Üyelerinin yeni pazarlara açılmasına olanak sağlamak, ticari, turistik ve yatırım ilişkilerinin geliştirilmesine aracılık etmek amacıyla dünya ülkelerini odada ağırlayan Kocaeli Ticaret Odası, bu kez Fas Krallığı Ülke Bilgilendirme Toplantısı düzenledi. Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu’nun (DEİK) işbirliğiyle gerçekleştirilen programda, Türkiye-Fas İş Konseyi Başkanı Osman Kocaman, Ekonomi Bakanlığı Fas Ülke Masası Uzmanı Oğuzhan Kösosman, Fas Ankara Büyükelçiliği Ticaret Müşaviri TaoufikMaazouzi veSTFA İnşaat Fas Safi Limanı Proje Müdürü Levent Cengiz oda üyelerine Fas’ın yatırım ve iş fırsatları ile ilgili kapsamlı bilgiler sundu.
FAS’A YATIRIMLAR YAPMAK İSTİYORUZ
Programın açılış konuşmasını gerçekleştiren KOTO Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Berna, Kocaeli Ticaret Odası olarak üyelerini uluslararası pazarlara açmayı temel sorumluluklardan birisi olarak gördüklerini ifade ederek, “Bugüne kadar 21 farklı ülkeden 28 farklı heyetle yaklaşık 300 yabancı işadamını odamızda üyelerimizle buluşturduk. Uluslararası anlamda çalıştığımız ülkeleri seçerken üyelerimizin iş yapma potansiyeli olduğuna inandığımız ülkeleri seçiyoruz.Fas, Kuzey Afrika’nın giriş kapısı, Avrupa olan yakınlığı ve ABD ile olan güçlü iş bağlantılarının yanı sıra; 32.9 milyon nüfusuyla, Afrika’nın beşinci büyük ekonomisi olmasıyla ve istikrarlı bir ülke görünümüyle bizim için potansiyel bir ülke. Kocaeli olarak Fas’a olanihracatımızı 1 Ocak – 30 Kasım tarihlerinde bir önceki yıla kıyasla %24 artırdık ve 74 Milyon Dolar ihracat gerçekleştirdik. Bu iş birliğini sadece ihracat boyutuyla sınırla tutmak istemiyor, yatırım konusunda da Kocaelili iş adamları olarak Fas’a yatırımlar yapmak istiyoruz” dedi.
FAS’TA YATIRIM YAPILABİLECEK SEKTÖRLER
Fas’ın Afrika ve Sahraaltı ülkelerine açılan bir kapı konumunda olduğunu söyleyerek konuşmasına başlayan Türkiye-Fas İş Konseyi Başkanı Osman Kocaman ise, ülkede yaklaşık 70 Türk firmasının faaliyet gösterdiğini ve Fas’taki Türk yatırımların toplam tutarının 245 milyon dolar seviyesine ulaştığını belirterek, “Bildiğiniz gibi Afrika kıtasıyla siyasi ve ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi, son yıllarda Türkiye’nin uluslararası stratejisinde öncelikli bir yer tutmaktadır. İki ülke arasındaki ticaret hacmi 1 milyar 800 milyon dolar düzeyine ulaşmıştır. Ancak, Afrika kıtasının piyasa büyüklüğünün önümüzdeki 20 yıl içinde 2.8 trilyon dolara ulaşacağı düşünüldüğünde bu rakamlar yeterli değildir. Fas’taki Türk yatırımların toplam tutarı 245 milyon dolar civarında olup, bu yatırımlarda yaklaşık 6 bin Faslıya istihdam sağlanmaktadır. Fas’ın eğitimli nüfusu, Afrika ülkeleriyle bankacılık sektörlerindeki güçlü ilişkileri göz önünde bulundurulduğunda Fas, Türk iş dünyasının Afrika pazarına hatta kendi aralarında imzaladıkları gümrük birliği anlaşmaları sayesinde Sahraaltı ülkelere açılmasında önemli bir kapı olarak değerlendirilmelidir. Türk işadamları, Faslı firmalarla enerji, elektrik- elektronik, gıda, tekstil, cam, cam ürünleri, mobilya, kimya, ilaç ve balıkçılık sektörlerinde ortak yatırımlar gerçekleştirerek Afrika’ya açılma imkanı bulabilir. Biz DEİK olarak da; endüstriyel, sağlık, enerji santrali, arıtma tesis, elektrifikasyon, petrokimya, enerji başta olmak üzere ulaştırma, otomotiv montaj ve bakımı sektörleri ile çimento, alüminyum tesis kurulum ve montajı gibi alanlarda işbirliği yapabileceğini öngörmekteyiz” dedi.
