İl Sağlık Müdürü Mürsel Durmaz, 112 İl Ambulans Servisi Komuta Kontrol Merkezi'nde gazetecilere yaptığı açıklamada, 30 istasyonda 64 ambulansla hizmet verdiklerini belirterek, araçların tamamında yoğun bakım özelliği bulunduğunu söyledi.
Vatandaşların devletin sunduğu hizmeti doğru kullanmayı bilmediğini, çok basit şeyler için 112'yi aradığına dikkati çeken Durmaz, "Günde 7 bin 500 çağrı var, bunun 250'si gerçek. Bu kadar bilgi kirliliğinin içinde doğruyu bulmak, beyaz pirincin içindeki beyaz taşı bulmaya benziyor. Vatandaş her şeye arıyor ama 'gerçek vakayı atlarız' diye korkuyoruz. Onun için de bir dünya gereksiz vakaya gidiyoruz" şeklinde konuştu.
Durmaz, ücretsiz olduğu için 112 Acil Servis hattının istismar edildiğini vurgulayarak, "Adam telefon numarasını unutmuş, arayıp 112'den öğrenen var. Bir bayan arkadaşımızı 'sesiniz çok güzel' diye günde defalarca arayıp, meşgul eden var. Geçenlerde grip olan bir amca 'gelin, beni alın' diyor. Bir vatandaş kalp krizi geçirdiğinde, bir trafik kazası olup ortalığı kan götürdüğünde 112 oraya gidemezse başka ne zaman gidecek? Ben sağa sola gidersem, bunlarla vakit harcarsam, oraya nasıl gideyim? Vatandaş bu hizmeti olması gerektiği gibi kullanmalı" ifadesini kullandı.
- "Bu tip olayların olmama ihtimali vatandaşın elinde"
Kocaeli'de 5 yıl önce 31 bin vakaya gidildiğini, üzerine her yıl 10 bin vaka ekleyerek 2013'ü 82 bin 179'la kapattıklarını dile getiren Durmaz, şöyle konuştu:
"Van'daki hadisede çocuğun babası direkt 112'yi de aramıyor, karakol komutanını arıyor. Ne ciddiyetle anlatıldı, bilmiyoruz ki. Öbür türlü 'ölüyorum' deyip de öyle olmayan bir durumla karşılaşıyorsunuz. Bunun arasında o gerçek vakayı hadi bulun. Van'daki olay çok üzücü gerçekten, insan kendini zor tutuyor ağlamamak için ama şu bir gerçek ki o tip olayların olmama ihtimali vatandaşa bağlı. Neticede bizim gidilen vaka sayımız 82 bin olmamalı. Normal standartlara göre çok çok fazlayız. Bu hızla gidersek yıl sonunda 90 bini geçeceğiz gibi görünüyor."
Durmaz, istasyon ve ambulans sayılarının makul seviyede olduğunu ama gereksiz çağrıların kendilerini zor durumda bıraktığını anlatarak, yılda 2 milyon 200 bin çağrı geldiği düşünüldüğünde bunun azımsanacak bir rakam olmadığını ve sistemin artık işletilemez duruma gittiğini sözlerine ekledi.