Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Türkiye’de bir ilki gerçekleştirerek Yuvacık Barajı’ndan içme suyu arıtma tesisine giden sudan elektrik üretiyor. Şehrin içme suyu ihtiyacını karşılayan Yuvacık Barajı’ndan gelen suyun elektriğe dönüşmesini sağlayacak proje; hem çevreci hem de yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımında örnek olacak.
TÜRKİYE’DE İLK; İÇME SUYUNDAN ELEKTRİK
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından hayata geçirilen Kanal Tipi Hidroelektrik Santrali projesinin Türkiye’de başka bir örneği bulunmuyor. Bu projede, Kocaeli’nin içme suyu ihtiyacını karşılayan Yuvacık Barajı ile içme suyu arıtma tesisi arasındaki 38 metrelik kot farkından yararlanılarak, enerji üretimi sağlanıyor.
YILLIK 130 MİLYON M3 SU
Kocaeli’ne yılda yaklaşık 130 milyon m³ içme suyu sağlayan barajdan gelen su, santral içindeki tribünlerden geçerken bunlara bağlı jeneratörler elektrik enerjisi üretiyor.
YÜZDE 100 TÜRK MALI
Yüzde 100 yerli üretim olarak tasarlanan proje yıllık 14 milyon kilovatsaat elektrik üretim kapasitesine sahip. Tesiste salyangoz yapısını içeren türbinler ise Diyarbakır’da özel olarak imal edildi.
YILLIK 60 MİLYON KWH
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin güneş enerjisi, çöp gazından elektrik üretimi, biyogaz entegre enerji üretim tesisi, klinik ve tehlikeli atık yakma ve enerji üretimi, rüzgar türbini gibi alternatif enerji üretimi faaliyetlerinin yanı sıra bu tesisin de devreye girmesiyle yılda yaklaşık 60 milyon kilovatsaat elektrik üretimine ulaşılacak.
5 YILDA AMORTİ EDECEK
Böylece ortalama 100 bin nüfusun üzerindeki bir şehrin evsel elektrik ihtiyacı şebekeye verilmiş olacak. Yaklaşık 10 milyon Türk Lirası maliyete sahip yatırım, elektrik satışından elde edilecek gelirle beş yılda kendisini amorti edecek.
BAŞKAN KARAOSMANOĞLU İNCELEME YAPTI
Tesiste incelemelerde bulunan Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu’na Genel Sekreter Doç. Dr. Tahir Büyükakın ile tesisi işletecek olan İZAYDAŞ’ın Genel Müdürü Muhammet Saraç eşlik etti. Tesisle ilgili Saraç’tan detaylı bilgi alan Başkan Karaosmanoğlu, ‘’Çevreyi ve doğal hayatı korumaya kararlıyız. Türkiye’nin en önemli sanayi, üretim ve ulaşım kentiyiz. Buna rağmen temiz hava, temiz toprak ve temiz su hepimizin hakkı. Çevreden en küçük bir ödün vermiyoruz’’ dedi.
AMACIMIZ ÖRNEK VE MODEL OLMAK
‘’Hepimizin enerjiye ihtiyacı var, hava ve kadar su kadar önemli’’ diyen Başkan Karaosmanoğlu, sözlerine şöyle devam etti; ‘’Doğal enerji kaynaklarını, doğaya zarar vermeden kullanmalıyız. Güneşten, su kaynaklarımızdan enerji elde etmeliyiz. Büyükşehir olarak bu güne kadar örnek olacak çalışmalar yaptık. Yenilenebilir enerji kaynaklarını değerlendirdik. Burada asıl amacımız örnek ve model olmak. Kendi evimin bahçesine bile rüzgar tribünü kurdum. Doğu Kışla’daki parkımızın tüm enerjisini güneş enerjisi panelleri karşılıyor.’’
BU TESİS BİR BAŞLANGIÇ
Başkan Karaosmanoğlu, ‘’Şimdi diyoruz ki; su akar Türk yapar. Bu tesis bir başlangıç. Alternatif enerjiye yönelik çalışmalarımız devam edecek. Benzer bir tesisi Namazgah Barajımıza da kuruyoruz. Böylece Büyükşehir olarak ürettiğimiz enerjiyi devlete satıyoruz. Devletimiz de bunu teşvik ediyor. Çok güzel bir tesis oldu. Kocaeli halkına hayırlı uğurlu olsun’’ açıklamasını yaptı.