Mahkeme kanuna aykırılık görmedi
2014 yaz aylarının sonunda yapılan okul müdürlerinin değerlendirmesi ile başlayan süreçte Kocaeli’de ve bir çok ilde mahkemelerden yeni kararlar gelmeye başladı. İdari mahkemeler verdikleri kararlarda İl ve İlçe MilliEğitim Müdürlüklerinin yaptıkları değerlendirmelere itiraz eden okul müdürlerinin başvurularında, idarelerin verdikleri kararlarda kanuna aykırılık görmedi.
Diğer davalara emsal teşkil edecek
İdari mahkeme kararında; 652 Sayılı MEB Teşkilat ve görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin 6528 sayılı kanunla değişik 37/8 maddesine ve yine aynı Kanun değişik Geçici 10/8 maddesine ve 652 sayılı KHK’ya dayalı olarak çıkarılan MEB’na Bağlı Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Görevlendirmesine İlişkin Yönetmeliğin Geçici 1. Maddesine atıf yaptı. Özetle müdürlere “2013-2014 eğitim ve öğretim yılı sonu itibari ile dört yılını dolduran herkesin kanun ile müdürlük ünvanı üzerinden kalkmıştır” diyen mahkeme müdürlerin başvurusunun bu tarihin bitiminden sonra açıldığını ve dolayısıyla müdürlükleri zaten başka bir işleme gerek kalmaksızın sona eren müdürlerin davalarının reddine karar verdi.
Mahkemenin verdiği bu kararın Türkiye’de açılan bir çok davada emsal teşkil edeceği ve müdürlük değerlendirmeleri ile ilgili verilen İdari Mahkeme kararlarının değişmesi bekleniyor.İdari Mahkemelerde verilen kararların okul müdürlerinin aleyhine sonuçlanmasının ardındaki en temel sebeplerden biri de MEB’nın açılan davalara bizzat müdahil olarak İl Müdürlüklerinin Hukuk Bürolarından savunmaları almasına bağlanıyor. Ancak kimi illerde açılan davalarda İdari Mahkemelerin dairelerinin farklı farklı kararlar vermesi de kafalarda soru işaretleri bırakıyor.
“Okul müdürlüğü kazanılmış bir hak değildir”
İdari Mahkeme, okul müdürlüğünün kanun gereği bir kazanılmış hak olmadığına karar verirken, ayrıca idari mahkemelerde kanunların iptali için açılan davaları incelemesinin mümkün olmadığını hatırlattı. Mahkeme 652 sayılı KHK’ya dayalı olarak çıkarılan MEB’na Bağlı Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Görevlendirmesine İlişkin Yönetmeliğin Geçici 1. Maddesindeki “ (1) Aynı unvanda olmak üzere, 14/3/2014 tarihi itibarıyla görev süreleri dört yıl ve daha fazla olan yöneticilerin görevi, 2013-2014 ders yılının bitimi tarihinde başka bir işleme gerek kalmaksızın sona erer. Görev süreleri 14/3/2014 tarihi itibarıyla dört yıldan daha az olan yöneticilerin görevi ise, dört yıllık sürenin tamamlanmasını takip eden ilk ders yılının bitimi itibarıyla başka bir işleme gerek kalmaksızın sona erer. (2) Bu maddenin birinci fıkrasına göre yöneticilik görevi 2013-2014 ders yılının bitiminde sona eren müdür, müdür başyardımcısı ve müdür yardımcıları, bu Yönetmelikte öngörülen usul ve esaslara göre yerlerine görevlendirilen yöneticiler göreve başlayana kadar görevlerine devam eder.” düzenlemesini esas aldı. Mahkeme bu maddeyi esas alarak müdürlerin Mart 2014 tarihi itibaren zaten müdürlüklerinin düştüğünden müdürlük değerlendirme itirazlarını da reddetti.
Şimdi Ne Olacak
İdari mahkemeleri MEB’in direk devreye girmesi ile sonuçlanan bu davalardan sonra tek tek okul müdürleri aleyhine dava sonuçlarını açıklaması bekleniyor. Ancak AYM’nin vereceği karar da önemli. AYM’nin vereceği karara göre kanunun iptali, kısmen iptali yada kanunda uygunluk kararlarına MEB işlem yapacak. Ancak AYM kanunu iptal etse bile kararları geriye dönük işlemediğinden okul müdürlerinin görevlerine geri dönmesi imkansız görünüyor.