Kocaeli’de Raylı Sistem Devri Başlıyor

Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, kentte raylı sistemi başlatacak olan tramvayın kesin güzergâhını açıkladı

Kocaeli’de Raylı Sistem Devri Başlıyor

Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, kentte raylı sistemi başlatacak olan tramvayın kesin güzergâhını açıkladı

18 Aralık 2014 Perşembe 15:02
Kocaeli’de Raylı Sistem Devri Başlıyor
 Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, KOTO Meclis Salonu’nda düzenlenen basın toplantısında kenti raylı sistemle buluşturacak olan tramvay projesinin geçeceği güzergahı açıkladı. Buna göre SEKA Park ile Otogar arasında yapılması planlanan tramvayın güzergâhı 7 kilometreyi bulacak 11 istasyondan oluşacak. 2015 Nisan-Mayıs ayında ilk kazması vurulması beklenen tramvay hattı 2016 yılının sonuna doğru bitirilecek. Başkan Karaosmanoğlu’nun konuşmasının ardından Genel Sekreter Doç. Dr. Tahir Büyükakın, tramvayın proje aşaması, güzergah belirlenmesi, alternatif güzergahlar ve projenin tamamlanmasına ilişkin bir sunum yaptı. Programda ayrıca, bir süre önce düzenlenen ankette halkın verdiği oylarla tramvayın mavi(turkuaz) renkte olması ve adının Akçaray konulmasına karar verildiği de ifade edildi.

 

HER KESİMDEN KATILIM

Başkan Karaosmanoğlu’nun konuşmasıyla başlayan basın toplantısına Kocaeli Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, ilçe belediye başkanları, KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, Lastik-İş Genel Başkanı Abdullah Karacan, ilgili kurumların yöneticileri, sendika temsilcileri, Sivil Toplum Kuruluşları, ulaşım kooperatifleri ve oda temsilcileri katılım sağladı. Katılımın yoğunluğundan dolayı ikinci bir salonda da gösterimde bulunuldu.

 

30 YILLIK BİR HAYALDİ

Gelişen kentlerde trafik sorununun raylı sistemlerle çözüldüğünü hatırlatan Başkan Karaosmanoğlu, “Kocaeli’nin trafiğinde önlem almazsak ileride artan nüfusla birlikte büyük sıkıntılar olacaktır. Bunun için raylı sistemleri ulaşım sistemine entegre etmek gerekiyor. Kocaeli’de tramvay gündemi 30 yıldır var. Ulaşım planı ve imar planı olmadan bu proje yapılamazdı. Ulaşım yatırımlarını şehrin yapısından bağımsız olarak düşünemeyiz” dedi.

 

BÜYÜKŞEHİR’İN ÖZ KAYNAKLARIYLA YAPILACAK

Başkan Karaosmanoğlu, “Şehir içi trafiği rahatlatacak tramvayı kendi imkanlarımızla yapıyoruz. Şehrin hayrına olmayacak bir şey yapmayız. 9 aydır İzmit’i karış karşı çalıştık. Bu güzergahta yüzlerce işyeri var. Onlara zarar vermemek için çalıştık. Tramvay güzergahı şehrin en hareketli hattına yapılacak. İş yeri, konut ve alt yapıyı en az etkileyecek modeli seçtik. 2015 yılının ilk ayında kentte neler yaptığımızı ve bundan sonra neler yapacağımızı açıklayacağız. 2015 Nisan ayında tramvay için ilk kazma vurulacak. 2016 yılında Akçaray ismi ile seferlere başlayacak. Tramvay hattı çift yönlü, 7 kilometre uzunluğunda ve 11 duraktan oluşacak” ifadesini kullandı.

 

65 KİŞİLİK EKİP ÇALIŞTI

Başkan Karaosmanoğlu’nun konuşmasının ardından Genel Sekreter Büyükakın, projenin ayrıntılarıyla ilgili sunum yaptı.         Toplu ulaşımda yolcu sayısına bakıldığını belirten Genel Sekreter Büyükakın, “Belirlenen güzergahta günde 16 bin yolculuk yapılıyor. Bu hatta tramvay için 2 yıla yakın bir planlama süreci geçirdik. 65 kişilik ekip sahayı karış karış ölçtü. Alt yapı, çevresel faktörler incelendi. Güzergah seçeneklerinde 10 seçenek üzerinde çalıştık. Ring ve çift hat üzerinde durduk. Çalışmalar sonucunda çift yönlü hatta karar verdik. Çalışma yaparken inşaat maliyetlerini de dikkate aldık. Hat uzadıkça maliyette büyük ölçüde artıyor” açıklamasını yaptı.

 

ÇINAR AĞAÇLARI DÜŞÜNÜLDÜ

Alternatif güzergahları ve bu alternatifleri neden elediklerini tek tek anlatan Genel Sekreter Büyükakın, “Yürüyüş yolunda büyük bir kolektör var. Tramvay yolu için yaklaşık 2,5 metre aşağı inmek gerekiyor. 4 ayrı yerden rapor aldık ve asırlık çınar ağaçları için ciddi risk olduğunu söylediler. Başkanımız Karaosmanoğlu, ‘tek bir ağaca zarar gelse dahi ben bu projeyi yapmam’ dedi. Bunun üzerine yeniden çalışmaya başladık” şeklinde konuştu.

 

YENİ GÜZERGAH AÇIKLANDI

Açıklanan güzergahta tramvay otogardan çıktıktan sonra Hanlı Sokak’tan Yahya Kaptan Salkım Söğüt Caddesi-Sarı Mimoza Caddesi,-Necip Fazıl Caddesi boyunca ilerleyecek. Buradan Gazi Mustafa Kemal Bulvarı’nın orta kısmı boyunca Kaymakamlık-Namık Kemal Lisesi-Mehmet Ali Paşa Camii hattına geçilecek. Doğu Kışla Parkı’nın batısından D-100’e doğru inecek hat D-100’e paralel olarak Şehit Rafet Karacan bulvarının kuzey kısmında valilik kompleksinin arkasından geçecek. Hafız Binbaşı Caddesi’nden D-100’e doğru kıvrılacak hat, Fuar karşısından itibaren D-100’e paralel olarak devam edecek. Yeni Cuma Camii’nden itibaren Şahabettin Bilgisu Caddesi’ne geçecek olan tramvay hattı Fevziye Camii’nin altından Merkez Bankası’nın önüne gelecek ve İstasyon Caddesi’nin kuzey kısmından İzmit Tren Garı’na geçerek, SEKA Park alanına ulaşacak

Son Güncelleme: 19.12.2014 10:54
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner39

banner37

banner38