“AKCİĞER KANSERİ, KANSER HASTALIKLARI İÇERİSİNDE İLK SIRADA YER ALIR “

Kocaeli Şehir Hastanesi’nde görevli Göğüs Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Hasan Oğuz  Kapıcıbaşı  1-30 Kasım Akciğer Kanseri Farkındalık ayı nedeniyle Akciğer Kanseri hakkında önemli bilgilendirmelerde bulundu.

“AKCİĞER KANSERİ, KANSER HASTALIKLARI İÇERİSİNDE İLK SIRADA YER ALIR “

Kocaeli Şehir Hastanesi’nde görevli Göğüs Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Hasan Oğuz  Kapıcıbaşı  1-30 Kasım Akciğer Kanseri Farkındalık ayı nedeniyle Akciğer Kanseri hakkında önemli bilgilendirmelerde bulundu.

01 Kasım 2023 Çarşamba 12:49
“AKCİĞER KANSERİ, KANSER HASTALIKLARI İÇERİSİNDE İLK SIRADA YER ALIR “



Akciğerlerin Görevi Nedir?


Dr. Kapıcıbaşı ‘Akciğerlerimiz göğsümüzün içinde nefes aldığınızda oksijen alan ve nefes verirken karbondioksiti serbest bırakan iki süngerimsi organdır. Yapısındaki hava kesecikleri yardımıyla havadaki oksijeni vücudumuzdaki damarlara taşır. Diğer yandan organlardan kirli kanla gelen karbondioksiti hava keseciklerine alıp, dışarı atılmasını sağlamaktır.’ dedi.


Akciğer Kanseri, Kanser Hastalıkları İçerisinde İlk Sırada Yer Alır


Farkındalığın önemine değinen  Dr. Kapıcıbaşı ‘Dünya genelinde ölümle sonuçlanan kanser hastalıkları arasında ilk sırada yer alan akciğer kanseri, her yıl yaklaşık 2 milyon (tüm kanserlerin %18) insanın ölümüne neden olur. Hem kadın hem erkeklerde kansere bağlı ölümlerin en sık nedeni olarak göze çarpar.  Sigara içmek en büyük risk faktörüdür (pasif içicilik dahil). Tüm kanser hastalarının yaklaşık %85’inden sorumludur. Sigara içiyorsanız ve bırakamıyorsanız doktorunuzdan randevu alın. Doktorunuz sigarayı bırakmak için danışmanlık, ilaçlar ve nikotin replasman ürünleri gibi stratejiler önerebilir. Aile öyküsü-genetik yatkınlık, İşyerinde asbest ve arsenik, krom ve nikel gibi kansere neden olduğu bilinen diğer maddelere maruz kalmak ve özellikle sigara içmek, akciğer kanserine yakalanma riskinizi artırabilir. İleri yaş, sanayi şehrinde yaşama (egzoz dumanı, hava kirliliği), radyasyon maruziyeti risk faktörleridir” dedi.
Akciğer kanserinin belirtilerini öksürük, hırıltılı solunum-nefes darlığı, kilo kaybı-halsizlik, nefes alırken ve öksürürken göğüs ağrısı, tekrarlayan akciğer enfeksiyonları, ses kısıklığı-yutma güçlüğü gibi durumlar olarak sıralayan Dr. Kapıcıbaşı, bu belirtilerin tehlike uyarısı olabileceğinin altını çizdi.


Hastaların Sadece %10’u Operasyon Şansına Sahip Oluyor


Erken teşhisin önemine değinen Dr. Kapıcıbaşı “Akciğer kanseri teşhisi çoğu zaman tesadüfen, başka bir hastalık nedeniyle yapılan incelemeler sırasında ortaya çıkar. Ne yazık ki ancak %10 hasta yakalandığında operasyon şansına sahip olmakta. Akciğer kanseri tanısı için kullanılan radyolojik tetkiklerin başlıcaları, direkt grafi, bilgisayarlı tomografi (BT), manyetik rezonans görüntüleme (MR), pozitron emisyon tomografisi (PET)’dir. Patoloji tanısı için daha sonra minimal invaziv işlemler ise Bronkoskopi, Bronkoskopik veya TTİAB, Mediastendeki lenf bezlerinin değerlendirilmesi için Mediastinoskopi ve/veya VATS gibi işlemlerdir.  Öncelikli tetkik Akciğer grafisi olmasına rağmen, yüksek risk grubuna sahip 55 yaş üzeri sigara içiciler de ilk tercih edilecek yöntem düşük dozlu toraks BT çekimi olmalıdır. Bu durum erken evre akciğer kanseri saptanmasında büyük avantaj sağlamaktadır” dedi.


Akciğer Kanserinin Tedavisi


Akciğer kanseri tedavisinde, hastalığın evresi ve tipi önem taşımaktadır diyen  Dr. Kapıcıbaşı ‘En başarılı tedavi erken evrede yakalanan ve cerrahi olarak çıkarılabilen akciğer kanserlerinde görülmektedir. Bunun yanında akıllı ilaçlar ve immünoterapi gibi yeni tedaviler de kanser hücrelerinin belirli özelliklere sahip olması durumunda kullanılan yeni tedavi yöntemidir.’ dedi


Akciğer Kanserinden Nasıl Korunuruz?


Doç. Dr. Kapıcıbaşı akciğer kanserinden korunmanın en başlıca yöntemlerini sigara içmemek, hava kirliğinden uzak durmak, radyasyona maruz kalmamak, asbest, benzin, radon v.b. gibi uçucu gazları solumamak, alkollü içeceklerden uzak durmak ve sağlıklı yaşam olarak sıraladı.

Son Güncelleme: 01.11.2023 15:01
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner39

banner37

banner38