Türk Metal Sendikası Başkanı Yakup Yıldız, Dytech grevinin 60’ıncı gününde grevde olan işçileri ziyaret ederek anayasal haklarını sonuna kadar kullanacaklarını söyledi. Yıldız açıklamasına şöyle devam etti: “1’inci ayın 25’inde verilen karar gereği 10 Şubat’ta grevin durdurulmasına hükmedildi. Bizim kanaatimizde kararın bu işletmede 14 Mayıs’tan itibaren yaşanan anayasal hürriyetin kısıtlanması, zorla, baskı ve tehdit içerikli insanların yetkili sendikadan istifa ettirilerek taşeron sendikaya üye yaptırılması gibi insan hakları ihlallerinin dikkate açılmadığını görüyoruz. Kocaeli İş Mahkemeleri verilen kararı 6356 sayılı kanun 75. Maddesi çerçevesinde değerlendirip böyle bir sonuca varmıştır. Sendikamızın bu sürece gelene kadar yaşadıklarının irdelenmemesi ve bu sonucu alırken sendikamızın savunma hakkının değerlendirilmemesi böyle bir sonucu ortaya çıkmıştır.
ANAYASAYA BAĞLIYIZ
Türk Metal Sendikası anayasaya bağlı bir kuruluş olması sebebiyle kararın yine anayasal çerçevede bir üst mahkemeye taşınması ve bu işletmede bu güne kadar yaşananların değerlendirilerek alt mahkemenin vermiş olduğu kararın düzeltilmesini beklemektedir. Ancak şu adda verilen karar gereği 10 Şubat tarihine kadar iş mahkemesi ve İşkur bünyesindeki bölge çalışma müdürlüğü arasındaki yazışmalar yapıldıktan sonra ilgili makam İşkur olduğu için grevin sonlandırılması ile ilgili bildirimin İş kur tarafından tarafımıza yapılması gerekmektedir. Bu tarih geldiğinde İşkur’un grev sahasını ziyaret ederek sonlandırıp sonlandırmayacağını o gün gösterecektir. Aksi takdirde sendika olarak greve çıktığımız 4 Aralık tarihindeki inanç ve kararlılığımız neyse bundan böyle de öyle devam edecektir.
SOSYO EKONOMİK ETKİ
Buradan işyerinde gönlü bizlerle olan ancak baskı ve tehditlerle taşeron sendika üyesi durumunda olan çalışma arkadaşlarıma sesleniyorum. 8 ay boyunca taşeron sendikanı çalışanlara yönelik her tür söyleminin yalan ve aldatmacadan öteye geçmediğini biliyorsunuz. Bu durum sizlerin geleceğini sosyo ekonomik olarak son derece olumsuz etkileyecektir. Türk Metal Sendikası olarak 3 dönemdir birlikte imzalamış olduğumuz toplu söyleşme süreçleri neyse bu süreçte de son derece objektif davranarak sizlerle birlikte oluşturduğumuz toplu sözleşme taslağının sosyo ekonomik olarak hayata geçirilmesi iş barışı iş huzuru çalışma barışının sağlanması sizlerin sendikamıza üyeliğiyle yeniden tesis edilecektir. Bu çağrıya kulak vermenizi, yeniden üyemiz olarak en büyük sendikası Türk Metal sendikasına çatısı altına sizleri bekliyoruz.
HAK KAYIPLARI KESİNLİKLE KARŞILANACAK
Yargıtay süresince örneklerde olduğu gibi Bursa da Bosh 38 ay, Bursa da Rexroth 44, Kardemir Karabük 24 ay, Bölgemizde Snop Metal 26 ay ve hali hazırda İsdemir’de 2 yıla yakın süredir devam eden yargı süreçlerinde anlaşılacağı gibi süreç içerisinde toplu sözleşme yapılamayacağı için en büyük mağduriyeti alın teri akıtarak geçimini sağlayacak çalışanlar yaşayacaktır. Sendika olarak haklılığımız hukuk çerçevesinde kesinleşirse 1.09.2015 tarihinden mahkeme sonuçlanana kadar geçen sürenin hak kayıpları kesinlikle karşılanacaktır.”