Gölcük Donanma Komutanlığında TCG Heybeliada Korveti'nde düzenlenen toplantıda basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Kösele, "Rusya ile Ukrayna arasındaki savaş durumunun Türkiye'nin güvenliği açısından açısından sorun teşkil ediyor mu? Bu dönemde Barbaros Türk Deniz Görev Grubu-2014'ün, güvenlik zaafiyetine neden olup olmadığı" sorusu üzerine Kösele, bu konuda hiçkimsenin bir endişesinin olmaması gerektiğini söyledi.
Türk Silahlı Kuvvetleri'nin çevre denizlerde etkisi ve ilgi alanının bulunduğunu anlatan Kösele, "Deniz Kuvvetleri, kendisine verilecek ilgi alanındaki görevlerini yerine getirebilecek kabiliyete sahiptir" diye konuştu.
Kösele, "Kırım bizim soydaşlarımızın yaşadığı bir yer, Kırım'a da bir donanma gönderilebilir mi?" şeklindeki soruya, Donanma Komutanı olarak kendilerinin icracı makam olduklarını ifade ederek, bu yönde verilecek her türlü göreve hazır olduklarını dile getirdi.
Gazetecilerin, "Geçtiğimiz dönemde süren davalar, Deniz Kuvvetleri'ni bu faaliyette zor duruma soktu mu?" sorusuna Kösele, bu soruya hem "evet" hem de "hayır" cevabını vermek istediğini anlattı.
Koramiral Kösele, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Şöyle düşünün, 'sizin kendi kurumunuzda çok iyi yetiştirdiğiniz personelinizin herhangi bir sebeple görevinden ayrı kalması halinde kurumunuzun etkileneceğini düşünüyor musunuz?' Etkilenir. Bu deniz Kuvvetleri için de benzer bir etkilenme olmuştur. 'Hayır' demek durumundayım, çünkü bu ayrılan arkadaşlarımız gerisinde öyle bir insan gücü yetiştirmişler ki öyle güzel bir ortam bırakmışlar ki, bu arkadaşlarımız da kendisine verilebilecek her türlü görevi yerine getirebilecek durumda diye değerlendiriyorum. Etkisi olmuştur ancak yerine gelen arkadaşlarımız da bu görevlerin en iyisini yerine getire şekilde yetiştirmişler ve göreve hazırdırlar."
- "Helikopterli Çıkarma Gemisi" Projesi
Barbaros Türk Deniz Görev Grubu-2014 Komutanı Tuğamiral Ali Murat Dede ise, Deniz kuvvetlerinin mevcut imkan kabiliyetleri ve yetenekleriyle Türk Deniz Görev Grubu esnasında dünyanın 3 ayrı yerinde harekat icra edeceğini belirtti.
Kuzey ve Hint Okyanusu'nda gemilerinin olacağını ifade eden Dede, "Türk Deniz Kuvvetleri şu anda birçok harekat alanında aynı anda harekat icra edebilme yeteneğine sahiptir. O yüzden bölgede herhangi bir zaafiyet olacağını değerlendirmiyorum" diye konuştu.
"Helikopterli Çıkarma Gemisi" Projesine ilişkin de bilgi veren Dede, bu projenin uzun süredir gündemde olduğunu söyledi.
Dede, projenin gerçekleşme aşamasına geldiğine dikkati çekerek, böyle bir gemiye sahip olmanın Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'nın dünya denizlerinde icra edeceği harekatlardaki etkinliğini çok daha fazla arttıracağını vurguladı.
Tuğamiral Dede, Türk deniz kuvvetlerinin bu tip seyirlerle üzerlerinde hava vasıtalarının konuşlu olduğu gemilerle çıktıkları takdirde denizde kalma süreleri ve kapasiteleri açısından çok daha etkin harekat icra etme imkanı bulacağını dile getirdi.
O yüzden denizci olarak bu tip gemilere biran önce sahip olmayı beklediklerini anlatan Dede, "Kendi mühendislerimiz yaptıkça, kendi savunma sanayimiz tarafından bunlar üretildikçe de imkan kabiliyetlerimiz ve yeteneklerimiz çok daha etkili hale gelmiş oluyor. Hem gurur kaynağı hem de harekatlarımızı kolaylaştırdığı için teknik ve lojistik imkanlarımızı arttırdığı için çok da fayda gördüğümüz bir vasıta haline geliyor" diye konuştu.