Avrupa ile Ortadoğu ve Asya ülkeleri arasında bulunan ülkemiz uyuşturucunun doğudan batıya transferi konusunda kilit noktada bulunmaktadır.
Uyuşturucu kullanımının yoğun olduğu Avrupa ülkelerinde Avrupa Uyuşturucu ve Uyuşturucu Bağımlılığı İzleme Merkezi (EMCDDA) yapmış olduğu raporda uyuşturucu kullanan kişiler arasında çoklu uyuşturucu kullanan kişilerin artığını, uyuşturucu kullananlar arasında esrar kullanımının diğer maddelerden beş kat daha fazla olduğunu gözlemlemiştir. 2018 yılı sonu itibari ile Avrupa’da 730'un üzerinde psikoaktif madde belirlemiş ve bunların 55 kadarı Avrupa’da ilk kez tespit edilmiştir.
Uyuşturucu ile mücadele kapsamında ülkemizde ve 52 ülkede de aktif olarak çalışmalar yapan Yeşilay kurumumuz uyuşturucu ile mücadele konusunda halkımızın bağımlılıkla ilgili sorunlarına çözüm üretmeyi amaçlayan, bağımlı ve yakınlarına ücretsiz psikososyal destek hizmeti veren Yeşilay Danışmanlık Merkezi YEDAM'ı kurmuş ve yurt geneline yaymaya başlamıştır. Ayrıca 2018 yılında meclisimizde çıkarılan yasa ile Uyuşturucu ile Mücadele Komisyonu sağlık bakanlığımız bünyesinde de Alkol ve uyuşturucu madde bağımlıları tedavi ve araştırma merkezi AMATEM ve Çocuk ve Ergen madde bağımlılığı tedavi merkezi ÇEMATEM'ler kurularak madde bağımlıkları ile mücadele ve tedavi imkanları sağlanmıştır.
Uyuşturucu ile mücadele kapsamında Avrupa geçiş noktasında bulunan Kocaeli’mizde 2018 yılı içerisinde Kocaeli Emniyet Müdürlüğü Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü'nün yapmış olduğu çalışmalarda bir yılda esrar, hint keneviri, kenevir tohumu, bonzai, sentetik uyuşturucu ve uyuşturucu hap gibi 14 farklı uyuşturucu ürünün içerisinde bulunduğu 1 Ton 380 kilo 762 gram uyuşturucu madde il jandarma Komutanlığının yapmış olduğu çalışmalarda 8 farklı uyuşturucu ürününde yaklaşık olarak 1 ton uyuşturucu ürün ele geçirilerek
Türkiye’de yakalanan uyuşturucu toplamında il narkotik ekiplerimiz ilk sıraya yerleşmiştir.
Uyuşturucu ile mücadele kapsamında alınan bu tedbirler ile bağımlılık tedavilerinin yapılması uyuşturucu madde kaçakçılığının ciddi tedbirlere bağlanarak yasaklanması elbette güzel çalışmalardır. Bu çalışmalar için öncelikle uyuşturucu ile mücadelede dünya birincisi olan ata yadigarı kurumumuz Yeşilay’a, Uyuşturucu yakalamada dünya şampiyonu İl narkotik ekiplerimize, meclis komisyon üyelerimize ve yetkililerimize teşekkür ediyoruz. Ancak uyuşturucu ile mücadele birçok alanda da yapıldığı gibi madde yakalamakla, madde kullanan kişileri tedavi etmekle yeterli olmaz ancak bunlar pansuman tedbirlerdir. Bu pansuman tedbirlerin gerçek tedbirler ile de desteklenerek bir an önce uyuşturucu ticaretinin akış ve üretimi gelecek nesillerimiz için bir an önce engellenmelidir.
Uyuşturucu ile mücadele kapsamında kısa ve orta vadede pansuman tedbirlerde de ;
İlimizde sadece Derince Kocaeli Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesinde bulunan ve ayakta tedavi veren AMATEM’in il genelinde uyuşturucu kullanımı yüksek olan ilçelere yayılması gereklidir.
AMATEM ve ÇAMATEM’lerin hızlı bir şekilde yatılı hizmet verir hale getirilmesi Kocaeli üniversitesi için ihaleye çıkılmış olan binaların bu kapsamda hızlı bir şekilde tamamlanması ve hizmete sokulması gereklidir.