Tütünçiftlik Kültür Merkezinde gerçekleştirilen toplantıya; Valimiz Sayın Hüseyin Aksoy’un yanı sıra Vali Yardımcısı Dr. Osman Abdullah Günaydın, Körfez Kaymakamı Gürsoy Osman Bilgin, İl Emniyet Müdürü Veysal Tipioğlu, İl Jandarma Komutanı Albay Osman Aslan, Körfez Belediye Başkanı Şener Söğüt, Körfez Muhtarlar Dernek Başkanı Engin Öztürk, Kamu kuruluşlarının İl ve İlçe Müdürleri ile Körfez İlçesi Muhtarları katıldı.
Saygı Duruşu ve İstiklal Marşının okunmasıyla başlayan programda Vali Hüseyin Aksoy’un yaptığı konuşmalarında; “ Muhtarlar toplantısı çerçevesinde bugünde Körfez ilçemizde sizlerle birlikteyiz. Her ay bir ilçemizde muhtarlarımızla bir araya geliyoruz.
Eğitimi Çok Önemsiyoruz ve Eğitimle İlgili Herhangi Bir Eksikliğimizin Olmaması Adına Yoğun Gayret İçerisindeyiz
Bir çok alanda yürütülen önemli çalışmalar var. Bunların en başında eğitim geliyor. Eğitimi çok önemsiyoruz ve eğitimle ilgili herhangi bir eksikliğimizin olmaması adına yoğun gayret içerisindeyiz. Muhtar arkadaşlarımızdan bizlerin özel beklentisi okul çağında olup okula devam etmeyen bir öğrencimiz varsa bunların mutlaka bizlere bildirilmesi ve onun okula kazandırılması noktasında gayret göstermenizdir. Okul çağını geçmiş ise, bunları açık lise ve açık ortaokula yönlendirmek durumundayız. Bu yönüyle okul çağında olup da okula devam etmeyen hiçbir öğrencimiz kalmamalı. Özellikle göçle gelen insanlarımızda bu noktada eksikliklerimiz olabilir. Bu hususta herhangi bir eksikliğimizin olmaması ve çocuklarımızın okula kazandırılması konusu bizim en öncelikli konularımız arasında yer almaktadır. Okumaz yazmazlar ile ilgili kampanyalar yaptık ve tespit edebildiklerimizi okur yazar hale getirdik. Mahallelerimizde okur yazar olmadığını düşündüğümüz insanlarımız varsa bunları ilçe milli eğitim müdürlüğümüz ve kaymakamlığımızla paylaşmanızı istiyoruz.
Okullaşma Oranlarında Türkiye Ortalamasının Üzerindeyiz.
Hayat boyu öğrenme yani eski adıyla halk eğitim merkezi çalışmalarını önemsiyoruz. Daha fazla sayıda ve farklı alanlarda kurs açmak gibi hedeflerimiz var. Muhtar arkadaşlarımız kendi bölgelerindeki vatandaşlarımızın bu tür talepleri varsa bunları halk eğitim müdürlüğümüze ve ilçe milli eğitim müdürlüğümüze aktarmaları gerekmektedir. Hedefimiz; önceki yıllardan daha fazla kurs açmak. Okullaşma oranlarında Türkiye ortalamasının üzerindeyiz. Ancak okul öncesini bu yıl için %100 okullaşma hedefi olarak yeniledik. 5 yaş grubunda bunu gerçekleştirebilmek için de yoğun bir gayret içerisinde çalıştık. Mahallenizde, bölgenizde 5 yaş grubunda olup da okula gitmeyen öğrencimiz kalmamalı. Bu noktada 5 yaş grubunda olup da okula gitmeyen çocuğumuz varsa bunların okula kazandırılması konusunda okul yönetimleri ve milli eğitimle istişare içerisinde olmanızı istiyoruz.
Okullarımızda Çocuklarımızın Güvenli Bir Şekilde Okullarına Gitmeleri ve Evlerine Dönmeleri Bizim Öncelikli Hedeflerimizdir.
Okullarımızın güvenliğini önemsiyoruz. Okullarımızda çocuklarımızın güvenli bir şekilde okullarına ve oradan da evlerine gitmeleri bizim öncelikli hedeflerimizdir. Polis ve Jandarma bölgesinde polis ve jandarma irtibat görevlileri okul yönetimiyle koordineli bir vaziyette çalışmalarını sürdürüyor.