‘FAS’A AFRİKA ÜLKESİ GİBİ BAKMAYIN’
Ekonomi Bakanlığı Fas Ülke Masası Uzmanı Oğuzhan Kösosman, ‘Kocaeli Fas’ta ne yapabilir?’ sorusu üzerinden katılımcıları bilgilendirdi. “Dünyada Türk işadamı olarak iş yapabileceğiniz 15 ülke varsa, bir tanesi Fas’tır” diyerek sözlerine başlayan Kökosman, “Sadece coğrafyası bile bu kararı vermeniz için yeterli. Fas, bölge ülkelerinin dünyaya geçiş noktası ve Avrupa’ya da yakın. Fas, başlattığı ekonomik reformlarla Arap Baharı denen türbülansa girmeden o süreci çok doğru atlattı. Karşımızda, özellikle anayasa referandumundan sonra Afrika’nın güney Afrika’yla beraber en liberal, en Avrupa’ya benzeyen ekonomisi ve ülkesi var. Buraya Afrika ülkesi muamelesi yapmak çok doğru değil. Dünya Bankası’nın verilerine göre ülkede iş yapabilme kolaylığı var. İş potansiyeli oldukça yüksek. Fas ekonomisinin motor güçleri Fransa ve İspanya, bunun bizim açımızdan hem avantajı hem de dezavantajları var. Fas ile ekonomik ilişkilerde Türkiye çok gerilerde. 2014 yılında Fas ekonomisinden aldığımız pay 2.7. Bu payı Kocaeli bile tek başına ilerletebilir. Fas ile ticarette gerekli olan 3 kişiden 2 tanesi bugün burada. Kocaeli için iyi ve doğru bir Pazar olduğunu düşünüyorum” ifadelerine yer verdi.
‘FAS İLE İŞBİRLİĞİ TÜRKİYE LEHİNE’
Atak Tercüme’nin sponsorluğunda gerçekleşen simultane çeviri ile Kocaelili işadamlarına hitap eden Fas Ankara Büyükelçiliği Ticaret Müşaviri TaoufikMaazouzi, Fas ile Türkiye arasındaki bağların her geçen gün daha da güçlendiğine dikkat çekerek, “Fas, ekonomisison 10 yıl baz alındığında her yıl yüzde 5 civarında büyüdüğü görülmektedir. Türkiye ile Fas arasında ticari ilişkiler açısından bakmak gerekirse, ilişkimiz her geçen gün güçleniyor. 2004 yılında iki ülke arasında imzalanan serbest ticaret anlaşmasından sonra ticari ilişkilerimiz daha çok gelişti ve bu durum daha çok Türkiye lehine gerçekleşti.Türkiye ve Fas arasındaki ilişkilerin yüzde 80’i büyük inşaat projeleri ve ticaret üzerine. Biz Fas olarak Türk yatırımcıların ülkemize yatırım yapmaya devam etmesini istiyoruz. Faslılar Türkleri çok sever. Daha fazla bilgi verebilmek için Ankara’da sizleri bekliyorum” dedi. Son konuşmacı STFA İnşaat Fas Safi Limanı Proje Müdürü Levent Cengiz de, firmanın Fas’ta yürüttüğü inşaat projeleri ve ülkede yatırım yapma modelleri ile ilgili bilgiler verdi. Oda üyelerinin yoğun ilgi gösterdiği program, katılımcıların sorularının yanıtlanmasıyla sona erdi.