Retina nedir?
Halk arasında ağ tabakası olarak bilinen retina göz küremizin iç yüzeyini kaplayan ışık ve renk algılayan hücrelerin bulunduğu tabakadır.
Retina hastalıklarının belirtileri nelerdir?
Retinanın hem kendine özgü hem de birtakım sistematik hastalıklarla ilişkili rahatsızlıkları vardır. En önemli belirtiler, bulanık veya dalgalı görme, uçuşan cisimler görme, ışık çakması veya ani görme kaybı şeklinde belirtilerle kendini gösterir. Bu belirtiler olduğu zaman mutlaka bir göz doktoruna görünmek gerekir.
Sık görülen retina hastalıkları nelerdir?
Sık görülen retina hastalıkları diyabet ve hipertansiyon gibi sistemik hastalıklara bağlı görülebilen retinopatiler, halk arasında sarı nokta hastalığı diye bilinen retinanın merkezi görmesinden sorumlu olan alanı yani makula bölgesinin dejenerasyonları retina tabakasında yırtılması ve yapıştığı yerden ayrılması retina dekolmanı gibi hastalıklardır.
Nasıl teşhis edilir?
Bu tarz hastalıklar göz bebeğinin büyütülerek retina tabakasının özel bir lens yardımı ile değerlendirilmesi, retina okumalarının anjiyografisi OCT denilen ve retina katmanlarının ayrıntılı olarak gösterilmesini sağlayan cihazlar yardımıyla teşhis edilir.
Nasıl tedavi edilir?
Retina hastalıklarının tedavisinde kullanılan değişik yöntemler vardır. Retina hastalığının tipine göre argon lazer, göz içi enjeksiyon veya cerrahi olarak pek çok retina hastalığını tedavi edebilmekteyiz .