DOĞAN, ARTIK UYGUNSUZ SATIŞA GEÇİT YOK
Kurban Bayramı’na sayılı günler kala Modern Hayvan Pazarı’nı ziyaret eden İzmit Belediye Başkanı Dr. Nevzat Doğan, “İzmit Belediyesi olarak bu işte önemli bir rol aldık. Artık o köprü altlarında uygunsuz koşullarda hayvan satışı yok. Sağlıksız bir hayvanın etinin kaç kişinin sağlığına etki edeceğini düşünürsek hepimiz vebal altında oluruz” dedi.
İzmit Belediye Başkanı Dr. Nevzat Doğan geçtiğimiz yıl ağustos ayında açılışını yaptığı Modern Hayvan Pazarı’nı ziyaret etti. Ziyaret sırasında Modern Hayvan Pazarı’nda incelemelerde bulunan Doğan, öncelikle idari binada kasaplara, kurban kesiminde dikkat edilmesi gereken hususlarla ilgili verilen eğitime katılım sağladı. Programa aynı zamanda, İzmit Belediye Başkan Yardımcısı Güray Oruç, Belediye Meclis Üyeleri, Kasaplar Odası Başkanı Rasim Özkul ve oda başkanları katıldı. Doğan incelemeleri öncesinde, eğitim alan yaklaşık yüz kasaba sertifika ve önlüklerini takdim etti. Sertifika öncesi sağlıklı hayvan kesimlerine dikkat çeken Doğan, ‘’Daha kontrollü kesimler yapacağız. Asla kontrolsüz kesime müsaade edemeyiz. Halkımıza buradan çağrı yapıyoruz. Gelin sağlıklı koşullarda hayvanlarınızı alın’’ dedi.
HİJYEN VE SAĞLIK KONUSUNDA SIFIR TÖLERANS
Kasaplara verilen eğitimde konuşan İzmit Belediye Başkanı Dr. Nevzat Doğan, ‘’Her şeyin başı sağlık. Bir hekim belediye başkanı olarak hijyen ve insan sağlığı konularında sıfır tolerans ile çalışıyoruz. Özellikle kurban adak ve kasaplık et kesim konularında büyükşehir belediyemiz mezbahada dikkatle sürdürüyor, ama belediyeye geldiğimiz dönemde gördük ki kurbanlıklar köprü altlarında kesiliyor. İşbirliği yaptık. İzmit Belediyesi olarak bu işte önemli bir rol aldık. Artık o köprü altlarında uygunsuz koşullarda hayvan satışı yok. Sağlıksız bir hayvanın etinin kaç kişinin sağlığına etki edeceğini düşünürsek hepimiz vebal altında oluruz’’ şeklinde konuştu.
DAHA KONTROLLÜ KESİMLER YAPILACAK
Başkan Doğan açıklamalarının devamında, “Çiftçimize her türlü desteği de veriyoruz. Sadece sağlık açısından bu tesisleri yapmıyoruz. Hayvan yetiştiricimiz de daha uygun koşullarda satışını yapsın, vatandaşımız iyi koşullarda alışverişini yapsın istedik. Daha kontrollü kesimler yapacağız. Asla kontrolsüz kesime müsaade edemeyiz. Halkımıza buradan çağrı yapıyoruz. Gelin sağlıklı koşullarda hayvanlarınızı alın’’ şeklinde konuştu.
