Kahraman Mehmetçiğin 100 yıl önce dünyanın en güçlü donanmalarına geçit vermeyerek yazdığı “Çanakkale Geçilmez Destanı’nın 100 yıllık haklı gururu Tütünçiftlik Kültür Merkezinde Körfezlilerin yoğun katılımıyla gerçekleşti. Şanlı zaferin 100. Yılında kahramanların yâd edildiği programda usta Tarihçi Prof. Dr. Mehmet Çelik, Çanakkale Zaferinin nasıl kazanıldığını anlattı.
Mart ayının Türkiye tarihi açısından önemli bir ay olduğunu dile getiren Prof. Dr. Mehmet Çelik, “Mart ayı denince akla Çanakkale, Mehmet Akif Ersoy, İstiklal Marşı gelir. Tıpkı bunlar gibi milletlerin de kaderleri var. Bizler 3 bin yıllık tarihi olan bir milletiz” dedi.
Düzenlenen programa Körfez Belediye Başkanı İsmail Baran ve Eşi Bilge Baran, Körfez Jandarma Komutanı Üsteğmen Fikret Çetin Kale, Körfez Emniyet Müdürü Cenk Özmen, Körfez Ticaret Odası Başkanı Mustafa Efe, Körfez Müftüsü Hasan Erdoğan, Belediye Başkan Yardımcıları, Belediye Meclis Üyeleri, Ak Parti Körfez İlçe Başkanı Osman Badem ve Yönetimi, Sivil Toplum Kuruluşları Temsilcileri ve çok sayıda Körfezli düzenlenen programa katıldı.
Tarihin Dönüm Noktası
Ders kitaplarında bile dünyada bir benzeri daha olmayan Çanakkale Savaşları bir sayfa olarak anlatılıyordu. Oysa çocuklarımıza oradaki o milli şuuru aşılamamız gerekiyor” şeklinde konuştu. 250 bin şehidin verildiği Çanakkale Zaferi’nin gelecek nesillere anlatılması gerektiğini belirten Çelik, “250 bin şehit verdiğimiz, üç kuşağın aynı savaşta şehit olduğu Çanakkale Savaşı, şanlı tarihimizin dönüm noktasıdır. Bu nedenle Çanakkale Savaşı’nı her yönüyle evlatlarımıza öğretmeli, böyle savaşların bir daha yaşanmaması için çok çalışmamız gerektiğini onlara anlatmalıyız” dedi.
Tiyatro Oyununda Körfezliler Gözyaşlarını Tutamadılar
Prof. Dr. Mehmet Çelik ile tarihe kısa bir yolculuk yapan Körfezliler, ardından Çanakkale ruhunu tiyatro gösterisiyle tekrar yaşadılar. Yönetmenliğini Mahmud Tahsin'in yaptığı oyun, iki Anzak askerinin üstlerine verdikleri rapordan uyarlanmış, gerçek bir hikâyeden yola çıkılarak yazılmış. Normal Çanakkale oyunlarının aksine, komedi ve dramı başarılı bir şekilde harmanlamasıyla yeni bir üslup oluşturan tiyatro oyuncuları, Çanakkale Zaferinde bir tepeyi korumakla görevli 5 askeri canlandırdılar. Zaman zaman güldüren, zaman zaman da duygulandıran oyunda Körfezliler gözyaşlarını tutamadılar.
Cephede çarpışan askerlerin gözünden savaşın hikâyesi, ölümün birkaç adım ötesinde beklerken yaşadıkları iç çatışmaları anlatan oyun Körfezlilerden tam not aldı. Oyunun alkışlar eşliğinde sonlanırken Körfez halkı tiyatro oyuncularını ayakta alkışladı.
Başkan Baran, “Çanakkale Destanını İyi Anlamalı, Gelecek Kuşaklarımıza En İyi Şekilde Aktarmalıyız”
Tiyatro oyuncularının izleyicileri selamlamasıyla birlikte sahneye gelen Körfez Belediye Başkanı İsmail Baran, “Çanakkale’de 7 düvele meydan okuyan ve şehadet şerbeti içmek pahasına yurdunu düşmana teslim etmeyen bir ecdadın temsilcileri olan bizler, Çanakkale’de milletimizin yazdığı destanı iyi anlamalı ve gelecek kuşaklara en iyi şekilde aktarmalıyız. Bir milletin uyanışının eseri olan Kurtuluş Savaşı’nın bir anlamda ateşinin yakıldığı Çanakkale Zaferi milli şuurumuzda da önemli bir yere sahiptir” dedi. Belediye Başkanı İsmail Baran, daha sonra tiyatro oyuncuları teker teker tebrik ederek çiçek takdim etti.
Çanakkale Sergisi Açıldı
Dolu dolu geçen programda ayrıca salon dışına Çanakkale Zaferini anlatan bir sergi açıldı. Kocaeli ve ilçelerinden verilen şehitlerin isimlerinin yazıldığı sergide Körfezli vatandaşlar resim çekerek önemli notlar aldı. Çanakkele Zaferinin 100. Yılında düzenlenen etkinlikleri çok beğenen Körfezliler, Belediye Başkanı İsmail Baran ile resim çekilerek teşekkür ettiler.