İzmit Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü ekipleri İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet’in göreve geldiği günden beri en hassas olduğu konulardan biri olan daha temiz daha yaşanabilir İzmit için geri dönüşüm seferberliği başlattı. Bu kapsamda İzmit Belediyesi ekipleri tekstil atıkları, ambalaj atıkları, cam atıkları, bitkisel atıklar ve elektronik atıklarını toplayarak hem çevreyi koruyor hem de atıkları geri dönüştürerek ekonomiye kazandırılmasını sağlıyor.
VATANDAŞLARIN DESTEĞİ TAM
Geri dönüşüm seferberliği çalışmaları kapsamında vatandaşların yoğun desteği sayesinde tekstil atıkları toplanarak geri dönüşüme kazandırılıyor. İzmit’inmahallelerinde toplam 141 adet tekstil kumbarası bulunurken bu sayının kısa zamanda arttırılması hedefleniyor. Belediye ekipleri vatandaşların eski kıyafet, ayakkabı, perde ve benzeri atıkların çöp kutuları yerine tekstil atık kumbaralarına atılmasının geri dönüşüme katkı sunmalarını adına önemli bir davranış olacaklarını ifade etti.
EKİPLER GECE GÜNDÜZ AMBALAJ ATIĞI TOPLUYOR
İzmit’te 7 araç ve 20 personel ile ambalaj atıkları düzenli bir şekilde toplanıyor. Özellikle gündüz trafiğin yoğun olduğu veya trafiğe kapalı olan cadde ve sokaklarda ambalaj atıkları akşam saatlerinde toplanıyor. Yapılan çalışmalar ile birlikte aylık toplanan ambalaj miktarının 600 tona ulaştığı bildirildi. Ülkemiz için ekonomik değeri olan bu atıkları geri dönüşüme kazandıran İzmit Belediyesi yetkilileri çalışmaların artarak devam edeceğini bildirdiler.
İZMİT’TE HER AY 130 TON CAM TOPLANIYOR
İzmit Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü ekipleri şehrin dört bir noktasında kurulan cam kumbaraları sayesinde ise aylık 130 ton cam atığı toplandığını duyurdu. İzmit’te 170 adet cam kumbarası hastane, alışveriş merkezi ile nüfus yoğunluğunun fazla olduğu yerlerde bulunuyor. Vatandaşların konuya gösterdiği duyarlılıktan oldukça memnun olan yetkililer cam kumbara dağıtımının devam edileceğini ifade etti. Yine yetkililerden alınan bilgiye göre camın yüzde yüz geri dönüştüğünü, camın geri dönüşümü sırasında su tüketiminde %50, enerji tüketiminde %25, hammadde tüketiminin de ise %80 azalma olduğu belirtildi.
EVSEL ATIKLAR DA TOPLANIYOR
Bir diğer geri dönüşüm projesi ise evlerde bulunan bitkisel atık yağ ve elektronik atıkların toplanması oldu. Evlerden bitkisel atık yağ ve elektronik atıkları toplayan yetkililer geçtiğimiz hafta yaklaşık 150 litre bitkisel atık yağ ile bin kg elektronik atık topladı. Bu türk atıkların doğaya bırakıldığı takdirde su kirliliği ile toprak kirliliğine yol açtığı, ayrı toplanması sayesinde ise ekonomik kazanç haline dönüştüğü 1 litre atık yağın 1 milyon litre suyu kirlettiği, elektronik atıkların içerisinde bulunan ağır metallerin ise toprağa ve suya karışması ile canlı yaşamasına olumsuz etkilediği ifade edildi. Ayrıca evsel atıkları bulunan vatandaşların 318 00 77 numaralı atık hattını aramalarının yeterli olacağı ifade edildi.