İklim Değişikliği Ulusal Konferansı gerçekleşti

Kocaeli Sera Gazı Envanteri ve İklim Değişikliği İnisiyatifi Projesi kapanış ve Ulusal Konferansı TheNess Otelde yoğun katılımla gerçekleştirildi

İklim Değişikliği Ulusal Konferansı gerçekleşti

Kocaeli Sera Gazı Envanteri ve İklim Değişikliği İnisiyatifi Projesi kapanış ve Ulusal Konferansı TheNess Otelde yoğun katılımla gerçekleştirildi

14 Eylül 2018 Cuma 18:35
İklim Değişikliği Ulusal Konferansı gerçekleşti

Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilen sözleşme makamı Merkezi Finans ve İhale Birimi ve Ana Yararlanıcısı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı olan İklim Değişikliği Alanında Ortak Çabaların Desteklenmesi Projesi bileşeni altında uygulanan “Türkiye’de İklim Değişikliği Alanında Kapasite Geliştirme Hibe Programı” kapsamında Büyükşehir Belediyesi tarafından yürütülen Kocaeli Sera Gazı Envanteri ve İklim Değişikliği İnisiyatifi (KIDEP) isimli proje kabul edilmiş ve fiilen 15 Eylül 2017 tarihinde başlamıştı. Projenin kapanış ve ulusal konferansı TheNess Otel’de gerçekleştirildi. Konferansın açılış konuşmasını yapan Büyükşehir Beldiyesi Başkan Vekili Zekeriya Özak; “Amacımız Kocaeli’yi iklim değişikliği ile sistematik şekilde mücadele eden model bir ‘İklim Dostu’ şehir haline getirmek” dedi

PROGRAM SUNUMLA BAŞLADI

TheNess Otel’de düzenlenen kapanış programı ve Ulusal Konferansa Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Zekeriya Özak, İZAYDAŞ Genel Müdürü Muhammed Saraç, Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Mehmet Ersan Aytaç, Kent Konseyi Genel Sekreteri Gültekin Görüm, TEMA Vakfı Kocaeli İl Temsilcisi Nermin Tol, İl Müftüsü Yusuf Doğan, proje kapsamında yürütücü okulların yöneticileri, STK temsilcileri katılım sağladı. Programda ilk olarak REC Türkiye Direktörü Rıfat Ünal Sayman, Kocaeli Sera Gazı Envanteri ve İklim Değişikliği Projesi ve Eylem Planı konulu sunum yaptı.

ÖNLEM ALINMAZSA SORUNLAR ARTACAK

Ardından Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Zekeriya Özak, “Dünyamızın geleceğine yönelik umutlarımızın artığını belirterek sözlerime başlamak istiyorum. İklim değişikliği insanlığın karşı karşıya kaldığı en büyük sorunlardan biridir. Birçok bitki ve hayvan türleri ve hatta insan genetiğinde de pek çok değişikliğe yol açabiliyor. Böyle giderse yaşam alanlarının hızlı değişimine ayak uyduramayan birçok bitki ve hayvan türünün nesli yok olacak. Uzmanlar mevcut sanayileşme ve ekonomik politikaları kontrol altına almadıkları sürece sıcaklıklar daha da artacağını belirtiyorlar. İklim değişikliği alışık olmadığımız şiddetli yağışlara neden oluyor. Eğer böyle giderse sel ve heyelan gibi olaylarla çok sık karşılaşabiliriz. Onun yanı sıra kuraklıkla da karşılaşabiliriz. Biz de Büyükşehir Belediyesi olarak sorumluluk almak suretiyle bu planın oluşturulması çalışmalarına hız verdik” dedi.

DOĞRUDAN VE DOĞAL EMİSYONLAR

Proje kapsamında sera gazı envanterinin çıkarılması ve iklim değişikliği eylem planı çalışmaları yürütüldü. Bu doğrultuda, sera gazı envanteri çalışmaları yapılarak belediye yetki alanı içerisindeki Doğrudan Emisyonlar; şehirdeki binalar, taşıtlar, sanayi vb. kaynaklı yakıt tüketimi ve dolaylı emisyonlar; şehirdeki şebekeden satın alınarak tüketilen elektrik seviyesinde seçilen sektörlerdeki faaliyetlerden kaynaklı emisyonların hesaplanması için veriler derlendi.

İKLİM DOSTU KOCAELİ

Kocaeli’nin iklim değişikliği ile mücadelesinde bir mihenk taşı olacak Sera Gazı Envanteri ve İklim Değişikliği Eylem Planı, Büyükşehir Belediyesi yetkilileri ve uzmanları ile ilgili diğer kurum temsilcilerinin başvuracağı temel bir kaynak ve yol haritası görevi görecek. Eylem planı vizyonuKocaeli’yi iklim değişikliği ile sistematik şekilde mücadele eden model bir “İklim Dostu” şehir haline getirmek şeklinde belirlendi.

HES’LER VE İZAYDAŞ’TAN ATIK DÖNÜŞÜMÜ

Devamında Büyükşehir Belediyesi olarak yaptıkları çalışmaları da sıralayan Özak, “Bu kapsamda Doğu Kışla Parkı’nı güneş enerjisi ile aydınlattık. Yuvacık ve Namazgah Barajlarında kurduğumuz HES’ler ve İZAYDAŞ’tan da atık dönüşümü elde ediyoruz. Orta sınıf öğrencilerinin araştırma geçmişini ve tasarım yeteneklerini artırmak, bilim teknoloji ve matematik bilgilerini geliştirmek için her okula laboratuvar ve teknoloji sınıfları kuruyoruz. Amacımız Kocaeli’yi iklim değişikliği ile sistematik şekilde mücadele eden model bir ‘İklim Dostu’ şehir haline getirmektir. Biz Büyükşehir Belediyesi olarak bunun adımlarını attık ve atmaya devam ediyoruz. Her şey sağlıklı yarınlar için” ifadelerine yer verdi. Ardından katılımcılar, kapanış programındaki sergiyi gezdi.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner34

banner39

banner37

banner38