İlimizde Sağlık Bakanlığı’nın belirlediği politikalar çerçevesinde, toplumda bilinç uyandırmak amacıyla yapılan çalışmalar titizlikle yürütülüyor. Bu maksatla 15 Ekim Dünya El Yıkama gününde Kocaeli Sağlık Müdürlüğü ve İlçe Sağlık Müdürlükleri tarafından el yıkama konusunda farkındalık kazandırmak amacıyla çeşitli etkinliklerle vatandaşlara önemli bilgilendirmelerde bulunuldu.
EN ETKİLİ VE EN KOLAY YÖNTEM
Uzmanlar, etkin bir el hijyeninin doğru yıkama tekniğinin uygulanması ile sağlanabildiğini belirtiyor. Yemek hazırlamadan, yemeden ve yedikten sonra, hastaya temas etmeden önce ve sonra, tuvalet sonrası, çocukların altını değiştirdikten sonra, özellikle kırmızı et, tavuk, balık, yumurta gibi pişmemiş gıdalara temas sonrası, hapşırma, öksürme gibi durumlarda, bozulmuş gıda ve çöplere dokunduktan sonra, toplu taşıma araçları, para alış verişi, kedi, köpek ve diğer tüm hayvanları elledikten sonra hastalıklardan korunmak için eller mutlaka yıkanmalı.
ALIŞKANLIK HALİNE GETİRİLMELİ
Sağlık açısından el yıkamayı alışkanlık haline dönüştürmek çok önemli. Ellerimiz temiz görünse de, gözle görülmeyen bakteri, virüs ve parazit yumurtaları gibi pek çok hastalık yapıcı etkeni üzerinde taşıyabilir. Günlük yaşantımızda ellerimiz çevre ile sürekli temas halinde. Bu nedenle de çok fazla mikroorganizma barındırır. El yıkamak mikroplarla mücadelede en etkili ve en kolay yöntemdir.
ELLERİMİZİ NASIL YIKAMALIYIZ?
Ø Ellerinizi ılık veya dayanabileceğiniz kadar sıcak su ile ıslatın ve sabunu ellerimizin bütün yüzeylerine dağıtarak iyice köpürtün.
Ø Ellerinizin her yerini (bilekler, avuç içleri, parmaklar, parmak araları, el sırtı ve tırnak içleri) en az 30 saniye kuvvetlice ovalayın.
Ø Ellerinizi sabun ile ovaladıktan sonra iyice durulayın.
Ø Özellikle halka açık yerlerde tek kullanımlık havlu kağıt ile ellerinizi kurulayın.
Ø Ellerinizi kurutmak için kullandığınız kağıt havluyu musluğu kapatmak için kullanın ve çöp kutusuna atın.