Belediyenin Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü’nce yapılan denetimlerde, işyerlerinin atık yağ toplamaya yetkili lisanslı firmayla sözleşmesi olup olmadığı, atık yağları zamanında firmaya teslim edip etmediği konularına bakılıyor.
LAVABOLARA DÖKMEYİN
Belediye yetkilileri, atık yağların lavabolardan dökülmesi halinde doğada büyük hasarlar meydana geldiğini belirterek” bilimsel araştırmalar, 1 litre atık yağın 1 milyon metreküp temiz suyu kirlettiğini göstermektedir. İzmit Belediyesi olarak bu gerçekten yol acıkarak bitkisel atık yağları toplayarak bunların geri dönüşümünü sağlıyoruz. Belediye Başkanımız Dr. Nevzat Doğan’ın da önemseyip destek verdiği proje sayesinde işyerlerinden ayda ortalama 10 ton atık yağ toplanıp bunlar biodizel ve elektrik enerjisi elde edilmesinde kullanılmaktadır” dediler.
600 İŞYERİYLE PROTOKOL YAPILDI
Yetkililer, otel, restorant, lokanta, pastane gibi bitkisel atık yağ kullanan 600’e yakın işyeriyle atık yağ protokolü yapıldığını da hatırlatarak” Bakanlık atık yağların lisanslı firmalar tarafından toplanmasını ve bunun da denetiminin belediyelerce yapılmasını öngörmektedir. İzmit Belediyesi olarak da çevre konusunda duyarlı bir belediye olarak bu konuda uzun yıllardır çalışma yapıyoruz. İzmit’teki işyerlerini tek tek ziyaret edip, bitkisel atık yağları lavabolardan dökmemelerini, bunları özel kaplarda biriktirmelerini istedik. İzmit’te halen yüzlerce işyeri bitkisel atık yağları özel kaplarda toplayıp bunları lisanlı firma yetkililerine teslim etmektedir. Böylece hem çevrenin kirlenmesi önleniyor hem de ekonomiye önemli katkı sağlanıyor” şeklinde konuştular. Yapılan işyeri denetimlerinde lisanslı firmayla sözleşmesi olmayan ve atık yağları teslim etmeyenler hakkında yasal işlem yapıldığı öğrenildi.