Kanser belirli bir tip hücrenin aşırı ve kontrolsüz çoğalarak vücutta işlev gören organların işlevini bozarak salgıladığı protein yapıdaki maddelerin salınımı sebebiyle ortaya çıkan klinik tablodur.
Doğuştan genetik yatkınlık sebebiyle değişebilen kanser türleri olabildiği gibi sonradan (AKKİZ) Kötü beslenme alışkanlıkları, sigara, alkol çevre kirliliği, Bazı kimyevi maddelere, güneş ışınlarına, radyasyona maruz kalmak ve bazı enfeksiyon hastalıkları gibi etkenler kansere yol açabilir.
Kanser tek başına bir hastalığı ifade etmez. Her organın ya da dokunun kendine ait kanseri olabilir. Tedaviye cevap vermeyen ya da kısmi cevap veren kanserler olabildiği gibi mevcut tedavi yöntemlerine tam cevap veren kanser türleri de mevcuttur.
Halkımız arasında bir hastaya iyi geldiği söylenerek her türlü kansere de iyi geleceği düşüncesiyle, tıp dışı yöntemler uygulanması kanseri tedavi etmediği gibi devam etmekte olan tedaviyi de aksatmakta ve hastanın sağ kalım oranını , hayat kalitesini düşürebilmektedir. Bu konuda tanı alan hastalarımızın iyileşme ümidini kullanarak ne işe yaradığı belli olmayan ürünlerle ümit tacirliği yapıldığını görmekteyiz. Halkımızın bu ürünleri kullanmadan önce takip edildikleri doktorlarına mutlaka danışmalıdırlar. Kendi kendilerine karar verip rast gele kullanımlar ciddi sıkıntılara can ve ekonomik kayıplara sebep olmaktadır.
Düzenli uyku düzenli fiziksel aktivite ve doğal beslenme çok önemlidir.
Kocaeli İl Sağlık Müdürü DURMAZ ERKEN TEŞHİŞ ÇOK ÖNEMLİ olduğunu vurguladı.
Erken teşhis edilen kanserlerin tedaviye cevabı, tedavi süresi hastanın yaşam kalitesinin daha iyi olması sebebiyle çok önemlidir. En küçük bir şüphede mutlaka Hekime başvurulmalı tarama testleri yapılmalıdır. Sağlık bakanlığımız tarafından üç kanserin taramaları KETEM de yapılmaktadır.
1. Kolon ve barsak kanserleri için gaita da gizli kan testi