Valilik olarak bir emir yayınladık. Okul çevrelerinde öğrenci ve veli değilse kişi ve grupların bekleme yapmasını yasakladık. Bu tür kişi ve gruplar varsa bunlara idari para cezası uyguluyor, haklarında işlem uyguluyoruz. Okul saatinde öğrenci okulda değil de internet cafe de ise ve denetimlerde bunu tespit ediyorsak bu internet cafe sahibine de işlem yapıyoruz. Okul civarında tek dal sigara satışı gibi, tek tek sigara satışlarını da yasakladık. Buna benzer konular varsa bunları kaymakamımızla, güvenlik birimlerimizle paylaşmanızda büyük yarar var.
Kocaeli’de Yaşayan İnsanlarımızın %63,6’sı Yeni Kimlik Kartını Almış Durumda.
Nüfus Müdürlüklerimiz artık pasaport ve ehliyetleri vermeye başladı. 2 Nisan 2018 tarihinden itibaren Nüfus Müdürlüklerimiz bu hizmetleri de veriyor. Yeni kimlik kartlarıyla ilgili de süreç devam ediyor. Kocaeli’de yaşayan insanlarımızın %63,6’sı yeni kimlik kartını almış durumda. Körfez ilçemizde ise bu oran %64,6’dır. Nüfus Müdürlüklerimizin de belirli bir iş yoğunluğu var ancak bu kimliklerimizi de süreç içerisinde randevu almak suretiyle yenilememizde büyük fayda var.
Uyuşturucu ve Bağımlılıkla Mücadele Sadece Polisiye Tedbirlerle Yapılamaz
Uyuşturucu ve bağımlılıkla mücadele konusunu çok önemsiyoruz. Bağımlılıkla Mücadele konusunda Valiliğimiz koordinasyonunda ilgili kurum ve kuruluşlarımızla işbirliği içerisinde çalışmalar yapıyoruz. İlçelerimizde Kaymakam arkadaşlarımızın başkanlığında benzer çalışmalar gerçekleştiriliyor. Bu hususta kararlı bir şekilde çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Güvenlik birimlerimiz büyük bir özveri içerisinde uyuşturucu ile mücadele konusunda son derece gayretli bir şekilde çalışmalarını ortaya koyuyorlar. Uyuşturucu ve Bağımlılıkla mücadele sadece polisiye tedbirlerle alınabilecek bir noktada değil. Buna herkesin vereceği önemli katkılar var. Bu anlamda bu mücadelede yapılan çalışmalara herkesin destek olması gerekiyor. Muhtar arkadaşlarımızın da kendi mahallelerinde bu tür duyumları varsa bunları güvenlik birimlerimizle paylaşmalarını istiyoruz. Bağımlılıkla mücadele farklı başlıklar halinde inceleniyor ve farklı mücadeleler yürütülüyor. Uyuşturucu, elektronik bağımlılık ve alkol ile sigara bağımlılığı olarak karşımıza çıkıyor.
Yasa Dışı Göçe Konu Olabilecek Yabancılar Görürseniz Mutlaka Güvenlik Birimlerine Bildiriniz.
Bölgemizde çok sık olmamakla birlikte zaman zaman uluslararası yasadışı göç konusu gündemimize geliyor. Kocaeli; Karadeniz’e kıyısı olan bir şehir. Bölgenizde yasa dışı göçe konu olabilecek yabancılar görürseniz mutlaka bunları da güvenlik birimlerimizle paylaşmalısınız.
İlçenizde Bulunan İhtiyaç Sahiplerini Mutlaka Yetkililere Bildirin
Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarımız var. Buradan ihtiyacı olan insanlarımıza yardım yapılıyor. Muhtar arkadaşlarımızdan beklentimiz; gerçekten fakir olduğu halde buraya başvurmamış olan ihtiyaç sahiplerimiz varsa bunları bizlere bildirmenizdir. Çeşitli nedenlerle başvuruda bulunmayan insanlarımız olabiliyor. Bizimde amacımız gerçekten ihtiyaç sahibi insanlarımıza ulaşmaktır.
Son 15 Yılda Engellilere Dönük Olarak Çok Önemli Kanunlar Çıkarıldı ve Bir Takım Haklar Engellilere Sağlandı.
Özellikle engellilere dönük olarak Engelli Veri Bankası oluşturuyoruz. İl Sağlık Müdürlüğümüzün koordinasyonunda bu çalışmaları ortaya koyuyoruz. Son 15 yılda engellilere dönük olarak çok önemli kanunlar çıkarıldı ve bir takım haklar engellilere sağlandı. Engelli Veri Bankası oluşturmamızdaki amaçlardan birisi de engelli olduğu halde devletin ona sunduğu imkanlardan yararlanmayan vatandaşlarımız varsa bunları bilmek ve devletin bu imkanlarından bu vatandaşlarımızı faydalandırmaktır. Bölgenizde engelli olduğu halde Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğümüzde kaydı bulunmamış ve engellilere sağlanan imkanlardan faydalanmamış ise onların kayıt altına alınmalarını sağlamamız gerekiyor.
