Türkiye ile İran arasında imzalanan Tercihli Ticaret Anlaşması, 1 Ocak 2015 tarihi itibariyle uygulamaya giriyor. 2023 yılında 60 milyar dolar ihracat hedefi bulunan Kocaelili firmaların, bu hedefe ulaşması için çeşitli iş geliştirme programları düzenleyen Kocaeli Ticaret Odası, İran’a ihracat yolunda ilk çalışmasını yaptı. Ekonomi Bakanlığı ve Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu’nun (DEİK) ortaklığıyla düzenlenen programda İran hakkında bilinmesi gereken her şey ve ticari fırsatlar konuşuldu.
FIRSATLARLA DOLU TOPLANTI
Kocaeli Ticaret Odası Meclis Başkanı Bülent Karagöz’ün ev sahipliğinde gerçekleşen ve İran’la ticaret yapmak isteyen firma temsilcilerinin yoğun ilgi gösterdiği toplantıda, Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü İran Ülke Masası Uzmanı Sinan Yuzal ile DEİK Türkiye – İran İş Konseyi Başkanı Rıza Eser sunum yaptı. Fırsatlarla dolu toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren Başkan Karagöz, 2023’te Kocaeli’nin 60 milyar dolar ihracat hedefine dikkat çekti.
60 MİLYAR DOLAR İHRACAT HEDEFİ
Oda üyelerinin dış pazarlara açılabilmesi için yapılan programların artarak devam edeceğini söyleyerek sözlerine başlayan Başkan Karagöz, “2023 yılında Kocaeli’nin 60 milyar dolar ihracat hedefi bulunuyor. Kocaeli Ticaret Odası olarak hem bu hedefi hayata geçirmek hem de üyelerimizin dış pazarlara açılını sağlamak ve yeni Pazar arayışlarını desteklemek için başlattığımız girişimlerimizi sürdürüyoruz. İran’la imzalanan Tercihli Ticaret Anlaşması’nı fırsata dönüştürmek, İran’ı daha yakından tanımak için bu organizasyonu düzenlemiş bulunuyoruz. İran’ı yıllarca gizemli bir ülke olarak tanıdık. Bu algıyı kırıp İran’daki ticari fırsatları öğrenmek ve bu fırsatları eyleme dönüştürmek istiyoruz” ifadelerine yer verdi.
İRAN HAKKINDA KAPSAMLI BİLGİ
Başkan Karagöz’ün akabinde kürsüye gelen Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü İran Ülke Masası Uzmanı Sinan Yuzal, Kocaeli Ticaret Odası’na teşekkür ederek başladığı konuşmasında; 78 milyon nüfusu olan İran’ın ekonomik durumu, Türkiye ile ticari ilişkileri, dış ticareti, vergi uygulamaları, Türkiye ile yaptığı protokoller ve Ocak ayında yürürlüğe girmesi beklenen Tercihli Ticaret Anlaşması ile ilgili kapsamlı bilgi verdi.
ANLAŞMA NELERİ KAPSIYOR?
Türkiye- İran Tercihli Ticaret Anlaşması ile ‘Türkiye’nin bazı tarım ürünlerinde İran’a tarife indirimi vermesi, buna karşılık İran’ın ise bazı sanayi ürünlerinde Türkiye’ye tarife indirimi sağlamasının’ kararlaştırıldığını söyleyen İran Ülke Masası Uzmanı Sinan Yuzal, “İran’ın Tercihli Ticaret Anlaşması ile Türkiye’ye tarife indirimi sağlayacağı ürünler arasında; temizlik ürünleri, ilaç, kozmetik, plastik malzemeler, orman ürünleri, tekstil, hazır giyim, ev tekstili, mobilya, çelik ürünleri, demir ve demir dışı metaller, dayanıklı tüketim malları, elektrik ve elektronik ürünleri gibi birçok ürün yer almaktadır” dedi. Yuzal sunumunu, İran’la ticaretimizde güçlü ve zayıf yönler analizi, pazara ilişkin pratik bilgiler ve 2015 yılı fuarları ile sonlandırdı.
İŞADAMI TECRÜBESİYLE İRAN
DEİK Türkiye – İran İş Konseyi Başkanı Rıza Eser de, işadamı tecrübesiyle, ‘İran ile nasıl iş yapılır? İran ile İş yapılırken dikkat edilmesi gereken hususlar ve işbirliği fırsatları’ konularında bilgilendirmelerde bulundu. İran İş Konseyi’nin 12 yıldır, İran ile Türkiye arasındaki iş hacminin arttırılması ve sorunların çözümü noktasında çaba gösterdiğini belirten Eser, “İran sürekli Avrupa Birliği devletlerinin ambargosuyla mücadele veriyor. Buna rağmen İran, ekonomisini ve ticaretini başarıyla götürmeye devam ediyor. Tahmin ediyorum 2015 yılında İran’la ticarette 20 milyar doları aşacağız. İran’la çalışmak kolay değil. İran’la ticaret belli başlı prosedürlerden geçiyor. Ancak bu zorluklar karşısında biz hiç yılmadık. İlişkilerimizi hep üst seviyede tuttuk. Ancak şuan özel bir dönemden geçiyoruz. İran’da özelleştirmeler başladı ve bürokrasi başta olmak üzere birçok konuda büyük reformlar yaşanıyor. Hem yatırımlarda, hem ticarette işin önü açılıyor” dedi.
‘20 YILLIĞINA FAİZSİZ KREDİ İMKANI’
Türkiye’nin ambargo dönemlerinde her zaman İran’ın yanında olduğunu, komşu ülkenin de bu desteği hiç unutmadığını söyleyen Eser, ülkede ticaret yapmanın avantajlarından bahsederek şöyle konuştu; “Türkiye ile İran arasındaki ticaretin yapılmasında dikkat etmemiz gereken şeyler var. Öncelikle partnerinizi doğru seçin. İş yaptığınız firmaları mutlaka inceleyin. Bizim gibi kuruluşlarla sık sık temasa geçin. Bu sayede risklerinizi minimuma düşürmüş olursunuz. İran bugün yatırımcıya bedava yer veriyor. Bankalar 20 yıllığına faizsiz kredi imkanı sunuyor. Enerji ve iş gücü de çok ucuz. Para transferinde hiçbir sorun yaşanmıyor. Halen Türk yatırımcıların; konut, fabrika ve otel yatırımları devam ediyor.” Programın sonunda katılımcılardan gelen sorular yanıtlandı.