Günümüzde diyabeti önlemek amacı ile yapılan önemli çalışma sonuçları yaşam tarzı değişikliklerinin diyabet görülme sıklığının %58 oranında azaldığını göstermiştir. Kocaeliİl Sağlık Müdürlü bu bilinci oluşturmak ve bu yükü azaltmak amacıyla ‘’ Diyabete dokunan eller sempozyumu’’ düzenledi.
Sempozyuma; Kocaeli İl Sağlık Müdürü Op. Dr. Şenol Ergüney, KOÜ Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Zafer Utkan, İlçe Sağlık Müdürleri, Hastane Başhekimleri, Kocaeli ilinin Sağlık Yöneticileri, Sakarya, Yalova ve Düzce’den idareciler, üniversite hastanelerinin endokrin, dahiliye, acil tıp uzmanları, aile hekimleri ve asistanlar, diyabet, cerrahi, dahiliye hemşireleri ve diyetisyenler ile çok sayıda sağlık çalışanı katılım sağladı.
Sağlık Tesislerinde Çok Profesyonel Çalışmalar Yapılıyor
Açılış konuşmasını gerçekleştiren İl Sağlık Müdürü Op. Dr. Şenol Ergüney “Hep beraber yine güzel bir sempozyumda birlikteyiz. İnşallah diyabet ile ilgili çok önemli bilgilerin paylaşılacağı karşılıklı istişare ve fikir alışverişinde bulunulacak olan bir sempozyumda beraberiz. Ülkemizde ve dünyada çok sayıda diyabet hastası bulunmakta. Bunların sebepleri ve çözüm yolları birazdan sempozyumda tartışılacak. Diyabet hastalığının farkındalığını bizler sağlıkçılar olarak arttırmalı ve bilinçlendirme ile yeterli farkındalığı sağlamalıyız. Kocaeli ilinde yaklaşık 3-4 senedir yaptığımız çalışmalar ile tüm hastanelerimizde diyabet okullarımız ve diyabet hemşirelerimiz bulunmakta. Buralarda çok profesyonel çalışmalar yapılıyor ve halkımızdan çok güzel geri dönüşümler alıyoruz. Diyabet hastası olanların ya da belirtilerini taşıyanların biran önce sağlık kuruluşlarına başvurmalarını ve uzman kişiler tarafından bilgilendirilmelerini önemle tavsiye ediyorum. Sempozyumumuzun bundan sonraki yapılacak çalışmalara da ışık tutmasını temenni ediyor katılımlarınızdan dolayı herkese teşekkürlerimi ifade ediyorum” diye konuştu.
KOÜ Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Zafer Utkan ise gerçekleştirdiği konuşmasında “Sağlık Müdürlüğümüzün ısrarla yapmaya devam ettiği bu eğitim seminerlerine katılmayı çok arzu ediyor ve bu tarz seminerin aynı heyecanla sürmesini bekliyoruz. Bugünkü konumuz diyabet. Diyabet bir halk sağlığı sorunu aslında. Tedavisi ile ilgili en çok üzerinde çalışılan, yenilik ve değişimler yapılan, hastaların hayat konforunu bozan ve komplikasyonlar yaratan sinsi bir hastalık olan diyabet konusunu konuşacağız. Böylesine güzel bir semineri düzenleyen ve emeği geçenlere teşekkürlerimi ifade ediyor, saygılar sunuyorum” diye konuştu.
Birbirinden Önemli Konular, Alanında Uzman Kişiler Tarafından Anlatıldı
4 Oturum halinde gerçekleştirilen Sempozyumda; Prof. Dr. Mehmet Sargın, Doç. Dr. Çiğdem Çağlayan, Doç. Dr. Hasan Terzi, Doç. Dr. Filiz Mine Çizmecioğlu, Doç. Dr. Mesut Sezikli, Op. Dr. Onursal Varlıklı, Op. Dr. Çağrı Tiryaki, Op. Dr. D. Alper Görür, Uzm. Dr. Hüseyin Cahit Halhallı, Uzm. Dr. Halil Demirkan, Dr. Öğr. Üyesi Selda Çelik, Uz. Dr. Selim Yüksel, Diyetisyen Sevil Kardeş, Hemşire Erkan Özkırım oturum başkanı ve konuşmacı olarak yer aldılar.
Dünyada ve Türkiye’de Diyabet Epidemiyolojisi, Tedavide Güncel Yaklaşım, Çocukluk ve Gebelikte Diyabet, İnsülin Tedavisi, Diyabet Hemşiresinin Gözünden Diyabet Tedavisi, Diyabetlilerde Kilo Kontrolü, Ayak Muayenesi ve Bakımı gibi konularda alanında uzman kişiler tarafından önemli bilgiler aktarıldı.