Sağlık Müdürlüğümüzde Evde Yatalak Durumda Olan, Hastaneye Gidemeyecek Durumda Olan İnsanlarımıza Sağlık Hizmeti Veriyor.
Gerek Büyükşehir Belediyemiz gerekse ilçe belediyelerimiz evde ihtiyacı olan vatandaşlara bakım ve temizlik hizmeti yapabiliyor. Sağlık Müdürlüğümüzde evde yatalak durumda olan, hastaneye gidemeyecek durumda olan insanlarımıza sağlık hizmeti veriyor. Bu durumda olup hastaneye gidemeyecek durumda olanlar varsa bunları ilçe sağlık müdürlüğümüze, devlet hastanelerimize bildirmenizi istiyoruz.
Belirli Hastalıklarla Mücadele Etmek İçin Çocuklarımızın Belirli Dönemlerde Aşı Olmaları Gerekiyor.
Sağlık Müdürlüğümüzün yürüttüğü aşılama çalışmaları var. Bu aşılama çalışmalarını önemsiyoruz. Belirli hastalıklarla mücadele etmek için çocuklarımızın belirli dönemlerde aşı olmaları gerekiyor. Bu konuda muhtar arkadaşlarımızın da sağlık çalışmalarında sağlık personellerimize yardımcı olmalarını özellikle istiyoruz.
Kadın Sağlığı Projemizde Eğitim Çalışmalarımız Devam ediyor.
Yürüttüğümüz Kadın Sağlığı Eğitimi projemiz vardı. Körfez ilçemizde bu anlamda önemli çalışmaları tamamladı. Emeği geçen bütün arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum. Kadın Sağlığı Eğitimi çalışmasında başta meme kanseri olmak üzere, kadınlarımızı kansere karşı bilgilendirmek, kadına yönelik şiddete karşı bilinçlendirmek gibi bir çok konuyu kapsayan bu eğitim çalışmalarımızda devam ediyor.
Çocukların Sokakta Çalışmasını ve Dilenmesini Uygun Görmüyoruz. Bu güne kadar 100 Çocuğa işlem yaptık
Kocaeli’de yaptığımız bir diğer çalışma ise sokakta çalışan ve dilenen çocuklar ile ilgili bir çalışmadır. Çocukların sokakta çalışmasını ve dilenmesini uygun görmüyoruz. Bu konuda bir Valilik Emri yayınladık. İlk defa bir çocuğu sokakta tespit edersek onu ailesine teslim ediyoruz ve bir kez daha çocuğu sokakta görürsek idari para cezası uygulayacağımızı ve hakkında Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunacağımızı belirtiyoruz. Bugüne kadar Kocaeli genelinde 1300’ü aşan çocuğa işlem yaptık. Amacımız; sokakta çocukların olmaması. Onlar okullarında aileleriyle birlikte olmalıdırlar. Sokaklar tehlikeli ve çocuklar için risklidir. Bu bakımdan bu mücadelemizi sürdürmeye kararlıyız. Muhtar arkadaşlarımızdan da kendi bölgelerinde sokakta çalışan ve dilenen bu tür çocuklar varsa bunları mutlaka güvenlik birimlerimize, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğümüze bildirmenizi istiyoruz.
Sıfır Atık Projesini Kocaeli Olarak Önemsedik, Bütün Kurum ve Kuruluşlarımız Sıfır Atık Projesine Geçti.
Cumhurbaşkanımızın eşi Sayın Emine Erdoğan Hanımefendinin himayelerinde başlatılmış olan bir Sıfır Atık projesi var. Sıfır Atık projesini Kocaeli olarak önemsedik. Bütün kurum ve kuruluşlarımız Sıfır Atık projesine geçti. Kocaeli olarak farklı bir uygulama daha yaptık. İlçelerimizde uygun siteler varsa bunlardan başlayarak, vatandaşlarımızın da yaşadığı alanlarda Sıfır Atık projesini hayata geçirelim dedik. Her ilçemizde belirli alanları belirledik. Muhtar arkadaşlarımız da bizim bölgelerimizde de mahallemizin şu noktasında Sıfır Atık projesini uygulayabiliriz diye talepleriniz varsa ilgili kurumlarımızla paylaşabilirler. Sıfır Atık Projesinin önemi; çevreye duyarlı vatandaş olarak hepimizin bu konuda gayret göstermesi lazım. Atıkları bir noktaya topladığımızda bunları depolamak ve yok etmek ciddi bir maliyet ve yer tutuyor. Bu atıkları biz geri dönüşüme gönderdiğimizde ekonomiye çok önemli katkılar sağlıyoruz. En önemlisi de bizden sonraki kuşaklara daha güzel bir dünya ve ülke bırakmak için bu bizimde sorumluluğumuzdur.
