YASANIN FAYDALARINI ANLATTI
Vergi borçlarının yapılandırılmasında büyük bir imkan var elimizde. 6552 sayılı kanunu yürürlüğe girmesinden önce mükellefler vergi borçlarının ödemede bazı şartlarla taksitlendirme yapabiliyordu. Vatandaşların teminat göstermeleri, zor durum halini belirtmeleri ve idarenin bunu kabul etmesi gerekiyordu. Bu yasanın sağladığı faydalar mükelleflerinin zor durum göstermeleri halinde bunu ispat etmeden bir takım borçların yapılandırılmasıdır. İlk taksiti Aralık 2014’te başlayacak. Genel olarak 3 yıl gibi bir ödeme planı sağlar. Bir kısım borçların silinmesine imkan tanıyor. Özellikle kurumlar vergisi mükelleflerine kayıtlarda yer aldığı halde işletmelerde bulunmayan alacaklarını gerçek duruma getirmeye imkan sağlar. Bütün kamuya giren borçlar bu yasaya girmemektedir” diye konuştu.
MÜRACAATLAR 1 ARALIK’A KADAR
Başkan Coşkun, “Vergi, ceza, vergi usul kapsamına giren askeri, seçim trafik cezaları, RTÜK tarafından verilen cezalar ve vergi dairelerince takip edilen ecrimisil, öğrenim kredisi, kaynak kullanım fonu gibi borçlar bu kanun kapsamına girmektedir. Yasa çerçevesinde başvuru süre ve şekilleri şöyle: Yasanın yürürlüğe girdiğinden bu yana ikinci ayın sonuna kadar yani 1 Aralık 2014 tarihine kadar vatandaşların müracaat etmeleri gerekmektedir. Mükellefler, vergi dairelerine doğrudan mükellefler internet üzerinden resmi sitemize ve posta yolu ile başvurabilir. Peşin ve taksit ödeme mümkün. Peşinde yapılandırılan borcun tamamen ödenmesi halinde bu tutara herhangi bir faiz, gecikme faizi vb. uygulanmayacaktır” diyerek vatandaşların yapılandırmaya nasıl başvuracaklarını ifade etti.
4 AYRI TAKSİTLE ÖDEME İMKANI
Sözlerine devam eden Coşkun, “Kasa mevcudu, ortaklardan alacaklar ise tek seferde ödenecek. Taksitle ödenmek isteyen borçlarda 6,9,12,18 aya kadar bir tercihte bulunamaması halince borçlulara en uzun süre olan 18 ay taksit uygulanacaktır. Kredi arktı ile de ödeme gerçekleştirilebilecek. Taksitlerin ihlali halinde borçlunun başvuru sırsında borcun son taksitinden başlayarak gecikme faizi uygulanacaktır” şeklinde konuştu. Tüm vatandaşların mükellef olup olmadığını sorgulatmasını isteyen Coşkun, “Cari borçlarını da ödemeleri gerekmektedir. Mükellefler zor durumlarında taksitlerini ihmal etseler bile yasadan yararlanabilecek. Mükelleflerin yasa yürürlükte iken kamuya veya başka bir yere borcunun olup olmadığını öğrenmesi gerekiyor. 1189 kısa mesaj servisinden, vergi dairesi sitesinden veya vergi dairesine başvurup borcun olup olmadığı öğrenilebilir” ifadelerini kullandı.
İLİMİZDE 320 BİN BORÇLU VAR
Son olarak ilimizdeki mükellef sayısını aktaran Coşkun, “Eylül ayı itibariyle Kocaeli 320 Bin borçlu bulunuyor bu sayı Kocaeli nüfusunun yüzde 20’sine tekabül ediyor. Bu mükelleflerin 10.3 Milyar TL alacak var. Toplam borcun dörtte birini yani 2.4 Milyar TL’lik kısmını yapılandırdık. Vatandaşlarımızın yapılandırma fırsatını kaçırmamalarını ve müracaatlarını bir an önce yapmaları gerektiğini hatırlatıyorum. Bu borç, geçmişte mükellef olup terk edenler, mükellef olmayıp vergi dairesinin alması gereken (örneğin öğrencilerin kredi borcu) borçlardan oluşuyor” dedi.