ALLAH’TAN KORKUN
Devamında sağlıksız hayvan satmaya çalışanlar tarafından bir veterinerin darp edilmesine tepki gösteren Doğan, ‘’Geçtiğimiz günlerde sağlıksız hayvan satamaya çalışan bir kişi veterinerimize kötü muamelede bulundu. Bunun peşindeyiz. Aynı zamanda bir gazetede tesiste şu yok, bu yok denilmiş. Allahtan korkun diyorum, daha birkaç yıla kadar köprü altında satış yapılıyordu. O yazıyı yazanlar başka şeylerin peşindedir. Ama biz bunlara şerbetliyiz, biz önümüze bakacağız. Üç beş kuruş az para vermek yerine buradan sağlıklı kontrol hayvan alınmasını tesviye ediyorum. Bu sene yine kesim yapılan yerlerde poşet dağıtacağız. Ben tekrar bu güzel tesiste emeği geçen herkese teşekkür ediyorum’’ diyerek konuşmasını tamamladı. Ardından Başkan Doğan, ekibiyle birlikte hayvan pazarını gezerek incelemelerde bulundu. Doğan incelemeleri sırasında, satıcı ile alıcı arasına girerek pazarlık yaptırdı.
22 DÖNLÜMLÜK ALANDA 10 MİLYON MALİYETLİ
İzmit Belediyesi tarafından hayata geçirilen Türkiye'nin en modern hayvan pazarı bu yılda kurban satıcılılarıyla alıcılarını buluşturuyor. Solaklar yolu üzerindeki Büyükşehir Belediyesi Mezbahası yanında yaklaşık 22 dönümlük bir alan üzerine yapılan 10 milyon maliyetli pazara Türkiye'nin dört bir yanından hayvanlar geldi. 1400 adet büyük, 1800 adet küçükbaş olmak üzere 3200 hayvanin satıcıları beklediği pazarda 90’dan fazla padok bulunuyor. 5900 m2 kapalı hayvan padoklarının içerisinde samanlık, karantina ve gebe gözlem bölümleri bulunuyor.
24 SAAT GÜVENLİK
1036 alanından oluşan idari binası 2 katli olup alt katında kafeterya, şehir m2 kullanım dışından hayvan satışı için gelen vatandaşlar için 50 yataklı misafir yatakhanesi, soyunma ve duş odaları, teknik bölümler ve mescit; üst katta restoran, mutfak, idari birimler ve teras yer alıyor. Alanda biriken gübrelerin toplanması için gübre toplama bölümü, araç dezenfeksiyon ünitesi, veterinerlik bölümleri yer alıyor. Belediye bünyesindeki iki veteriner hekim, zabıta görevlileri ve güvenlik personelleriyle 24 saat hem hayvanların kontrolleri, hem de güvenlikleri sağlanıyor. Ayrıca pazarda tır parkı, samanlık önemli kontrol edildiği güvenlik kamera sistemi ve paratoner, gebe hayvanların tespiti için gözlem bölümleri sızdırmazlık esasına göre düzenlenmiş çevre kirliliği yapmayan gübre çukuru, yağmur ve temizlik sularının tahliyesi için yapılmış kanallar da bulunuyor.
DİKKAT EDİLEN HUSUSLAR
Hayvanların kulak küpelerinin üzerlerinde olması, pasaportlarının olması, belgelerinin olması il dışından gelen hayvanların sağlık raporlarının ve sevk, zorunlu aşılarının tam olması, olmayan, sağlıklı), kurbanlık kesime uygun olması, (2 yaşını doldurmuş, eksik uzvu kurban hizmetleri tebliği), dişi damızlık hayvan olmaması, (Diyanet işleri Başkanlığı 2017 Kurban bayramının 15 gün öncesine kadar pazar alanına bulaşıcı hastalıkların önüne geçmek amacıyla hayvan girişinin engellenmesi (diyanet işleri başkanlığı 2017 kurban hizmetleri tebliği) gibi hususlar dikkate alınarak hayvanların pazara girişi sağlanıyor.
EĞİTİM: Kasaplara, kurban kesiminde dikkat edilmesi gereken hususlarla ilgili eğitim verildi.
SERTİFİKA: İzmit Belediye Başkanı Dr. Nevzat Doğan, eğitime katılan kasaplara sertifikalarını takdim etti.
İNCELEME: Başkan Doğan, eğitim sonrasında Modern Hayvan Pazarı’nda incelemelerde bulundu.