Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Meslek ve Sanat Eğitimi kursları, kentin kültürel değerlerini yaşatmaya ve genç nesillere aktarmaya yönelik misyonundan taviz vermiyor. KO-MEK, yaklaşık 2 bin yıllık tarihi geçmişe sahip olan Kandıra Bezi için gereken özeni gösteriyor. Kandıra Bezi Dokuma Branşı bu yıl da tüm hızıyla eğitimlerini sürdürüyor.
BRANŞ YOĞUN TALEP GÖRÜYOR
Kandıra Bezi Dokuma branşı, Kandıra KO-MEK Kurs Merkezi’nde Çarşamba günleri 09.00 ile 16.00 saatleri arasında gerçekleştiriliyor. Geçtiğimiz eğitim döneminde açılan branş vatandaşlardan gelen yoğun talep nedeniyle bu yıl da devam ediyor.
TEKNİKLERİYLE ÖĞRETİLİYOR
Kursa başta yöre halkı olmak üzere kentin birçok yerinden vatandaş gelerek eğitim alıyor. Eğitimde, Kandıra bezinin dokunma teknikleri en ince ayrıntısına kadar aktarılıyor.
İLK DERS KANDIRA BEZİNİ TANIMAK
Kursiyerlere ilk derste Kandıra Bezinin önemi ve 2 bin yıllık tarihi geçmişi ile ilgili bilgi veriliyor. Ardından dokumada kullanılan iplikler tanıtılıyor ve bu ipliklerin dokuma tezgâhlarına serilme işlemi öğretiliyor. İpliklerin tezgâhlara serilmesi sonrasında dokuma işlemi başlıyor.
İSTİHDAMA KATKI SUNAN BRANŞ
Kandıra Bezi Dokuma Branşı bir kültür mirasının yaşatılmasının yanı sıra ülke istihdamına katkı sunacak. Bilindiği gibi Kandıra Bezi özellikle turistler tarafından büyük ilgi görüyor. Kandıra Bezini teknikleriyle dokumayı öğrenen bir kursiyer de öğrendiklerini ticarete aktararak aile bütçesine katkı sunabilecek.
DOKUMAYI ÖĞRENİP, TİCARETİNİ YAPACAĞIM
Kandıra KO-MEK Kurs Merkezi’ne gelerek Kandıra Bezi dokumayı öğrenen kursiyerler ise bu önemli kültür hazinesinin yaşatılmasından dolayı memnuniyetlerini dile getirdi. Kursiyerlerden Sezin Türkal, Kandıra Bezini dokumayı öğrenmek için İzmit’ten haftada bir gün Kandıra’ya geldiğini söyledi. Kandıra Bezinin geleneksel Türk el sanatlarından olduğunu ifade eden Türkal, “Kentimizin değerlerine sahip çıkmamız gerektiğini düşünüyorum. Ben ileride Kandıra Bezi dokuma işini ilerleterek ticaretini yapmayı düşünüyorum. Uluslararası platformda da Kandıra Bezinin tanıtılması gerektiğine inanıyorum” dedi. Kurslara büyük istekle geldiğini söyleyen Sezin Hanım, “Buraya küçük çocuğumla geliyorum. Hocalarımız öğrenmemiz için çok emek veriyorlar. Yılsonunda çok güzel ürünler çıkacağına inanıyorum” dedi.
KAYINVALİDEMLE YENİDEN KANDIRA BEZİ DOKUYACAĞIZ
Ayşe Dalkılıç da geçen sene derslere gelmeye başladığını anlattı. Dokuduğu bezleri evinde kullandığını söyleyen Dalkılıç, “2 bin yılı aşkın mazisi olan Kandıra bezini dokumayı öğreniyoruz. Eskiden kayınvalidem de Kandıra bezi dokurmuş. Ben de burada iyi bir şekilde dokumayı öğrenip yeniden kayınvalidemle bu geleneği evimizde yaşatmayı düşünüyorum” şekline konuştu.
PİŞMANİYE GELECEK NESİLLERE ÖĞRETİLİYOR
KO-MEK, Kandıra Bezinin yanı sıra, Hereke Halısı ve Pişmaniye Yapımı gibi kentin kültürel değerlerine açtığı kurslarla adeta hayat veriyor. Yaklaşık 5 asırdır Kocaeli’nde varlığını sürdüren pişmaniye yapımı, açılan KO-MEK kurslarıyla vatandaşlara öğretiliyor.
HEREKE HALISI VE ASIRLIK LEZZETLER
Dünyaca ünlü Hereke Halısının dokuması da yine KO-MEK kurslarıyla genç nesillere taşınıyor. Eğitim sayesinde Hereke Halısının motifleri koruma altına alınıyor ve kültür-sanat hayatımıza kazandırılıyor.
Bunlara ek olarak yine Kocaeli’nin asırlık lezzetleri de KO-MEK Mutfağından sofralara taşınıyor. Bilge Şehir Kocaeli Yemekleri’’ kitabında Kocaeli yöresine özgü 148 adet yiyecek ve içeceğin tarifi, fotoğrafları ve bazılarının ilginç hikâyelerine yer veriliyor.