Kocaeli, Doğa Turizminin Başkenti Olacak

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi doğa turizminin altyapısını oluşturacak ‘Kocaeli Doğa Turizmi Parkurları’’ projesinin açılış toplantısını gerçekleştirdi  

Kocaeli, Doğa Turizminin Başkenti Olacak

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi doğa turizminin altyapısını oluşturacak ‘Kocaeli Doğa Turizmi Parkurları’’ projesinin açılış toplantısını gerçekleştirdi  

26 Ocak 2020 Pazar 14:18
Kocaeli, Doğa Turizminin Başkenti Olacak

 

Sanayi başkenti Kocaeli’yi turizmin de başkenti yapmak için gereken projeleri birer hayata geçiren Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Yürüyüş ve Bisiklet parkurlarının sayısını artırmak için ‘Kocaeli Doğa Turizmi Parkurları’ projesini hayata geçiriyor. Proje ile bin 500 kilometrelik doğa yürüyüş parkurları uzunluğunun, 2 bin 500 kilometrenin üzerine çıkarılması hedefleniyor. Doğu Marmara Kalkınma Ajansı’nın (MARKA) da karşılıksız mali destek verdiği projenin, açılışı İzmit SEKA Park’ta bulunan Maide Restoran’da gerçekleştirildi. Bu proje ile Türkiye’nin en uzun doğa parkurları Kocaeli’de olacak.

 

PROJENİN AÇILIŞ TOPLANTISI YAPILDI

25 Ocak Cumartesi günü gerçekleştirilen proje açılış toplantısına Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Hasan Aydınlık, Kültür ve Turizm Daire Başkanı Raşit Fidan, MARKA İzleme ve Değerlendirme Birimi Müdürü Devrim Şavlı, Kocaeli Üniversitesi Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sami Karacan MARKA temsilcileri, Başiskele Belediyesi ve Başiskele Kaymakamlığı, turizm ve doğa sporları alanında faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı.

 

“EN UZUN PARKURLARI KOCAELİ’DE”

Basın toplantısı öncesinde proje hakkında katılımcılara sunum yaparak bilgi veren, Proje Koordinatörü Önder Alioğlu, proje ile turistleri ve doğaseverlerin Kocaeli’nin güzellikleri ile buluşturmak istediklerini belirtti. Alioğlu, “Doğu yürüyüş parkurlarının işaretlendirilmesi, aplikasyon ve takip uygulamaları, doğu çalıştayı, doğa eğitim çalışmaları, sosyal medyada yaygın kullanım, wep sitesi, kitapçık hazırlanması bu çalışmanın hedefleri içinde yer alıyor. Parkur haritaları ve yönlendirme tabelaları yapılacak. Türkiye’nin en uzun parkurları Kocaeli’de yer alıyor” dedi.

 

“MARMARA’NIN NEFES ALACAĞI BİR İL DURUMUNDAYIZ”

Proje açılış toplantısına katılan tüm taraflara teşekkür eden Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Hasan Aydınlık, “İlimiz Kocaeli’de yaşayan insanımızın bedenen ve ruhen, yaşadığı çevre içerisinde tam bir iyilik içerisinde, mutlu bir şekilde yaşayabilmesi ve Mutlu Şehir Kocaeli için çalışıyoruz. Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Doç. Dr. Tahir Büyükakın bizlere çizdiği vizyon çerçevesinde, bugün bir projemizi daha başlatıyoruz. İlimizin toplam yüzölçümünün, yüzde 44’lük kısmı doğal alana sahip bulunuyor. Kocaeli, Karadeniz ve Marmara Körfezi kıyılarımız ile beraber 6 mavi bayrak almış plaj, Kartepe kayak tesisleri, 2 bin 580 kilometre 113 yürüyüş parkuru, Ormanya Doğal Yaşam Parkı ile Marmara’nın nefes alacağı bir il durumundayız.  Bu proje ile doğa parkurlarının artmasında büyük bir adım atacağız. Bu proje kapsamında doğa parkurlarımızın tabelalandırılması, doğa yürüyüş el kitabının hazırlanması, tanıtımların ve diğer pek çok konuda adım atmış bulunuyoruz. Nisan ayında Turizm Çalıştayı ve ardından Turizm master planı ile çok önemli mesafe kat edeceğiz. Küçük bir yüz ölçüme sahip olmamıza rağmen deniz, kış ve doğa turizmi ile kentimizi ilmik ilmik işlemek istiyoruz” şeklinde konuştu.

 

“PROJE KENT YAŞAMINA DA KATKILAR SAĞLAYACAKTIR”

MARKA İzleme ve Değerlendirme Birim Müdürü Devrim Şavlı, projenin sadece tasarımdan ibaret olmadığını, uygulamasında iyi bir entelektüel birikim gerektiğini belirtti. Şavlı, “Uygulamada geri dönülmez hasarlar yaratmamak gerekiyor. Biz bu konuda takipçi olacağız. Entelektüel sermaye arasında en kaliteli insan kaynaklarına sahip şehirlerimizden biri Kocaeli. Proje turizm kadar kent yaşamına da önemli katkılar sağlayacaktır” ifadelerini kullandı.

 

4 MEVSİM TURİZM KENTİ OLACAĞIZ

Doğal güzellikleri ile Türkiye’nin sayılı illeri arasında olan Kocaeli, şimdi de Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin yaptığı çalışmayla birlikte Türkiye’nin en uzun doğa yürüyüş parkurlarına sahip kenti olacak. ‘Sanayi Başkenti’ konumunda olan Kocaeli, Proje tamamlandığında 113 parkur’dan oluşacak, 2500 km’yi aşkın parkurlarla 4 mevsim turizm potansiyelini kullanabilecek bir kent olacak.

