Sümerbank İzmit Kâğıt ve Karton Fabrikası’nın 18 Ağustos 1934’te ilk temeli atıldığında İzmit, sakin bir Anadolu kasabasıydı. 2 yıl gibi kısa sürede tamamlanan fabrikada ilk kağıt 18 Nisan 1936’da üretildiğinde İzmit’in kaderi de değişti. Üretilen ilk kağıt, bayraklarla süslenmiş otomobillerle kentte dolaştırıldığında pek çok İzmitli adeta bayram etmiş, bu kağıtları yüzlerine sürmüştü.
6 KASIM 1936’DA AÇILDI
Fabrikanın resmi açılışı ise 6 Kasım 1936’da büyük bir coşkuyla gerçekleştirildi. Elbette işin başında Türkiye’nin ilk kağıt mühendisi ve kimyager Mehmet Ali Kağıtçı vardı. Kağıt Fabrikası’yla beraber, İzmit’in sanayi kenti olmasının ilk adımı da atıldı.
SEKA ÇIĞ GİBİ BÜYÜDÜ
Hızla büyüyen; hem İzmit’teki kağıt makinelerinin sayısını artıran, hem de Türkiye genelinde yeni müesseseler açan fabrika, 21 Haziran 1955’te Türkiye Selüloz ve Kağıt Fabrikaları yani bilinen adıyla SEKA ismini aldı. 1980’li yıllara gelindiğinde SEKA artık, hem İzmit için hem de Türkiye için kalkınmanın lokomotifi konumundaydı. SEKA büyüdükçe, kentte SEKA’lılık kültürü de gelişiyor, SEKA’lı olmak bir ayrıcalık olarak görülüyordu.
ZİRVEDEN DÜŞÜŞ BAŞLAMIŞTI
1990’lı ve 2000’li yıllarla birlikte fabrikanın teknolojisi eskimeye başladı. Dünya ve Avrupa ile yarışamaz hale gelmişti. SEKA kan kaybediyor, zarar üzerine zarar ediyordu. Bir zamanlar Türkiye’nin parlayan yıldızı olan SEKA, artık ülkenin sırtındaki bir kambur gibiydi.
SEKA’DAN SEKAPARK’A YENİDEN DOĞUŞ
SEKA, 2005 yılında Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’ne devredildi. SEKA’nın arazisi üzerinde kısa sürede SEKAPARK kuruldu. 1 milyon 100 bin metrekare alana yayılan ve 3 etaptan oluşan SEKAPARK’ta kültür, sanat, spor, dinlence, eğlence, bilim, teknoloji, konser, yemek, konaklama kısaca her şey vardı. SEKA’nın eski lojmanları kültür evlerine dönüştürülmüş, Türkiye’nin en büyük film platosu kurulmuş, Kağıt Fabrikası’nın bulunduğu alanda Türkiye’nin en kapsamlı Bilim Merkezi açılmıştı. SEKA’da alın teri akıtan 700 emekçi de, kendilerine Büyükşehir’in çatısı altında yer bulmuştu.
KAĞIDIN ÖYKÜSÜNDE SON NOKTA
Büyükşehir, Çin’den başlayıp Kocaeli’nde hayat bulan kağıdın serüvenine son noktayı SEKA Mehmet Ali Kağıtçı Kağıt Müzesi ile koyuyor. SEKA Mehmet Ali Kağıtçı Kağıt Müzesi, SEKA’nın ilk açıldığı günden tam 80 yıl sonra bu kez 6 Kasım 2016’da kapılarını yeniden açıyor. Kocaeli’nin bir sanayi şehrine dönüşmesindeki ilk adım olan SEKA Kağıt Fabrikası uzun yıllar İzmit için bir sembol ve cazibe merkeziydi; şimdi bu görevi SEKA Kağıt Müzesi üstlenecek.
TARİHE IŞIK TUTUYOR
Müzeyi gezenler, kağıt üretiminin tarihçesinin yanı sıra fabrikada yaşanan tüm olaylara da tanıklık edecek. SEKA’da yaşayanların hatıraları, yapılan yazışmalar, fabrikadan çıkan üretim raporları ve elbette fabrikada yaşananları topluma aktaran SEKA Postası… 12 bin 345 metrekare alana yayılan müzede; 18 farklı salondaki 443 belge ve 337 objeyle kâğıt üretim sürecinde kullanılan makine ve ekipmanların yanı sıra Roma Dönemi sikkeleri, sözlü tarih videoları, SEKA tarihine ait belgesel video, kâğıttan ve geri dönüşüm malzemelerinden üretilen heykeller yer alıyor.
DENEYEREK ÖĞRENECEKLER
Kağıt Müzesi’ne gelen her yaştan misafir, kağıdın serüvenini yaşayarak ve deneyerek öğrenme imkanı bulacak. Kurulacak atölyelerde elde kağıt yapımı misafirlere anlatılacak. Onların da kendi kağıtlarını imal etmeleri sağlanacak. Ziyaretçiler elde kağıt yapım atölyesinde yaptıkları kağıtları hatıra olarak alabilecek.