Kocaeli İstihbarat Şube Müdürlüğü’nde çalışan 13 polis memurunun, 66 kişiyi usulsüz dinlediği gerekçesiyle 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılandığı dava ertelendi.
Kocaeli İl Emniyet Müdürlüğü İstihbarat Şubesinde 2010 ile 2013 yılları arasında görev yapan 2 müdür, 2 komiser ve 1 komiser yardımcısı ile 8 polis memuru hakkında görevi kötüye kullanma, haberleşmenin gizliliğini ihlal etmek, resmi belgede sahtecilik, kişiler arasında aleni olmayan konuşmaları kaydetmek, kişisel verileri hukuka aykırı olarak ele geçirmek, yaymak ve özel hayatın gizliliğini ihlal etmek, suç örgütüne üye olmak iddiaları ile açılan davaya Kocaeli 2. Ağır Ceza Mahkemesinde başlandı. duruşmaya tutuklu bulunan eski şube müdürlerinden Özgür Nikbay katılmazken tutuksuz 11 sanık ile avukatları ve müştekilerin büyük bir bölümü hazır bulundu.
İSTİHBARAT’TA İKİ TÜR DİNLEME YAPILIR
Duruşmada en uzun savunmayı eski İstihbarat Şube Müdür Ali Öztürk yaptı. Suçlamaları kabul etmeyen Öztürk “ İstihbarat şubede 2 tür dinleme yapılır. Bunlardan ilki alınan duyum ve yapılan çalışmalar sonucunda suçun önlenmesine yönelik olan İstihbarı dinlemedir. Eğer dinleme sırasında herhangi bir delile ya da suç unsuruna rastlanmaz ise dinlemeye son verilir ve kayıtlar imha edilir. Diğer dinleme ise adli dinlemedir. Dinleme sırasında ulaşılan deliller ile suç unsuruna rastlanır ise adli birimlere bilgi verilir ve operasyon düzenlenir. Bu yüzden alınan bazı dinleme kararları sonrasında, suç unsuruna rastlanmayan dinlemeler adli mercilere bildirilmemiştir. Hakkımda yer alan iddialarda dinleme yapılacak kişilerin kimlik bilgilerine yer verilmediği yer almaktadır. Oysa bütün evraklarda kişilerin ad ve soyadı yazmakta kimlik numaraları bulunmaktadır. Oysa MİT tarafından yapılan dinlemelerde gazeteciler kod isimler ile dinlenmiş ve açılan davalarda da herhangi bir işlem yapılmamıştır. MİT’e ayrı davranılmakta bize ayrı davranılmaktadır.
EVLERİMİZDEN EŞKIYA GİBİ TOPLANDIK
Biz evlerimizden eşkıya gibi toplandık. Bu nedenle kanuna olan itimadımız sarsılmıştır. Dinlemeler sırasında unvan yazılmaz çünkü hukuk karşısında herkes eşittir. Emniyet görevliside suç işliyor. Örnek verecek olursak Eski Kocaeli İl Emniyet Müdürü Erdinç Sarıalp zamanında gözaltına alınıp tutuklanmıştır. Biz yazanın emrettiğini yaptık. Ancak kanunları uyguladığımız için yargılanıyoruz. Burada herhangi bir suçl itham edilmem doğru değildir. Sanal bir iddia ile açılan soruşturmada örgüt lideri olduğum söyleniyor. Ben örgüt lider isem hangi üyeme işi konusu dâhilinde olmayan bir emir verdim. Yâda hangi olmayan bir göreve gönderdim. Burada yargılanan ben ve diğer kişiler herhangi bir örgüte üye değildir. Hepimiz emniyet teşkilatının birer neferiyiz. Bu davaya konu olan soruşturma ve iddialar 17 ve 25 Aralıkta yapılan operasyonlar sonrasında suç ve suçlu üretebilir miyiz düşüncesi ile yapılmıştır. Suçsuzum beraatımı istiyorum” dedi.
VALİ OLDUĞUNU BİLMİYORDUK
Ali Öztürk sonrasında savunmalarını yapan diğer komiser ve komiser yardımcıları ile polis memurları iddiaları red etti. Kocaeli Valisi Ecan Topaca’nın dinleme kararının altında adı bulunan polis memurları, Kocaeli valisinin 28 gün boyunca dinlenmesi ile ilgili soruya ise “ Biz dinleme yaptığımız sırada, dinlediğimiz suç örgütü ile bağlantısı olan Kıvanç A. isimli şahısı dinlemeye almıştık. Ancak bu kişi adına kayıtlı telefonu Kocaeli Valimizin kullandığını bilmiyorduk. Dinlemeyi talep edenler bizleriz. Ancak dinleme yapanlar biz olmadığımızdan telefonun sahibinin vali olduğunu sonradan öğrendik ve dinlemeyi hemen durdurduk.” şeklinde yanıt verdi.Sabah 09:30 sıralarında başlayan duruşmaya saat 13:00 sıraları ara verildi. Ara sonrasında ise diğer tutuksuz sanıkların savunmaları alındı. Ardından avukatların savunmaları alındı ve müştekilerin dinlenmesine başlandı. Duruşmanın geç saatlere kadar sürmesi bekleniyor.