AKP Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Tahir Büyükakın, “Sevdamız KocaeliDaima İleri” sloganıyla hazırladığı seçim beyannamesini Antikkapı’da açıkladı. Alt yapı ve üst yapı yatırımlarından, akıllı şehircilik uygulamalarına, sosyal projelerden, kültür ve sanata, ulaşımdan eğitim projelerine kadar pek çok unsuru barındıran beyanname, AKP’nin Gönül Belediyeciliği” manifestosu ile uyumlu olarak hazırlandı.
BEYANNAME’DEN NOTLAR
Günümüzde devletlerden çok şehirler ön plana çıkıyor. Görkemli bir büyükşehir markası inşa edilecek. Kocaeli Türkiye’de yaşamak için tercih edilen ilk 3 şehirden biri olacak. İnsanların yaşamaktan mutlu oldukları Kocaeli, kentli hakları ve refah seviyesi gelişmiş, doğa ve çevre ile uyumlu, ortak akıl ve katılımcılığa önem veren, şeffaf ve hesap verebilir, tarihi miras ve mimari kimliği koruyan, çocuklar, gençler, kadınlar, yaşlılar ve engellilerin hayatlarını kolaylaştıran, güvenli ve konforlu, akıcı trafik ve entegre toplu taşıma imkanlarına sahip olan, huzurlu ve sağlıklı bir şehir olacak.
KOCAELİ DEĞERLERİNE SAHİP ÇIKACAK
Kocaeli, Kandıra bezi, Karamürsel sepeti, Hereke halısı gibi değerlere sahip çıkacak. İzmit pişmaniyesi, Kandıra yoğurdu, Eşme ayvası, Yarımca kirazı gibi ürünler için coğrafi işaret alınacak. Hünkar Çayırı, Hanibal, Karamürsel Alp, Akçakoca, Osman Hamdi Bey, Sırrı Paşa, Çoban Mustafa Paşa, Süleyman Paşa gibi tarihe mal olmuş kişi ve mekanlar unutulmayacak. Markalaşma çalışmalarına hız verilecek, markalar için pazar arayışları yapılacak.
YILIN 365 GÜNÜ ETKİNLİKLER YAPILACAK
Şehrin değerlerine katkı sunacak kültür sanat faaliyetlerine destek verilecek. Film ve dizi üretimi ve ihracatı teşvik edilecek. Kültür Turizm ve Ticaret bakanlıkları ile fuarlar, festivaller düzenlenecek, markalaşmış etkinlikler sürdürülecek. Kocaeli’nde yılın 365 günü etkinlikler yapılacak.
ESTETİK ŞEHİR ANLAYIŞI VE ÇEVRE
Kocaeli’nin mimari karakteriyle uyumlu, yatay şehircilik anlayışı öne çıkacak. Kentsel dönüşüm çalışmaları, vatandaşların talep ve onayıyla gerçekleştirilecek. Teknolojik gelişmeleri etkin bir şekilde kullanarak, şehrin mavi ve yeşilini etkin koruma, çevre dostu enerji kullanımı, alternatif enerji yatırımları, atık yönetimi ve geri dönüşümü, kaynağında ayrıştırma ve sıfır atık projeleri hayata geçecek.
4 MEVSİM TURİZM ŞEHRİ
Su havzaları, göl ve göletler korunacak. Körfez’de su yaşamının sürdürülmesi ve canlı türlerinin çeşitlendirilmesi takip edilecek. Kente yeni mavi bayraklı plajlar kazandırılacak. Kocaeli Turizm Master Planı hazırlanacak. Doğa turizmi desteklenecek, eko turizm, köy pansiyonculuğu, çadır ve kamp turizmi, karavan turizmi gibi çalışmalar yapılacak. Kongre ve spor turizmi teşvik edilecek, Kocaeli’nin Türkiye’de turizmde ilk 5 kent arasına girmesi sağlanacak.
SPOR ŞEHRİ KOCAELİ
Spor, bütüncül bir yaklaşımla ele alınacak, sporla yaşayan bir kent oluşturulacak. Bunun için tüm çocuklar ve gençler için spor eğitimleri organize edilecek. Sporun gelişmesi için alt yapı ve destek programları yapılacak. Lisanslı sporcu sayısı arttırılacak, bu sporcuların olimpiyatlara hazırlanması sağlanacak. Kocaeli’nde Avrupa ve Dünya dereceleri alan sporcular yetişecek. Sporun tüm branşlarında Sporcu Üretim Merkezi vizyonu öne çıkacak.