Amacımız Ceza Kesmek Değil, Kazaları En Aza İndirebilmektir.
Trafik kazaları hepimizin malumu. İçişleri Bakanlığımız kazaya neden olan 3 durumla ilgili farklı bir uygulamaya geçti. Araç kullanırken emniyet kemeri takmamak, cep telefonuyla konuşmak ve makas tabir ettiğimiz şerit değiştirme gibi 3 önemli trafik ihlali noktasında sadece emniyet ve jandarmadaki trafikte görevli memurlar değil, bütün personele ceza tutanağı yazma yetkisi verildi. Buradaki amacımız ceza kesmek değil, kazaları en aza indirebilmektir. Bundan hep bilgi sahibi olmanız, hem de vatandaşlarımızla paylaşmanızı istiyoruz.
Yetenekli Gençlerimizi Başarılı olabilecekleri Spor Dallarına Yönlendiriyoruz.
Milli Eğitim ile Gençlik Spor İl Müdürlüğümüzün ortaklaşa yürüttüğü yetenekli gençlerin sportif taraması var. Geçtiğimiz yıl yaptık, bu yıl da yapıyoruz. Temel amacımız; çocuklarımızın yeteneklerini küçük yaşlarda keşfetmek ve onların başarılı olabilecekleri spor dallarında onları daha iyi bir noktaya taşıyabilmektir. Bu anlamda yapılan çalışmalarımızdan muhtar arkadaşlarımızın da bilgisi olmasını ve yapılan çalışmalara destek vermelerini istiyoruz.
En Az Her İlçemizde Bir Okulumuzu Pilot Okul Seçerek, Bu Okulumuzdaki Bütün Öğrencilerimizin, Bir Müzik, Spor ve Sanat Dalıyla İlgilenmelerini Sağlıyoruz.
Kocaeli Valiliği olarak geçen yıl ilk örneğini ortaya koyduğumuz bir başka çalışmamız var. Geçtiğimiz yıl kaymakam arkadaşlarımızla ve ilçe milli eğitim müdürlerimizle bir toplantı yaptık. En az her ilçemizde bir okulumuzu pilot okul seçerek, bu okulumuzdaki bütün öğrencilerin, bir müzik, spor ve sanat dalıyla ilgilenmelerini sağlıyoruz. Geçtiğimiz yıl il genelinde 33 okulda 22 bine yakın öğrencimiz bu kapsamda farklı alanlarda eğitim almaya başladı. Bu yıl itibariyle şuana kadar 145 okulumuzda bu uygulamaya geçtik. Hedefimiz bunu süreç içerisinde yaygınlaştırmak. Körfez ilçemizde de benzer çalışmalar yapıldı.
Maalesef Bu Silah Atılmasından, Yorgun Mermilerden Yaşamını Kaybeden, Sakat Kalan Vatandaşlarımız Olabiliyor.
Zaman zaman sevinçlerimizi farklı şekillerde ifade edebiliyoruz. Bunlar düğünlerde, asker uğurlamasında, bayram sabahlarında silah atılması gibi alışkanlıklardır. Bu kabul edebileceğimiz bir davranış değildir. Maalesef bu silah atılmasından, yorgun mermilerden yaşamını kaybeden, sakat kalan vatandaşlarımız olabiliyor. Bu alışkanlıklarımızdan vaz geçmemiz gerekiyor. Bunu da etrafımızla mutlaka paylaşmamız gerekiyor. Muhtar arkadaşlarımızın bu konuda duyarlı olması, gerek emniyetimizin, gerekse jandarmamızın yaptığı çalışmalara destek olmalarını istiyoruz.
Körfez İlçemizde 4 Bin 80 Suriye Kökenli İnsan Var.
Kocaeli genelinde yaşayan Suriyeliler var. Sınır komşumuz Suriye’de yaşanan olaylar nedeniyle oradaki insanlar ülkelerini terk etmek zorunda kaldı. Ülkemizde bu insanlara kucak açtı. Kocaeli genelinde bugün itibariyle 55 bin 546 Suriye kökenli insan yaşıyor. Körfez ilçemizde de 4 bin 80 Suriye kökenli insan var. Zaman zaman provakatif olaylar ortaya çıkabiliyor. Hiç kimsenin suç işleme özgürlüğü yok. Kim suç işliyorsa mutlaka cezasını çeker. Bazen çok basit konular çok farklı noktalara çekilmek suretiyle toplumsal bir çatışmaya meydan vermek adına bazı girişimlerde olabiliyor. Bu bakımdan sağduyulu olmak ve çözüm üretmek durumundayız.” diyen Sayın Valimiz, toplantının yararlı geçmesi temennisinde bulundu.