Bu önemli konu hakkında Kocaeli Sağlık Müdürlüğü tarafından İl genelinde, çocuklardan başlayarak tüm fertleri el yıkama konusunda farkındalık kazandırmak amacıyla bir dizi çalışma başlatıldı.
Sağlık Bakanlığı’nın belirlediği politikalar çerçevesinde, toplumda bilinç uyandırmak amacıyla yürütülen çalışmalardan bahseden Kocaeli İl Sağlık Müdürü Op. Dr. Şenol Ergüney “Şuanda özellikle kış aylarında olmamız nedeniyle Kocaeli İl Sağlık Müdürlüğü olarak bir çalışma yürütüyoruz. Konusunda uzman eğitimcilerimiz tarafından okullarda çocuklarımıza el yıkama eğitimleri veriliyor. Bu çalışmalarımız sürekli devam edecek. Sadece ellerimizi doğru şekilde yıkayarak enfeksiyon hastalıklarından korunma oranını arttırabiliyoruz. Gerçekleştirilen çalışmalardan iyi bir netice alınacağına inanıyorum. Bu çalışmaların sonunda da, bahar aylarında bir istatistiki çalışma ile ilimizde enfeksiyon hastalıklarında el yıkama etkinliklerimizden dolayı azalma olup olmadığını araştıracağız” dedi.
TEMİZ GÖRÜNSEDE, TEMİZ OLMAYABİLİR
Kocaeli İl Sağlık Müdürlüğü Bulaşıcı Hastalıklar Birim Sorumlusu Dr. Mehmet Yılmaz, el yıkamanın grip, ishal ve zatürree gibi solunum yolu enfeksiyon etkenleri olan zararlı mikroorganizmaların bulaşmasını önlemek için en basit ve etkili yöntem olduğunu belirterek “Sağlık açısından el yıkamayı alışkanlık haline dönüştürmek çok önemli. Ellerimiz temiz görünse de, gözle görülmeyen bakteri, virüs ve parazit yumurtaları gibi pek çok hastalık yapıcı etkeni üzerinde taşıyabilir. Günlük yaşantımızda ellerimiz çevre ile sürekli temas halinde. Bu nedenle de çok fazla mikroorganizma barındırır” dedi.
ELLERİMİZ NE ZAMAN YIKANMALIDIR?
Etkin bir el hijyeninin doğru yıkama tekniğinin uygulanması ile sağlanabildiğini ifade eden Dr. Mehmet Yılmaz “Yemek hazırlamadan, yemeden ve yedikten sonra, hastaya temas etmeden önce ve sonra, tuvalet sonrası, çocukların altını değiştirdikten sonra, özellikle kırmızı et, tavuk, balık, yumurta gibi pişmemiş gıdalara temas sonrası, hapşırma, öksürme gibi durumlarda, bozulmuş gıda ve çöplere dokunduktan sonra, toplu taşıma araçları, para alış verişi, kedi, köpek ve diğer tüm hayvanları elledikten sonra hastalıklardan korunmak için eller mutlaka yıkanmalıdır” diyerek el yıkama konusunda herkesi duyarlı olmaya davet etti.
ELLERİMİZİ NASIL YIKAMALIYIZ?
- Ellerinizi ılık veya dayanabileceğiniz kadar sıcak su ile ıslatın ve sabunu ellerimizin bütün yüzeylerine dağıtarak iyice köpürtün.
- Ellerinizin her yerini (bilekler, avuç içleri, parmaklar, parmak araları, el sırtı ve tırnak içleri) en az 30 saniye kuvvetlice ovalayın.
- Ellerinizi sabun ile ovaladıktan sonra iyice durulayın.
- Özellikle halka açık yerlerde tek kullanımlık havlu kağıt ile ellerinizi kurulayın.
- Ellerinizi kurutmak için kullandığınız kağıt havluyu musluğu kapatmak için kullanın ve çöp kutusuna atın.