KOCAELİSPOR İÇİN DAYANIŞMA
Kocaelispor’un ulusal ve uluslararası başarılar elde etmesi için stratejik bir yaklaşım ortaya konacak. Bu bağlamda Kocaelispor’a kentimizin tüm paydaşlarının sahiplenmesi sağlanacak. Kulübün sağlam bir ekonomik altyapıya sahip olması temin edilecek, tesis ve sporcu yetiştirmesi için yatırımlar yapılacak.
GENÇLER MUTLU OLACAK
Gençlerin yaşamaktan mutlu oldukları bir Kocaeli inşa etmek için eğitim ve spora özel önem verilecek, gençlerin geleceğe iyi hazırlanmaları sağlanacak. Gençlerin ulusal ve uluslararası başarılara imza atmalarını sağlayacak destek programları hayata geçecek. “Yeni Çağın lider gençleri” Kocaeli’nde yetişecek.
KADINLAR RAHAT EDECEK
Beyannamede kadınların şehir hayatına daha aktif katılımı, yönetimde temsiliyeti, kadına yönelik şiddetle mücadele, ailelere yönelik önleyici ve koruyucu programlar, Aile Dayanışma ve Yaşam Merkezleri, eğitim, sağlık, meslek edindirme ve girişimcilik programları, yaşam boyu eğitim olanakları gibi kadınları mutlu edecek unsurlar da yer aldı. “Kadınların Rahat Ettiği Şehir Vizyonu” ifadesi dikkat çekti.
YAŞLILAR UNUTULMADI
Beyannamede yaşlılar da unutulmadı. Kentte yaşayan yaşlıların hayatlarını kolaylaştıracak hizmetler hayata geçirilecek. Sağlık kuruluşlarına ulaşım, evde sağlık hizmetleri tek merkezden koordine edilecek. Şehir imkanları yaşlılara uygun olarak düzenlenecek. Yaşlıların aktif katılımlarıyla sosyal sorumluluk projeleri yürütülecek.
ENGELSİZ KOCAELİ
Engellilerin daha konforlu bir şekilde yaşayabilecekleri bir Kocaeli tasarlayabilmek için Belediye, kamu, özel sektör ve sivil toplum örgütleriyle güç birliği yapılacak. Engelsiz Yaşam Platformu, Engelsiz Yaşam Merkezleri ve İrtibat Noktaları kurulacak. Engelli sporcular için spor tesisleri uyumlu hale getirilecek. Engellilerin kent merkezine ve tesislere ulaşımı kolaylaştırılacak.
EKONOMİ VE İSTİHDAM
İstihdamı arttırmak için sanayi ve endüstri kuruluşları, odalar, sektörel kuruluşlar, finans kuruluşları ile temas sağlanacak, İstihdamı Destekleme Programı kapsamında ortak projeler yürütülecek. İŞKUR ile bağlantılı olarak yeni iş imkanları geliştirilecek, destek programları yürütülecek. Girişimciliği destekleme adına Avrupa Birliği Fonları, Devlet Teşvik ve Destek Fonları konusunda danışmanlıklar verilecek.
KIRSAL KALKINMA
Kırsal kalkınma destekleri devam edecek, kapalı sulama sistemleri, yerli tohum destek ve hibeleri sürecek. Organik tarım satış noktaları kurulacak. Kandıra Gıda İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’nin hayata geçmesi sağlanacak. Ekoturizm ve Permakültür tesisleri teşvik edilecek. Ekonomisi güçlü hale gelecek olan köylerde tersine göç teşvik edilecek.
TASARRUF VE KAYNAK ÜRETİMİ
Tüm yönetim süreçleri gözden geçirilerek olası israf alanları tespit edilecek ve ortadan kaldırılacak. Bütçeleme ve kaynak kullanım süreçleri optimize edilecek. Süreç iyileştirmelerle daha az maliyetli daha ekonomik ve verimli hizmet anlayışı ortaya konacak. Bazı projelerde yap-işlet-devret modeli hayata geçirilecek.
