik olarak yatkın bireylerin, gluten içeren buğday, arpa çavdar ve yulaflı gıdaları tüketmeleri, yaşamlarının herhangi bir döneminde sorun oluşturmaya başlayabiliyor. Dünyada en sık görülen kronik hastalıklardan biri olan çölyak hastalığının Türkiye'deki sıklık oranı ile ilgili yeterli bir çalışma yok. Ancak, tıp çevreleri, 300-500'de bir olduğunu tahmin etmektedir. Bu hastalık, toplum tarafından bilinir ve destek olunursa çölyak hastalarının yaşamları daha da kolaylaşacaktır” dediler. Seminerin ardından Glutensiz kokteyl ve Glutensiz pasta kesimi yapıldı. Etkinliğe destek olanlara teşekkür  plaketi verildi.

Son Güncelleme: 11.06.2015 11:46
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner34

banner39

banner37

banner38