9 yılda 83 ton pil toplandı

İçeriği açısından çevre ve insan sağlığına zararlı olan atık piller, özel kutularla toplanarak geri dönüştürülüyor

9 yılda 83 ton pil toplandı

İçeriği açısından çevre ve insan sağlığına zararlı olan atık piller, özel kutularla toplanarak geri dönüştürülüyor

05 Mart 2014 Çarşamba 11:16
9 yılda 83 ton pil toplandı
 Günlük hayatta kumandalarda, saatlerde, oyuncaklarda ve başka pek çok üründe kullandığımız piller, doğaya atıldığında zehir saçıyor. Bir günde binlerce pil ekonomik ömrünü tamamlayarak hurdaya ayrılıyor. Enerjisi biten piller çöpe atıldığında çevre ve insan sağlığı için büyük bir tehdit oluşturuyor. İçeriğindeki kimyasal maddeler toprağa ve suya karıştığında zehre dönüşüyor. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, çevre ve insan sağlığını korumak için pilleri ayrıca toplayarak, geri dönüşümlerini sağlıyor.

  

2013’TE 22 TON

Boyutları küçük olmasına rağmen piller geniş alanlarda zarara neden olabiliyorlar. Bir kalem pil toprağa atıldığında 4 metreküp alanı zehirli hale getiriyor. Zehirlenen toprakta üretim de yapılamıyor. Büyükşehir Belediyesi toplama kutularıyla 2013 yılında 22 ton pilin geri dönüşümünü sağladı. Vatandaşların bilinçli olması sayesinde pil toplama miktarları her yıl giderek artıyor. 2013 yılında toplanan atık pil miktarı bir önceki yıla göre 4 ton artış gösterdi.

 

KUTULARDA BİRİKİYOR

Okullara, kurum ve kuruluşlara yerleştirilen özel pil toplama kutuları ve bidonlarıyla piller ayrıca toplanıp geri dönüşüme gönderiliyor. 2005 yılında başlatılan pil toplama projesi ile 2013 yılı sonuna kadar toplam 83 ton pilin çöpe atılması engellendi. Bu kapsamda kamu kurum ve kuruluşları, okullar, sağlık kuruluşları, işyerleri/ticarethaneler, düzenli yerleşim alanları ve sanayi tesisleri gibi yerlere toplam 3 bin 30 adet atık pil toplama kutuları yerleştirildi.

 

PEK ÇOK METAL BARINDIRIYOR

Pillerin insan sağlığına ve çevreye çok büyük zararları var. Piller cıva, kadmiyum, kurşun, çinko, mangan, lityum, demir, nikel, kobalt ve kimyasal maddelerden üretiliyor. Bu pillerin gelişigüzel çöplere atılması, doğrudan veya dolaylı olarak alıcı ortama verilmesi çevre açısından büyük tehlikeler oluşturuyor. Pillerdeki metaller toprağa ve oradan da yeraltı sularına karışabiliyor.

 

TOPRAĞA KARIŞIYOR

En başta toprak kullanılmaz hale geliyor ve metallerin oluşturduğu su kirliliği sudaki ekosistemi alt üst ediyor. Zaman içerisinde bu etkiler insanlar üzerinde de görülüyor. Atık pillerin sebep olduğu hastalıkların başında, nörolojik bozukluklar, merkezi sinir sistemi hastalıkları, kanser, böbrek ve karaciğer hastalıkları geliyor. Pillerin içindeki tüm maddelerin zararı kimi zaman öldürücü boyuta ulaşabiliyor. Maddeler toprağa karışarak hayvanların yediklerinden ya da sulardan insan vücuduna karışabiliyor.

Son Güncelleme: 05.03.2014 11:18
Anahtar Kelimeler:
ToplandıYıldaTon983Pil
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner34

banner39

banner37

banner38