7/24 ERİŞİM VE ALO BAŞKAN
Erişim, iletişim ve yönetime katılım kanalları kesintisiz olarak açık olacak. Halka temas eden her personele iletişim misyonu yüklenecek. Şikayetlerin, tanımlanmış süreler içinde çözülmesi sağlanacak ve takip edilecek. Sistem içinde çözülemeyen sorunlar, Büyükakın’ın ilan edeceği telefon hattına direk olarak ulaştırılabilecek.
AKILLI KENT UYGULAMALARI
Teknolojik imkanların insan hayatına kattığı kolaylıklar, Kocaeli’nde yaşayan herkesin hayatına etki edecek değişikliklere yol açacak. İmar, altyapı, ulaşım, trafik, otopark, toplu taşıma, çevre, enerji, önleyici sağlık hizmetleri, kent güvenliği, kültür sanat ve sosyal hizmetlere kadar pek çok konuda akıllı kent uygulamalarına şahit olacağız
KOCAELİ PLATFORMU
Akıllı telefon uygulamaları aracılığıyla kent yönetimine katılım sağlayacak bir platform kurulacak. Bu platform aracılığıyla sorun, şikayet, öneri ve projeler belediyeye anında ulaştırılacak. Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan projeler bu platform aracılığıyla oylanacak ve vatandaşların yönetime daha aktif katılması sağlanmış olacak.
TRAFİK YÖNETİM MERKEZİ
Trafik yoğunluğu her geçen gün artan kentimizde elektronik denetim sistemi hayata geçirilecek. Toplu taşıma, akıllı sinyalizasyon sistemi, otopark mobil uygulamaları Trafik Yönetim Merkezi tarafından idare edilecek.
TOPLU TAŞIMADA YENİLİKLER
Toplu taşıma araçlarının birbiriyle entegre olması sağlanacak. Böylece aktarmalı ve indirimli seyahat imkanı artacak. Trafiğin rahatlaması için şehir trafiğinde toplu taşımanın payı arttırılacak. Çevre dostu yüksek teknolojili araç parkları hayata geçecek.
YENİ YÜKSEK HIZLI TREN HATTI
Kocaeli’nin kuzeyine yeni bir Yüksek Hızlı Tren (YHT) kurulacak. İzmit ve Gebze arasında günde 275 bin yolcu kapasiteli KÖRFEZRAY hayata geçecek. Liman ve Lojistik Köy iltisak haklarıyla ekonomiye canlılık kazandırılacak.
KÖRFEZ-DERİNCE-İZMİT KARTEPE METRO HATTI
Körfez’den başlayıp İzmit’ten geçecek ve Kartepe’ye kadar uzanacak yeni bir metro hattı yapılacak. Ulaşım Bakanlığı’ndan onaylanan ve şehir trafiğini önemli oranda rahatlatacak proje yap işlet devret modeliyle hayata geçecek.
DARICA-GEBZE OSB METRO HATTI
Darıca ve Gebze arasında bağlantıyı sağlayacak, hem Marmaray hem de Kocaeli Toplu Taşıma ile entegre olan hat, günlük 335 bin yolcu kapasiteli olacak. Hattın uzunluğu 31.2 km ve 12 istasyona sahip olacak.
GEBZE SABİHA GÖKÇEN METRO HATTI
Ulaştırma Bakanlığı ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi işbirliği ile Gebze ve Sabiha Gökçen Havalimanı arasında yeni bir metro hattı yapılacak. 25 kilometrelik hat ile Kocaeli Toplu Taşıma Sistemi birbiriyle entegre edilecek. Böylece Sabiha Gökçen Havalimanı’na ulaşım çok daha kolay hale gelecek
İLAVE TRAMVAY HATTI
Mevcut tramvay hattına ilave olarak Şehir Hastanesi istikametine doğru 6 kilometrelik yeni bir tramvay hattı oluşturulacak.Alikahya Bölgesi ve Kocaeli Stadyumu’na daha konforlu bir ulaşım sağlayacak 11.4 kilometrelik yeni bir tramvay hattı yapılacak. Sekapark – Kuruçeşme arasındaki tramvay yolu günlük 15 bin yolcu kapasitesine sahip olacak.