 

TURİZM MASTER PLANININ İLK ADIMI

Marmara ve Karadeniz’e kıyısı olan ve boydan boya uzanan Samanlı Dağları’yla önemli doğa alanlarını içerisinde barındıran Kocaeli, uzun yıllardır sanayisiyle ön plana çıkıyor. Ancak Kocaeli, Büyükşehir’in çalışmalarıyla doğal güzellikleri ve turizmiyle de anılan bir kent olma yolunda ilerliyor. Bu doğrultuda Kocaeli’ne Doğa, Deniz, Tarih Turizmi ve Eko-Turizminde önemli bir destinasyon kimliği kazandırmak için Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Tahir Büyükakın’ın beyannamesin de yer alan “Kocaeli Turizm Master Planının” ilk adımı olan ‘’Kocaeli Doğa Turizmi Parkurları’’ projesi kapsamında  önemli bir fon desteği aldı.

 

PROJE KAPSAMINDA YAPILACAK ÇALIŞMALAR

MARKA’dan destek alan “Kocaeli Doğa Turizmi Parkurları Projesi” ile doğa yürüyüş rotalarının işaretlendirme, tabelalandırma , yönlendirme, tanıtım ve markalama çalışmaları yapılacak. Doğa yürüyüş parkurları mobil uygulaması güncellenerek, parkurlardaki hareketliğiğ takip izleme sistemi kurulacak. Yürüyüş parkurlarını gösteren izometrik illüstrasyon harita çizimi yapılacak, sosyal medya yayını ve tanıtım videoları ile geniş kitlelere ulaşılacak. Belli aralıklarla parkur tanıtım etkinlikleri düzenlenecek, acente ve turların ilgisini arttırmak için tanıtım etkinlikleri yapılacak ve doğa yürüyüş parkurları kitabının İngilizce ve Türkçe basımı yapılacak. Proje kapsamında geniş katılımlı Doğa Turizmi Çalıştayı da yapılarak uzmanların görüşleri alınacak.

 

TEMATİK PARKURLAR DOĞASEVERLERLE BULUŞACAK

Kandıra ilçesinin kıyı kesiminde Karadeniz Sahili boyunca uzanan 80 kilometre boyunca uzanan Zambak Yolu Rotası, 4 mevsim doğa yürüyüşüne elverişli bir parkur oluşturuldu. Boydan Boya Samanlı Dağları, Gurcadağ Doğa Yürüyüş Parkuru, Kuzuyayla- Kartepe Zirvesi, Sardala Koyu, Kargalı Şelalesi gibi alternatif parkurların yanı sıra Yörük Kültür Yolu, Kafkas Sürgün yolu gibi kültürel doğa yürüyüş parkurları, kentin zengin doğa turizmi parkurları arasında yerini alıyor.

 

TANITIM VE MARKALAMA ÇALIŞMASI YAPILACAK

Doğaya ilgisi olan ve sosyal medyayı aktif kullanan ünlüler ve fenomenler belirlenerek rotalarda viral tanıtım etkinlikleri yapılması sağlanacak. Yürüyüşün yapıldığı parkurda fotoğraf ve videolar çekerek sosyal medya hesaplarından takipçilerine ulaştıracak. Bu sayede kısa bir sürede hedef kitlede bilinirlik arttırılmış olacak.

 

GÖNÜLLÜLER İLE FARKINDALIK OLUŞTURULACAK

Parkurlara yapılan yürüyüşlerde, parkurların temizliğinin ve sürdürülebilirliğinin sağlanması için gönüllülerin katılımı ile farkındalık oluşturulacak. Kocaeli’nin tanıtılması ne kadar ön planda olsa da doğal güzelliklerin korunması ve temiz bırakılması ile ilgili de farkındalık oluşturulması planlanıyor. Acenteler , bisiklet ve yürüyüş grupları bu konuda bilgilendirilecek ve çöp toplama gibi etkinliklerle sosyal sorumluluk bilinci oluşturulacak.

 

EŞ FİNANSMAN KATKISI

“Kocaeli Doğa Turizmi Parkurları” projesinin toplam bütçesi 940 bin 045,35 TL. Doğu Marmara Kalkınma Ajansı tarafından 702 bin 963,54TL projeye hibe tutarı sağladı. Bütçenin geri kalan kısmı olan 237 bin 081,81 TL Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin eş finansman katkısı ile sağlanacak. Eş finansman belediye personelinin projede çalıştırılması ile sağlanacak. Projede koordinatör ve mali koordinatör olmak üzere 2 personel görevlendirilecek, bu personellerin maaşları proje harcaması şeklinde gösterilecek ve böylece belediye bütçesinden projeye herhangi bir mali kaynak aktarılmayacak.

 

KOCAELİ’NİN DOĞA TURİZMİ CANLANACAK

Koordinatörlüğünü Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Turizm Dairesi Başkanlığı’nın yapacağı “Kocaeli Doğa Turizmi Parkurları” projesinde, Başiskele Kaymakamlığı ortak olarak, Başiskele Belediyesi ise iştirakçi olarak proje faaliyetlerinde yer alacak. Proje kapsamında bin 500 kilometrelik doğa yürüyüş parkurları 2 bin 580 kilometreye çıkarılacak. 2 bin 580 kilometrelik parkur tabelalandırılacak. Projeyle ‘Sanayi Başkenti’ olarak bilinen Kocaeli’nin doğa güzellikleri tüm dünyaya tanıtılacak.

Son Güncelleme: 27.01.2020 13:04
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner34

banner39

banner37

banner38