Kartepe Belediye Başkanı Hüseyin Üzülmez’in de destek verdiği aralarında akademisyen bayanlar ile üst düzey yönetici bayanların yer aldığı konuşmacılar, KOÜ Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokul Müdürü Prof. Dr. Işıl Altun’un moderatörlüğündeki çalıştayda, kırsal kesimde yaşayan kadınların, toplumsal yaşamın sunduğu tüm çağdaş olanaklardan yararlanabilmesi için yapılması gerekenler konuşuldu.
Üzülmez, Kırsalda çalışan hanımlar emeklerinin karşılığını alacak
Çalıştayda ilk sözü ev sahibi olarak alan Kartepe Belediye Başkanı Hüseyin Üzülmez, “Turizm sektöründe kadın istihdamı” konusunda görüş belirtti. Başkan Hüseyin Üzülmez, “Doğada yapılan turizm çeşitleri toplum içinde doğa bilinci ve saygısını geliştirirken aynı zamanda da iyi bir gelir kaynağı yaratılarak yerel halkın ekonomik refahını artırmak için fırsat niteliğindedir. Kartepe İlçemiz bu noktada çok şanslı bir bölge olup her tarafı doğal güzelliklerle çevrilidir. Bir Başka Yaşam Mümkün projesi ile yerel halkımızın özellikle kadınların eko turizmden gelir elde etmeleri sağlanmıştır. Özellikle köylerimizde bulunan kadınlarımız tarım kesiminde her hangi bir ücret almaksızın ücretsiz aile işçisi olarak çalışmaktadır. İşte projemiz tam bu noktada fayda sağlamayı amaçlamıştır. Kırsal alanda yaşayan bayanlarımızın ücretsiz çalışmalarının önüne geçilerek emeklerinin karşılığını ekonomik olarak almaları sağlanmaktadır. Böylece kadınlarımızın gelir dağılımının iyileştirilmesi ile yaşam standartlarını yükseltmeleri mümkün olacaktır. Bu projemiz ile başlatılan ekolojik sağlıklı yaşam köylerimizin sayısı arttırılacaktır. Ayrıca bölgemizin sahip olduğu turizm potansiyeli içerisinde kadınlarımızın istihdam edilebileceği çok daha fazla alanların yaratılması hedeflenmektedir” dedi.
İki oturum olarak gerçekleşen çalıştayda, Kocaeli Ekolojik Yaşam Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Tengerek “Kırsal turizmde organik tarımın önemi”, Ketenciler Köyü Muhtarı ve Ketenciler Kadın Kalkınma Derneği Erkul Kılıç “Ekolojik sağlıklı yaşam köyü Ketencilerde kadınların yürüttüğü çalışmalar”, Anadolu Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Meryem Kozak “Kalkınma ve turizm olgusunda kadın”, TÜRSAB Yedigöller Bölgesel Yürütme Kurulu Başkanı Kadir Genç “Turizm ve kadın”, Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Av. Emel Ceylan Balcıoğlu “Turizmde kadın olmak”, Özel Kartepe Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi İşletme Müdürü ve Yönetim Kurulu Başkanı Sevil Çağlar “Girişimci kadınlar ve girişimcilik”, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Başkan Danışmanı Nermin Tol “Sürdürülebilir yaşam”, İzmit Belediyesi Turizm Danışmanı Bekir Serin “Kadın girişimcilerin yatırım kaynakları”, Kocaeli Valiliği İl Kültür ve Turizm Müdürü Mehmet Kesen “Şehir ve kültür”, Gölcük Belediyesi Sanat Galerisi Müdürü Dilek Alp Perçin “Kırsal kalkınmada kadının gücü”, Ramada Plaza İzmit SPA Müdürü Nergis Esen Gönen “Turizmde lider kadınlar” konusunda görüşlerini katılımcılarla paylaştılar.