KUZEY- GÜNEY MARMARA OTOYOLU
Kocaeli sınırlarında 76 kilometre devam edecek otoyol, Gebze Molla Fenari – İzmit Akmeşe arasında, 36 kimoletre bağlantı yoluna sahip olacak. Kentin ulaşımına önemli katkı sağlayacak. Karamürsel, Kartepe, Acısu arasında trafiği önemli oranda rahatlatacak otoban, 3 şeritli olacak. Sınırlarımızdaki uzunluğu 60 kilometre. D-130 Karayolu’nun güneyinde, şehiriçi ulaşımına alternatif olarak 2 gidiş 2 geliş şeklinde yapılacak yol, kent ulaşımına büyük katkı sunacak.
KANDIRA DUBLE YOLU
Kandıra sahil boyunca devam edecek Karadeniz Sahil Yolu, kentimize ulaşıma yeni bir alternatif kazandıracak. Bu yolun Kandıra turizmine büyük katkı sunması bekleniyor. İzmit-Kandıra arasındaki 44 kilometrelik yol, duble yol haline getirilecek. Zaman zaman kazaların yaşandığı yolda daha konforlu bir ulaşım sağlanmış olacak. 21 kavşak ve 40 kilometre yol ve yan yollar yapılarak, İzmit Körfezi’nin kuzey ve güneyinde bulunan tüm yerleşim yerlerinde kesintisiz bir trafik sağlanacak.
HASTANE VE ÜNİVERSİTE TEM BAĞLANTI KAVŞAĞI
Çayırova ile Gebze arasında kesintisiz bir ulaşımın sağlanması amacıyla TEM Otoyol kuzey ve güney yönlerinde 25 kavşak, 53 kilometre yol yapılacak. Böylece iki ilçenin ulaşım sorunu ortadan kaldırılacak. Şehir Hastanesi ve Üniversiteye kesintisiz bir ulaşım sağlanması, ayrıca Kandıra ile Şehir Hastanesi arasında bağlantının kurulması için bağlantı kavşağı yapılacak.
LOJİSTİK KÖY
Yeni stadyuma D-100 ve TEM yollarından ulaşım için bağlantı yolları ve kavşaklar yapılacak Ülkemizin 2023 ihracat hedeflerine ulaşması için limanlarımızın elleçleme kapasitesini arttıracak Lojistik Köy kurulacak. 1000 dönüm üzerinde kurulacak Lojistik Köy, kamyon, TIR trafik ve parklanma yükünü azaltacak, kent ekonomisine büyük katkı sunacak.
OTOPARKLAR VE TIR PARKI
En önemli sorunlardan biri olan otopark sorunu için radikal bir çözüm üretilecek, 25 bin araçlık açık ve kapalı otoparklar yapılacak. Ayrıca 1500 araçlık TIR parkı yapılacak. Otoparkların şehir toplu ulaşımına entegrasyonu sağlanarak, toplu taşıma araçlarının kullanılması teşvik edilecek.
TEM’E GÜRÜLTÜ DUVARI
İhtiyaç olan her yere yaya köprüleri ve üst geçitler yapılacak. TEM geçişlerinde, gürültüyü azaltacak 10 kilometrelik gürültü duvarı yapılacak. Yol boyunca çevre düzenlemesi yapılacak. KOBİS ağı şehri kuşatacak, 60 kilometrelik yeni bisiklet yolu yapılacak, yeni bisiklet istasyonları kurulacak.
ALT YAPI YATIRIMLARI
1200 km’lik içme suyu, 850 km’lik kanalizasyon, 150 km’lik yağmur suyu hattı yapılacak. Dere ıslahları devam edecek, Karamürsel İhsaniye Barajı İçme Suyu Arıtma Tesisi, Yeniköy, Körfez Sevindikli, Kandıra Doğu Sahili Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisleri, Gebze Kadıllı Modüler Atık Su Arıtma Tesisleri yapılacak. 8 adet hidro elektrik santrali, 4 adet güneş enerji santrali kurulacak.
MİLLET BAHÇELERİ
İzmit, Gebze, Darıca, Kartepe, Derince, Gölcük, Başiskele millet bahçelerinde vatandaşlar için çevre ile uyumlu ve huzurlu ortamlar oluşturulacak. Çok amaçlı Millet Bahçeleri, kent yaşamına önemli katkı sunacak. İzmit, Kandıra ve Çayırova yeni kent meydanlarıyla buluşacak. Vatandaşlar daha ferah ve güzel kent meydanlarının keyfini çıkaracak.
SAHİL DÜZENLEME PROJELERİ
Kandıra Seyrek, Körfez Hereke 3. Etap, Körfez Rota Liman, Diliskelesi, Tavşancıl 2. Etap, Karamürsel Ereğli, Gölcük Değirmendere Kuruçeşme Mevkii sahil düzenlemeleri yapılacak. Gençlik ve Spor Bakanlığı işbirliğiyle İzmit Cephanelik alanında milli sporcuların hazırlanabileceği İzmit Olimpiyat Hazırlık Merkezi yapılacak. Olimpiyat Hazırlık Merkezi’nin yanında bir olimpik yüzme havuzu yapılacak.
GENÇLİK VE SPORCU EĞİTİM KAMPI
Gebze’de olimpik standartlarda bir kapalı spor salonu yapılacak. 35 bin metrekare alana sahip olacak spor salonu, ulusal ve uluslararası organizasyonlara ev sahipliği yapabilecek. Kentimize uluslararası dereceler kazandıracak sporcular yetiştirme vizyonumuza karşılık olarak Derince’de 50 bin metrekare alana kurulacak çok amaçlı spor salonları, yürüyüş ve bisiklet parkurları, koşu parkuru, sporcu sağlığı ve test merkezi kurulacak.
DOĞAL YAŞAM ALANLARI
Yeni doğal yaşam parkları oluşturulacak. Doğa kütüphanesi, arkeopark safari, doğa eğlence alanları, yürüyüş ve bisiklet parkurları, doğa festivallerinin yapılacağı yeni yerler oluşturulacak. Hünkar Çayırı turizmine katkı sunacak Fatih Otağı Panaroma Müzesi kurulacak. Panaromik müzede geleneksel spor alanları da yer alacak.
KARTEPE YENİ TURİZM ALANI
Kentin tarihi değerleri korunacak, yeni restorasyonlar yapılacak. Kartepe’de ulusal ve uluslararası spor kulüpleri için spor kampları yapılacak. Bu konuda özel sektör teşvik edilecek. Darıca sahilde, 250 bin metrekarelik alanda yap işlet devret modeliyle yeni bir marina kurulacak. Karamürsel’de yaşayan müze konseptiyle kütüphane, su sporları eğitim merkezi, balıkçılık ve avcılık atölyelerinin de yapılabileceği bir Denizcilik Müzesi yapılacak.
HER AY BÜYÜK ORGANİZASYON, HER GÜN ETKİNLİK
Kocaeli’nin her noktasına dokunacak şekilde her ay büyük bir organizasyon ve her gün etkinlikler yapılacak. Yılın 365 günü etkinliklerle anılacak Kocaeli’nde vatandaşların kültür, sanat ve sporla buluşması sağlanacak. Bilim ve teknolojide çağı yakalamak için her okula robotik ve kodlama sınıfları kurulacak. Koçluk sistemiyle yurtdışı eğitim desteği sağlanacak. Milli Eğitim Bakanlığı ile işbirliği halinde Bilişim Vadisi’ne yetişmiş işgücü sağlanacak.
KOCAELİ GÖNÜLLÜSÜ
Kentin aidiyet duygusunu geliştirmek için “Kocaeli Gönüllüsü” kavramı etrafında eğitim, kültür, sanat, spor etkinlikleri yapılacak. Kadınlar, çocuklar, gençler, yaşlılar ve engellilerin bu alanlarda etkinliklere katılmaları sağlanacak. Kartepe sınırları içinde 170 bin metrekare alana yeni bir adliye kompleksi kurulacak. 400 dönümlük alana 1180 yataklı 6 hastane kurulacak. Kurulacak hastane, adeta bölgenin sağlık üssü olacak.
HASTANELER
200 yatak kapasiteli Çayırova Devlet Hastanesi, 250 yatak kapasiteli Gölcük Devlet Hastanesi, Karamürsel Devlet Hastanesi Ek Binası ve Körfez Devlet Hastanesi Ek Binası hizmete hazır hale getirilecek. Derince Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesi diş sağlığı açısından önemli bir merkez olacak